Pasteijakuori

Tätä massaa käytämme monessa. Etenkin silloin, kun perheessä oli jäsen, joka ei voinut syödä vehnää vatsavaivojen vuoksi. Resepti taipui helposti niin makeisiin kuin suolaisiinkin leivonnaisiin pienillä muutoksilla ja marjasurvostäytteisessä piirakassa se maistui vallan mainiolta! Tämä on siis paljon muutakin kuin vain pasteijakuoreen sopiva taikina. Jauhoina voi käyttää myös spelttiä tai muuta haluamaansa.

Hyvin se sopii myös punajuurenvarsitäytteen kanssa sekä moneen muuhun täytteeseen. Tämä on parempi vaihtoehto vehnäkuorelle. Kreikassa tämän kuoren sisään sujahtaa monesti fetaa ja yrttejä.

(n. 22kpl)
450g ohrajauhoja
1 tl suolaa
n. 2dl vettä
2 rkl oliiviöljyä
Pasteijakuori

 

 

1.

1. Sekoita aineet keskenään ja laita valmis massa hetkeksi jääkaappiin.
2. Tee massasta palleroita ja kauli ne ohuiksi.
3. Laita kaulitun palan päälle täyte ja taita kiinni. Painele reunat lopuksi vielä haarukalla niin tulee kauniit kuviot ja reunat pysyvät hiukan paremmin toisissaan kiinni.
4. Uppopaista kattilassa runsaassa oliiviöljyssä. Öljyn pitää olla riittävän kuumaa, jotta öljyä ei imeydy runsaasti pasteijakuoreen.
5. Paista kauniin ruskeiksi. Anna valua hetken keittöpaperin päällä. Herkullisia lämpimänä ja vielä huoneenlämpöisenäkin.

Kuoren voi tehdä hyvin niinkin, että laittaa puolet grahamjauhoja ja puolet ruisjauhoja. Jos et millään halua uppopaistaa niin uunissakin paistamalla kuoren saa toki kypsäksi, mutta makuelämys jää puuttumaan.

Massa toimii myös piirakkapohjana.


Pähkinä-manteli-hunajakarkit

Hunajakarkit ovat meidän perheessä tosi suosittuja! Ja mikä parasta nämä herkut ovat terveellisiä ja lisäaineettomia. Sopivat muuten jälkiruuaksi tai kahvinkin kanssa! Hunajakarkit voi tehdä myös pelkästään hunajasta ja seesaminsiemenistä. Mielikuvitus lienee tässäkin rajana.

Pähkinä-manteli-hunajakarkit

yhteensä 100g pähkinöitä, manteleita ja seesaminsiemeniä
4 runsasta ruokalusikkaa hunajaa

Keitä noin 15-20 minuuttia matalalla lämmöllä hunajaa ja valitsemiasi pilputtuja pähkinöitä, manteleita ja seesaminsiemeniä. Tällä kertaa laitoin n.33 g hasselpähkinöitä, 33 g manteleita ja 33 g sesaminsiemeniä. Joskus seokseen tarvitsee lisätä näitä, koska hunajaa on tullut annosteltua vähän runsaammin. Lisään yleensä hasselpähkinää.

Kun seos muuttuu kullan väriseksi on se valmis. Voit testata sitä laittamalla pienen kasan massaa lautaselle. Anna jäähtyä hetki. Kun pyörittelet sen käsissäsi palloksi ja se pysyy muodossaan on seos valmis.
Massasta voi tehdä palloja tai levyä. Itse tykkään tehdä levyä, koska se on helpompaa. Levyn kohdalla ei ole edes ihan niin tarkkaa tuon keittoajan kanssa.
Itse teen näin:

Kaadan massan leivinpaperin päälle. Levitän.Taitan paperin reunat massan päälle ja painelen levyn tasaiseksi ja sopivan paksuiseksi. Tämän jälkeen laitan sen viileään. Jääkaappi toimii hyvin kunhan massa ei ole enää kuumaa. Viileään aikaan vien massan ulos (varo hiiriä!!!). Kun massa on kunnolla kylmennyt ja jähmettynyt leikkaan levyn sopiviksi suupalan kokoisiksi neliöiksi, jotka pakkaan purkkiin ja laitan paperin aina kerrosten väliin, jotta palat eivät jää kiinni toisiinsa. Kannattaa käyttää todella terävää veistä ja kastella se heti alkuunsa kylmän veden alla ja välillä uudenmankin kerran.

Säilytetään jääkaapissa. Lämmetessään palat tahmaavat tosi nopeasti kiinni mihin tahansa pintaan. Säilyvät melkein ikuisuuden, mutta pääsevät yleensä loppumaan! 🙂

Pähkinä-manteli-hunajakarkit

hits counter


Papupata kaikilla pavuilla

Papupata kaikilla pavuilla
Resepti on siitä  mukava, että se muuntuu helposti sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Kaikki pavut ja herneet toimivat hyvin. Myös linssit ja erilaiset viljahelmet 8esim. speltti) sekä hirssi käyvät joukkoon. Ne täytyy vain lisätä hiukan myöhemmin, ettei keitos mene ihan mössöksi. Kokeile eri vaihtoehtoja ja löydä oma versiosi. Toimii myös meze-pöydässä yhtenä lajina.Meillä tehdään pitkälti näin:

