Reseptejä Mummilan keittiöstä

Olen aina pitänyt vanhoista resepteistä ja Mummini vanha keittokirja onkin minulle kuin aarreaitta välillä hyvinkin ihmeellisiltä kuulostavine resepteineen. Mummini vanhan keittokirjan lisäksi olen vuosien saatossa kirjannut ylös muitakin vanhoja reseptejä, joita olen omaksi ilokseni kerännyt, jotta voisin hyödyntää niitä omassa keittiössäni. Minusta vanhat reseptit ovat uskomattoman kiehtovia. Lisäksi ne tapaavat olla hyvin ekologisia.

Ennen vanhaan satokautta seurattiin hyvin tarkkaan — ja ruokaa laitettiin siitä, mitä kaapissa, kellarissa tai maakuopassa oli. Avokadot ja muut nykyresepteissä paljon vilahtelevat raaka-aineet olivat aikasen tuntemattomia tavallisille perheenemännille, mutta yllättäviäkin raaka-aineita vanhoissa resepteissä joskus näkee — tai ainakin sellaisia, joita ei heti kuvitellut niistä löytävänsä.

Aihe on itselleni hyvinkin rakas, sillä ihailen suuresti oman isoäitini keittiötaitoja, samoin äitini. Perimätieto sekä sukupolvelta toiselle siirtyneet reseptit ovat minulle hyvin rakkaita.

Taloudellisesti satokauden ehdoilla

Raaka-aineet käytettiin aina tarkkaan hyödyksi ja kun eläin teurastettiin, siitä käytettiin kaikki, mikä vain suinkin voitiin — osa meni ruuaksi, osa saippuaksi ja osa lämmittämään talven tuiskuissa. Se oli järkevää, taloudellista sekä ekologista. Näin sen pitäisi olla tänäkin päivänä.

Tuohon aikaan oman kasvimaan ohella myös villivihannekset olivat käytössä ja toivat ruokapöytään niin ravintoaineita kuin vaihteluakin ja pienensivät omalta osaltaan kuukausittaisia ruokakuluja. Perheen äidit pitivät huolta, että perheen ruokakulut pysyivät kurissa. Taitavimmat ja tarkimmat onnistuivat vielä säästämäänkin talousrahoista. 

Nykyisen yltäkylläisyyden keskellä voi olla vaikea käsittää, kuinka perheenäidit sodan ja pula-ajan keskellä valmistivat ravitsevan ruuan hyvinkin vähillä raaka-aineilla. 

Mummini jalanjäljissä yritän minäkin astella, vaikka meillä ei omakotitalossa kotieläimiä olekaan — tai edes sitä kellaria. Silti yritän olla säästäväinen, ekologinen ja vuodenaikaa seuraava niin hyvin kuin mahdollista.

RESEPTEJÄ MUMMILAN KEITTIÖSTÄ

Mummilan porkkanavoi
Mummilan maistuva sipulikastike
Isomummin kananmunakastike
Haudutettu punakaali

Voissa haudutetut kyssäkaalikuutiot
Leipäressu

kirsikkakranssit
Mummin punajuuri-perunalaatikko munamaidolla

Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret