Puutarha,  Valikoidut

Nokkonen on puutarhan hyötykasvi

Nokkonen on yksi suosikkikasvejani. Se on minusta jollakin tapaa kaunis, vaikka onkin polttava ja piikikäs. Lisäksi nokkonen on varsin makoisa raaka-aine keittiössä ja sopii mm. taikinoihin, keittoihin, piirakoihin, lättyihin ja puuroihin. Luomulaakson Puuroperjantaissakin keiteltiin ja paisteltiin nokkosesta useampaa sorttia, kurkkaahan nokkospostaukset Villit nokkospuurot sekä Nokkosen lumoissa.

Itse en ole koskaan lopettanut nokkosen keräämistä kevääseen vaan kerään sitä vielä myöhään syksylläkin. Isoista kasveista napsin toki keittiökäyttöön vain lehdet. Talvivarastoihin sitä säilötään myös — niin pakastettuna kuin kuivattunakin.

Nokkonen on puutarhan hyötykasvi

Nokkosessa on paljon hyvää ja se on oiva apu puutarhassa ja pihallamme saakin nokkonen rehottaa ihan rauhassa muutamassa kohdassa, jotta sitä varmasti riittää koko kesän ajan niin keittiöön, puutarhan tuholaisten torjuntaan kuin lannoitekasteluunkin sekä perhosille, sillä
nokkonen on elinehto nokkosperhosen toukille, joille ei mikään muu kasvi kelpaa ravinnoksi.

Tiesitkö muuten, että nokkosenen kuituja on käytetty aikanaan paperin ja kankaan valmistuksessa.

Nokkonen on monella tapaa tärkeä ja osa monipuolista, luonnonmukaista puutarhaa.

Alla olevat nokkosohjeet tuovat näppärän avun jokaiseen kotipuutarhaan.

Nokkonen on puutarhan hyötykasvi

Nokkosvesi kirvojen torjuntaan

n. 1 kg tuoreita nokkosia
5 l vettä

Liota nokkosia vedessä 2 vuorokautta. Siivilöi ja laita sumutepulloon. Näppärä kirvoja vastaan, mutta vaatii useamman käsittelyn.


Nokkoskäyte lannoitukseen

Kerää ämpäri täyteen nokkosia ja täytä ämpäri vedellä ja anna seistä kannella peitettynä viikosta kahteen viikkoa. Voit sekoittaa välillä. Nouki pois nokkoset. Laita astiaan tai kastelukannuun 10 litraa vettä ja yksi litra käytettä. Kastele suoraan kasvien juurelle. Nokkoskäyte sisältää paljon typpeä.

Tiedän, että jotkut keräävät tähänkin tarkoitukseen vain lehdet, mutta itse heitän ämpäriin tavallisesti koko kasvin, koska se on helppoa ja nopeaa. Ämpärin pyrin viemään ns. pihan perälle, sillä kannen avaamisen yhteydessä ilmoille pääsevä hajuhaitta on melkoinen eli ihan paraatipaikalla ei nokkoskäytettä ehkä kannata valmistaa.


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


2 Comments

  • Jael

    Nokkonen on minunkin suosikkejani:) Tänä vuonna en jostain syystä poiminut nokkosia, vaikka oli viime vuosia sateisempi talvi ja alkukevät., Mutta minulla on viime vuoden nokkosta kuivattuna; teen siitä ja rosmariinistä uutetta, jota käytän välillä ärtyvään hiuspohjaani.

    • Luomulaakson Maria

      Nokkonen on toisiaan näppärä myös hiustenhoidossa. Meillä ei vielä nokkosia ole ihan tavattomasti pihaan noussut, mutta paljon kuitenkin. Veikkaan, että paras viikko on ensi viikko, kun nyt on tullut hyvin lämpöä ja vettäkin. Koko pihan tuntuu räjähtäneen kasvuun ihan päivässä parissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.