100 g kidneypapuja
100 g valkoisia papuja
100 g ruskeita papuja
100 g kikherneitä
vettä (sen mukaan teetkö pataa vai keittoa)
suolaa
tilliä
punasipulia
oliiviöljyä

1. Liota papuja ja herneitä yön yli.

2. Keitä suolan kanssa kunnes kypsiä.

Itse teen tästä yleensä pataa. Lautaselle laitetaan papujen päälle vielä kuivattua tilliä, runsaasti pilputtua punasipulia ja oliiviöljyä.

hits counter


Paahdetut auringonkukan siemenet

R_naposteltavat_auringonkukan1Paahdetut auringonkukan siemenet ovat todella nopeat valmistaa.
Tilkka oliiviöljyä pannulle, kuumenna hetki, heitä siemenet perään ja sekoita, jotta öljy tarttuu kaikkiin siemeniin. Lisää öljyä, jos tuntuu, että kaikki siemet eivät saaneet öljyä pintaansa. Liikuttele ja ole tarkkana, sillä siemenet kärähtävät todella helposti ja nopeasti.
Kun siemenet ovat sopivan paahtuneita kaada ne kuumuuttaa kestävään astiaan ja ripottele päälle sopivaksi katsomasi suolamäärä. Sekoita hyvin ja yritä malttaa sen verran, että siemenet ovat jäähtyneet vähintään niin, ettei suu enää pala.
Itse paahdan yleensä 1-2 dl kerrallaan, jotta siemenet eivät varmasti pääse palamaan.
Paahdetut auringonkukan siemenet sopivat hyvin salaatteihin, keittoihin ja ovat herkullisia naposteltavia ihan sellaisenaan. Tarvitset vain auringonkukan siemeniä, oliiviöljyä ja suolaa.

hits counter


Valkosipuliherkkusienet

R_kreikka_valkosipuliherkkis1Valkosipuliherkkusienet ovat mezepöytämme kestosuosikki ja yksi lastemme ykkösherkuista. Eikä ihme. Näihin on varmaan mahdotonta kyllästyä ja sieniä vaihtelemalla niistä saa aina erilaisen version.

Sienet maistuvat niin lämpiminä kuin kylminäkin. Syksyn sienireissuja odotellessa annos lienee helpointa valmistaa herkkusienistä jos kaupasta ei muita sieniä satu löytymään.

n. 500 g herkkusieniä (tuoreita tai purkista)
oliiviöljyä
4-6 valkosipulinkynttä
puolikkaan sitruunan mehu
n. 15g tuoretta persiljaa
pippuria
(suolaa, jos käytät tuoreita sieniä)

1. Kuumenna öljy pannulla. Lisää joukkoon pilputtu valkosipuli ja anna kypsyä.
hetken.
2. Heitä joukkoon sienet ja anna olla muutama minuutti, kunnes neste on haihtunut ja suurin osa öljystä imeytynyt sieniin.
3. Lisää mustapippuria ja sitruunamehu sekä hetken päästä persilja ja kypsennä vielä hetkinen.

hits counter


No ’poosta vielä

Miehen on pessyt hiuksensa soodalla viimeksi ihan elokuun alussa. Eli siitä on nyt jo hyvän aikaa. Hiukset ovat ihanat! Sauna ja kampa pitävät ne tahma-vapaina. Yhdessä välissä oli isompi ongelma, kun hiuksiin oli joutunut pölyä ja roskaa räystäästä, joka piti raappia puhtaaksi ennen maalausta, mutta tuokin hoitui kuntoon muutamalla sauna- ja kampakerralla. Eli paljon ei voi valitaa hänen kohdallaan. Kampaaminen/harjus on nopeasti tehty hänen hiuksissaan eikä se todellakaan vaadi isommasti aikaa.

Minun hiukseni….. Tahmaa on. Ja meille selvisi, että jos hiukseni haluaa oikeasti saada harjattua tahmasta, tarkoittaa se, että ne olisi jaettava vähintää neljään osaan. Ja jos jokainen noista osista harjataan noin sadalla harjan vedolla tarkoittaa se noin 15 minuuttia per osio eli hiusten harjaamiseen menisi helposti tunti ta hiukan enemmänkin!!! Se on paljon se. Miten ihmeessä saadaan päivästä lohkaistua tunti hiusten harjaamiseen??? Alkaa tuntua siltä, että minun kohdallani no ’poo alkaa olla tiensä päässä – ihan tuon harjaamisen takia. Seuraava projekti voisikin olla kunnollisen shampoon tai muun pesuaineen löytyminen. Takaisin ns. marketti shampoisiin en palaa. Jotain ekoa/luomua sen pitää olla. Ehkä pitää alkaa testalla ihan kunnolla tuota pesupähkinä shampoota, mäntysuopaa (jolla jotkut ennen vanhaan ovat pesseet) ja kartoittaa muitakin vaihtoehtoja. Kävisikö Ekoverin tiskiaine? Palashampoo lienee ulkona tuon tahman takia…mutta josko sitä kuitenkin vielä kokeilisi…samaan syssyyn sekin tahma menisi. 🙂

Kannustan silti kokeilemaan no ’poota, vaikka se ei omalla kohdallani ihan mahdollinen olekaan. ”Normaalilla” hiusmäärällä se on hyvinkin toimiva, helppo ja taloudellinen ratkaisu. Muistaa vain harjaukset/kampaukset niin hyvin sujuu. Ja sauna on hyvä apu myöskin!

|LuomuBlogi | EkoBlogi |