Leivonta,  Ruoka,  Taikinajuuri

Tapaus taikinajuuri: Miltä näyttää valmis juuri

Taikinajuurihan lähti hienosti käyntiin. Yhtenä päivänä sille oli käydä köpelösti kun taaperomme iski silmänsä purkkiin ja aina tilaisuuden tullen kävi nappaamassa sen mukaansa keittiön työpöydältä, vaikka purkki olikin sysätty kaikkein kauimmaisimpaan nurkkaan.

Pieni pitkäkyntisemme ei kuitenkaan jäänyt ihmettelemää vaan haki jakkaran ja kiipesi sillä hakemaan saaliinsa. Tästä tympääntyneenä vaihdoin juuren säilytyspaikkaa, josta juuri ei sitten taas pitänyt, sillä paikka oli viileämpi ja kupliminen väheni huomattavasti yhden yön aikana. Tilanne ratkesi kuitenkin helposti siirtämällä juuri taas lämpimämpään paikkaan – ja pitkäkyntisemme ulottuville.

Tapaus taikinajuuri: Miltä näyttää valmis juuri

Useamman kerran on juuri ollut jo ihan todellisessa vaarassa, sillä nuorimmaisemme osaa myös avata purkin ja taikina sen sisällä on valtavan mielenkiintoinen. Voi olla, että vielä tulee päivä, jolloin joudumme aloittamaan juuren teon alusta, kun nykyinen on päätynyt jonnekin lattialle.

Tällä viikolla pääsemme kuitenkin vihdoin leipomaan ruisleipää juurella tai ehkäpä teemmekin ensin vehnäleipää ihan vain siksi, että sitä ei ole tehty pitkään aikaan. Vehnäleipä juurella on ihan jotain muuta kuin kaupan leivät. Sen huomaa vasta, kun kokeilee.

Viikon vanha juuri on hyvin kupliva ja eläväinen. Se on täynnä ilmakuplia ja kun vähän rikkoo pintaa, niin näkee loputtomien tunnelien verkoston. Massa on todella kuohkea. Tällainen juuri voi hyvin ja jaksaa nostattaa leivän toivotulla tavalla.

Valmis taikinajuuri tuoksuu happamalta ja hiivaiselta. Jokainen taikinajuuri tuoksuu hiukan erilaiselta ja myös maistuu erilaiselta. Ennen kuin juuri on valmis on tuoksu hyvin erilainen, happamampi ja terävämpi – joskus jopa paha. Mutta ei koskaan homeinen tai selkeästi pilaantunut. Pilalle menneen juuren kyllä tunnistaa jo kaukaa. Se on oikeasti pahan hajuinen! Viikon jälkeen onnitunut taikinajuuri on vakaapi ja toimii taikinassa toivotulla tavalla.

Home pinnassa on aina merkki huonosti alkaneesta toiminnasta ja silloin onkin syytä heittää juurenalku pois, puhdistaa purkki huolella ja aloittaa alusta.

Mikäli kaipaat kotiisi omaa pientä juurta, löydät ohjeet sen tekemiseen täältä.


shopify traffic statsSeuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


8 Comments

 • Kaisa

  Hei! Kirjoitin ilmeisesti vanhalle blogisivullesi kysymyksiä mainitsemistasi saksalaisista elintarvikeväreistä. En tiedä, löydätkö kommenttini sieltä, mutta kyselin onkohan värejä vielä olemassa ja minkälaisissa pakkauksissa – kaikkia värejä samassa pakkauksessa vai jokaiselle värille oma erillinen pakkaus? Onkohan jotain muuta hyödykästä, mitä voisit väreistä kertoa? Niitä voinee tilata netin kautta? Kiitos jo etukäteen! terv. Kaisa

  • Maria/Luomulaakso

   Hei,

   Vanha blogin syövereihin oli kysymys ehksynyt, sieltä se löytyi – vastan kuitenkin tähän. 🙂

   En ole pitkään aikaan saksalaisia värejä hankkinut, mutta niitä on kyllä yhä olemassa. Jos en ihan väärin muista niin paketissa taisi olla viittä väriä – yksi kutakin väriä. Värit taisivat olla punainen, keltainen, oranssi ja vihreä sekä lila. Bioveganin verkkokauppa Saksassa lähettää käsittääkseni yhä myös ulkomaille, mutta ainakin viimeksi postikulut olivat aika suuret. Olisiko ollut jotain 30 euron luokkaa. Saattaa olla, että Saksan Amazonkin pitää niitä valikoimissaan ja heidän sivunsahan toimivat nykyään myös englanniksi, jos ei saksaksi halua tilailla. Kannattaa varmasti myös googlailla josko tuote löytyisi muualtakin. 🙂 Ebaylläkin tällaisia monesti on ja edullisemmilla postikuluilla. Tulisipa jonnekin Suomeenkin myyntiin. 🙂

   • Kaisa

    Hei! Kiitos paljon vastauksesta ja kattavista tiedoista! 🙂 Selvittelenpä asiaa eteenpäin. Ja jos joskus tulevaisuudessa vielä haluat värejä tilata, niin ehkäpä voisi tehdä yhteistilauksen, niin saisi kuluja puolitettua. Lämmintä heinäkuuta! 😀

     • Kaisa

      Hei! Vielä sellainen kysymys – luin Amazonin sivuilta käyttäjäkommentteja ja sain sen käsityksen, että värejä ei voi käyttää taikinaan, joka menee uuniin. Eli olisivat vain kylmänä käytettäviä? Onko sinulla tästä kokemusta? Tämä koko väritouhu nimittäin minulla lähti liikkeelle kiinnostuksesta kokeilla macaron-leivoksia. terv. Kaisa

 • Maria/Luomulaakso

  En ole koskaan laittanut näitä taikinan sekaan vaan juuri kylmiin. Pakettia ei minulla enää ole, että voisin asiaa tarkistaa. Itse värjäilen monia asioita (tosin värit hyvin rajalliset näillä keinoin) punajuurimehulla ja sen sellaisella. Punajuuri ja porkkanakin värjäävät takinaa jossain määrin. Tosin punajuurta lukuunottamatta ei taida ”kaupan” tuloksiin tuloksiin päästä kuin noilla erilaisilla väriaineilla. Macaron-leivokset ovat kyllä ihanan värikkäitä! 🙂

 • Eetu

  mulla meni pinta homeeseen ja toki nykyihmisenäpelästyin et olisko se merkki jostain sisäilmaongelmasta.mutta siis,voiko juuren alku mennä muistakin syistä pilalle? Mulla homehtu 4 :n päivän jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.