Eko,  Luomu,  Luomutila

WWOOF yhdistää luomun, lähiruoan ja vapaaehtoiset

WWOOF yhdistää luomun, lähiruoan ja vapaaehtoiset

Parisen viikkoa sitten löysin mielenkiintoisen Facebook-sivuston: WWOOF Finland. Nimi ei vielä itsessään sanonut oikeastaan mitään ja sillä hetkellä en edes ehtinyt pahemmin asiaan tutustua, mutta muutamat lukemani rivit jäivät kummittelemaan mieleeni ja asiaan piti palata ihan ajan kanssa.

WWOOF tulee sanoista World Wide Opportunities on Organic Farms ja jo pelkästään tuo oli takuuvarma tapa herättää mielenkiintoni.

WWOOF yhdistää luomun, lähiruoan ja vapaaehtoiset

Maailmanlaajuinen vapaaehtoisjärjestö WWOOF sai alkunsa Englannissa vuonna 1971 Sue Coppardin toimesta. Tuohon aikaan vapaaehtoiset kävivät vain viikonlopun verran työskentelemässä ekologisesti ylläpidetyillä maatiloilla.  Suomeen WWOOF saapui 1990-luvun puolessa välissä, mutta vasta vähän aikaa sitten saimme oman paikallisjärjestön. Siksikin WWOOF Finland löytyykin yhä WWOOF Independents maiden listasta, joilla ei ole omaa paikallisjärjestöä. Suomessa WWOOFissa on mukana kuutisenkymmentä tilaa. Tänä päivänä WWOOF yhdistää luomun, lähiruuan sekä vapaaehtoiset  jo yli 100 maassa.

WWOOF yhdistää luomun, lähiruoan ja vapaaehtoiset
WWOOF Finland 0083 / Mustio
Miten WWOOF toimii?

WWOOF yhdistää maatilan ja vapaaehtoisen työntekijän. Järjestön ideana on, että mukaan liittyvä maatila noudattaa tiettyjä sääntöjä ja yksi niistä on se, että tila on luomu tai käyttää ekologisia menetelmiä. Luomusertifikaatti ei siis ole pääsyvaatimuksena.

WWOOFiin mukaan lähtevä tila lupautuu noudattamaan WWOOFin asettamia sääntöjä ja  tarjoaa työtä jollekin vapaaehtoiselle. Työn kuva vaihtelee ja se voi olla maatilan eläinten hoitamista, kylvötöitä, aidan korjausta tai jotain muuta maatilan elämään kuuluvaa. Tila  sitoutuu antamaan ylös pidon töihin tulleelle vapaaehtoiselle sovituksi ajaksi, joka usein miten on viikko, mutta myös muun mittaisista ajoista voidaan sopia ja pisimmillään WWOOFaukset ovat olleet jopa puolen vuoden mittaisia.

Aika mahtava tapa tutustua kotimaiseen luonnonmukaiseen ja kestävään maatalouteen tai vaikkapa jonkin muun maan, sillä myös ulkomailla sijaitseviin maatiloihin voi hakea vapaaehtoiseksi.

Mukana olevia maatiloja pääset selaamaan tästä.

WWOOF yhdistää luomun, lähiruoan ja vapaaehtoiset
WWOOF Finland 0001 / Kemiönsaari
Miksi sinä haluaisit WWOOFaamaan?

WWOOFaaminen eli se, että menee tilalle töihin voi olla varsin opettava ja ainutlaatuinen kokemus. Ajatelkaa, kuinka mahtavaa olisi oppia lypsämään lehmä tai vuohi. Tai oppia miten rakennetaan kestävä aita. Tai korjataan, jokin rikki mennyt tavara. Millaista olisi, jos oppisi elämään taas askeleen verran ekologisemmin?

WWOOFaus sopii niin nuorille, aikuisille kuin eläkeläisillekin. WWOOFaajan alaikäraja on kuitenkin 18 vuotta. Ennestään ei edes tarvitse osata maatilantöitä, vaikka ei aiemmasta kokemuksesta toki tässäkään asiassa  haittaa ole. Tehdessä kuitenkin oppii ja kunto kasvaa! Positiivinen asenne ja uteliaisuus uusia asioita kohtaan kantavat  pitkälle ja auttavat eteenpäin.

Mikäli innostuit, niin  täällä pääset tekemään oman profiilin ja pääset alkuun. Ehkäpä vietät tänä kesänä lomasi suomalaisella maatilalla ekologisesti eläen ja luoden ikimuistoisia kokemuksia sekä elämän mittaisia ystävyyssuhteita.

Minä ainakin lähtisin mielelläni WWOOFaamaan!

WWOOF yhdistää luomun, lähiruoan ja vapaaehtoiset

Lupa kuvien käyttöön: WWOOF Finland


shopify visitor statistics



Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


4 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.