Kotitekoinen,  Ruokakorin Reseptit

Kotitekoinen piimä – helppoa ja herkullista

 

R_kotitekoinen_piima1

 

Kotitekoinen piimä on  yhtä helppoa valmistaa kuin viili tai jogurttikin. Lisäksi se on yleensä miedomman makuista kuin kaupan versiot. Piimän happamuutta saat säädeltyä itse ja monessa kaupan piimässä oleva pistävän oloinen happamuus puutuu kokonaan. Kotitekoinen piimä onkin ihanan pehmeää ja hapanta samaan aikaan.

Mitä kauemmin piimä-maitoseos  seisoo huoneenlämmössä sitä happamampaa on lopputulos. Itse seisotan seosta huoneenlämmössä yleensä noin vuorokauden tai parikin, jos toivottua elämää seoksessa ei ole riittävästi tapahtunut. Valmis piimä on paksuuntunut ja ennen kuin sekoitat seoksen, voit erottaa siinä pieniä kokkareita.

Itse teen piimän näin:

1. Lämmitä kattilassa 1,5 litraa luomumaitoa kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen n. 2 dl huoneenlämpöistä luomupiimää. Teen piimän monesti iltasella ja otan jo aamulla tuon pari desiä piimää lämpeämään, jotta se ei sitten viilennä maitoa.

2. Sekoita maito ja piimä keskenään ja anna seistä huoneenlämmössä noin vuorokausi tai pari. Tämän jälkeen nostan sen jääkaappiin viilentymään. Alamme juoda piimää yleensä vasta vuorokausi jääkaappiin nostamisen jälkeen.

Käytän piimän tekoon yleensä sellaisia litran vetoisia muovisia pakastuspulloja, koska niissä on hyvät korkit ja niitä voi säilyttää jääkapissa kyljellään, jos toisenlainen tila sattuu olemaan kortilla.

Ihan alkuun käytin kahden litran kannua ja se toimi muuten ihan hyvin, mutta vei aivan liikaa tilaa jääkaapista. Siksipä  litran kokoiset neliskanttiset muovipullot ovatkin paljon kätevämpiä ja toimivampia kaikin tavoin.

Piimää juomme ihan sellaisenaankin, mutta toimiipa se erinomaisesti myös smoothiessa tai vastaavissa. Mango ja piimä ovat hyvä yhdistelmä, mutta useinmiten meillä taidetaan kyllä sekoittaa siihen ihan vain banaania ja joskus heitän perään vielä maustettakin, joka taittaa banaaninmakua mukavasti. Toisinaan taas sekoitamme joukkoon marjoja. Myös leipätaikinoissa tulen käyttäneeksi paljon itsetehtyä piimää.shopify analytics ecommerce tracking

4 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.