mettäkakko
Leivonta,  Pikkuleivät,  Ruokakorin Reseptit,  Valikoidut

Mettäkakko

Mettäkakko taikinaa ei yleensä puolitettu. Se oli iso ja kakkoja tehtiin paljon. Ne olivat kalorikkaita eväitä, joita on leivottu ja leivotaan yhä Lapin seudulla. Ne sopivat evääksi niin metsäsavottaan, heinäntekoon kuin metsäretkillekin. Laihdutusruokaa ne eivät ole ja muutaman metsäkakon jälkeen lieneekin syytä suunnata vähintäänkin sille metsäretkelle.

Itse olen viettänyt kesälomiani pohjoisessa Mummin ja Papan luona. Minulla onkin pieni heikkous kaikkeen lappilaiseen oli se siten hunajaa tai leivonnaisia. Muutenkin perinneleivonnaiset ovat hurjan mielenkiintoisia ja monesti ne ovat maistuvampia kuin nykyiset sokerimassalla kuorutetut leivonnaiset, jotka toki ovat kauniita ja joita itsekin aika ajoin väkellän lasteni iloksi.

Kakot eivät – yllättävää kyllä – ole kovin makeita. Luulisi tuolla sokeri määrällä tulevan jotain ihan ällö makeaa, mutta niinpäs ei vain ole! Kakot säilyvät hyvin, jos niitä malttaa olla syömättä. 🙂

 

Mettäkakko

 

1 kg maitoa
500 g voita
1 kg sokeria
2 kg vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl ruokasooda

1. Kuumenna maito ja sulata siihen voi ja sokeri.
2. Anna jäähtyä hieman ja lisää nesteeseen jauhot, joihin on sekoitettu sooda ja leivinjauhe.
3. Sekoita ja anna viilentyä jääkappissa yön yli.
4. Kauli taikinasta n. puoli senttiä paksu matto ja ota siitä pyöreitä kakkusia lasilla.
5. paista 225 asteessa noin 10 minuutia tai kunnes kakkuset ovat saaneet hiukan väriä

Vaihtelun vuoksi ripottelin muutaman kakon pintaan raesokeria. Se oli ihan mukava lisä, mutta mantelipintaiset kakot eivät oikein toimineet.

hits counterSeuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.