Jogurtti,  Kotitekoinen,  Ruokakorin Reseptit

Kotitekoinen jogurtti

Kotitekoinen jogurttiUseampi vuosi sitten ostin kirppikseltä vanhan jogurttikoneen. Konetta oli tuskin koskaan käytetty. Löytö oli ihana, mutta huomasin pian, että meidän perheelle se oli auttamattomasti pieni. Helpompi sillä oli toki  jogurttia tehdä, mutta meillä tarvitaan suurempi määrä kuin mitä 6 pientä purkkia pystyi tuottamaan. Jogurttikone oli muuten aivan mielettömän halpa – maksoin siitä kokonaiset neljä euroa! Kotitekoinen jogurtti syntyy kuitenkin ilman konettakin ja on huomattavasti edullisempaa kuin kaupasta ostettu. Parasta koneen hankinnassa näin jälkikäteen katsottuna on ohjekirja, joka ohjasi oikeille jäljille, kun vanha keittokirja opetti tekemään jogurtin samaan tapaan kuin viilin. Tämä versio ei kuitenkaan tuottanut mitään syömäkelpoista jogurttia, vaikka viili hyvin näin tekeytyykin. Jogurtti vain pilaantui.

Jogurttikone pitää jogurttia tasaisen lämpimänä (45 astetta). Nykyisestä uunistani pystyn valitsemaan suunnilleen tuon jogurttikoneen maagisen 45 asteen lämpötilan ja se mahdollistaakin jogurtin uunissa valmistamisen.

Muistan, että paras jogurtti tuli, kun käytin UHT maitoa. Sitä ei tarvitse kuumentaa ennen käyttöä, mutta huoneenlämpöinen sen olisi hyvä olla. Kylmäkään ei tosin ole este. mutta hidastaa jogurtin valmistumista. Maidon lämpötila ei saa ylittää 45 astetta jogurttikoneen ohjekirjan mukaan. Lämpömittari on siis ihan hyvä olla.

Jogurtista tulee  parempaa, jos ei pihistä tuon siemenen määrässä. UHT maidosta tulee ehdottomasti koostumukseltaan parempi jogurtti, mutta jos ei ole niin kauhean vaativainen, on normaalista maidostakin tehty ihan hyvää. Hiukan liian vetelä, mutta maistuu ihan hyvältä ja saahan tätä toki valuttaa vaikkapa kahvinsuodattimessa, jos paksumpaa mielii saada aikaan. Tiedän, että jotkut käyttävät maitojauhetta saadakseeseen paksumman lopputuloksen, mutta itse en halua maitojauhetta käyttää. Meille kelpaa tämä vetelämpikin versio. Jogurtin ja maidon rasvaprosentin olisi myös hyvä olla sama tai ainakin mahdollisimman lähellä toisiaan. Lopputulos on näin parempi ja koostumus kiinteämpi.

Kermaa ja maitoa sekoittamalla saa muuten hyvin kreikkalaistyyppistä jogurttia ja se on erittäin herkullista hunajan kanssa! Tällaista herkkujogurttia saa aikaan laittamalla noin puolet kermaa (vähempikin riittää)  ja puolet maitoa. Tämä on meillä sellaista extraherkkua, jota tehdään harvoin.

Nykyisin siis teen jogurtin uunissa ja isommassa purkissa. Kerralla valmistuu yleensä melkein pari litraa herkullista maustamaton luomujogurttia, joka tuppaa hupenemaan jääkaapista luvattoman nopeasti.  En enää käytä koskaan UHT maitoa vaan ihan tavallisesta luomumaitoa, mieluiten sitä punaista versiota, koska se maistuu paremmalta, mutta kevytmaidostakin tulee ihan hyvää.

Eri sekoituksia voi hyvin kokeilla ja jos epäonnistuu voi lopputuloksen käyttää vaikka leipätaikinaan! Tai lättyihin.

Ohje olisi kutakuinkin tällainen:

1,5-2  litraa maitoa
n. 2-3 dl jogurttia

1. Kiehauta maito, jos et käytä UHT maitoa ja anna jäähtyä noin 45 asteiseksi.

2. Lämmitä uuni n. 45 asteiseksi ja sekoita jogurtti maidon joukkoon joukkoon. Laita seos uuniin ja anna olla rauhassa yön yli. N. 14 tuntia on ihan hyvä. Riippuu siitä, kuinka happamasta jogurtista tykkäät. Kokeile eri aikoja. Ja muista, että jogurttia ei saa heilutella ennen kuin se on valmista! Yritä malttaa jäädyttää jääkapissa vuorokauden verran tai syö jo muutaman tunnin päästä.

Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan myös tuota maidon ja kerman sekoitusta, sillä se on mahdottoman herkullinen makuelämys  eikä yksikään kaupan jogurtti vedä sille vertoja.

Valmiin jogurtin sekaan voi sekoitella sitten mitä tykkää. Marjoja ja hedelmiä voi laittaa jo seokseenkin, mutta minusta on mukavampi maustaa valmis jogurtti tai vain osa siitä. Meidän perheessä paljon käytettyä tzatzikia kun on aika vaikeaa tehdä marjajogurtista! 😀

shopify analytics toolSeuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


2 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.