Kuluttaminen,  Ruoka,  Ruokahävikki,  Valikoidut

10 tapaa käyttää vanhaa leipää

Vanhaa leipää ei kannata heittää hukkaan, sillä se toimii mainiosti niin lihapullataikinoissa kuin leipävanukkaissakin. Mutta taipuupa se vielä moneen muuhunkin!

Tässä muutama kätevä vinkki vanhan leivän käyttämiseen.

1. Vanhaa leipää voi murskata tai raastaa ja käyttää vaikkapa panerointiin sekä lihapullien tai -murekkeiden joukkoon. Sopii myös kasvisversioihin.

2. Tee hiukan kuivuneesta leivästä krutonkeja. Leikkaa leipä kuutioiksi ja paista paistinpannulla kauniin ruskeiksi. Voit halutessasi maustaa paistoöljyn valkosipulilla ja/tai muilla mausteilla.

3. Vanhaa leipää voi myös liottaa maidossa tai vedessä ja käyttää lihapullataikinan jatkeena perunan tapaan.

4. Herkullista paahtoleipää saat, kun paistat hiukan vanhat leipäsiivut kauniin kullanruskeiksi öljyn ja voin seoksessa. Imeytä leivän ylimääräinen rasva talouspaperiin. Herkuttele!

5. Köyhät ritarit syntyvät yleensä pullasta, mutta vaalea leipä on melkein kuin pullaa. Helpon ja nopean version saat, kun paistat siivut voissa ja kierittelet sitten sokerissa ja kanelissa.

6. Leikkaa leipä siivuiksi. Kierittele viipaleet seoksessa, jossa on munaa ja runsaasti valkosipulia sekä hiukan suolaa. Paista öljyssä pannulla kauniiksi. Vie kielen mennessään!

7. Tee kuivettuneesta leivästä korppuja kahvin, teen tai kaakaon kanssa naposteltavaksi. Leikkaa leipä siivuiksi, kostuta pinta maidolla tai sulatetulla voilla, kierittele haluamassasi mausteseoksessa (vaihtoehtoina vaikkapa kaneli, vaniljasokeri, kardemumma, inkivääri…), paista uunissa n. 75 asteessa, kunnes ovat kuivuneet korpuksi.

8. Kuivettuneesta leivästä voi tehdä korppujauhoja. Eli kuivata leipä, joko uunissa tai anna kuivua ilmavasti huoneenlämmössä ja jauha se sitten vaikkapa monitoimikoneessa ja säilytä ilmatiiviissä rasiassa – paljon edullisempaa kuin kaupan korppujauhot.

9. Tee leipävanukasta. Vatkaa pari munaa ja n. 5 dl maitoa sekaisin. Kasta leipäviipaleet munamaitoon ja lado voideltuun vuokaan. Peitä leipäkerros hillolla, marjoilla tai hedelmillä. Lisää uusi leipäkerros sekä täytekerros. Päällimmäiseksi jää leipäkerros. Kaada loppu munamaito päälle ja paista 200 asteessa puolisen tuntia.

10. Hyvinkin kuiva leipä maistuu hyvältä, kun sitä hiukan kostuttaa, voitelee ja päällystää vaikkapa nokareella juustoa, muutamalla tomaattisiivulla ja maustaa yrteillä, suolalla sekä pippurilla ja heittää koko komeuden  suunnilleen 200 asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi.

kuva_leipa01





Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


13 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.