Arki,  Erityislapsi,  Lapset,  Välineet erityiseen arkeen

Time Timer tasoittaa arkea ja auttaa siirtymissä

Meille ajastinkello Time Timer kotiutui noin vuosi takaperin. Se osoittautui heti oivalliseksi apuvälineeksi arjessa, mutta kuten apuvälineet yleensäkin, vaatii toki aikuisen paneutumista asiaan. Ainakaan meillä eivät isommatkaan lapset sitä omatoimisesti väännä päälle – joskus tosin joku tuo sen ja sanoo, että käytettäisiinkö tähän tätä, jotta helpottaisi. Se on jo askel eteenpäin eli siinä mielessä lapset ovat kyllä ottaneet tämän arjen avun varsin hyvin vastaan.

Nykyisin Time Timer on osa vähän toimivampaa ja jouhevampaa arkea. Time Timer saattaa hyvinkin olla se palanen, joka auttaa ehtimään ajoissa koulutaksiin tai puheterapiaan ja helpottaapa se tilannetta iltatoimienkin kohdalla.

Digitaalinen ja magneettinen Time Timer on näppärä arjen apu pienen valkotaulun kera.

Time Timer tasoittaa arkea ja auttaa siirtymissä

Time Timer on näppärä väline ja kaupoista löytyy niin manuaalinen kuin digitaalinenkin versio sekä myös rannekello.

Nykyisin meillä on sekä manuaalinen että digitaalinen – lähinnä siksi, että digitaalinen versio on myös magneettinen ja saimme siten helposti itse tehdyksi Time Timer-taulun, johon saa helposti merkatuksi muutaman tehtävän asian ja samalla kello kulkee pienessä valkotaulussa mukana. Näppärä kapistus kerta kaikkiaan ja helpottaa suunnattomasti siirtymissä ja toiminnanohjauspulmissa. Ajastinkellon myötä arki muuttuu vähän paremmin ennakoitavaksi, kun lapsi näkee ajan kulumisen ja tietää, minkä verran aikaa on tietty asia tai asiat suorittaa tai milloin tietty asia on ohi. Time Timer lisää ennakoitavuutta.

Time Timerista on olemassa myös kätevä mobiilisovellus, joka kulkee mukana siellä, missä ikinä tarvitaan. Itse käytän maksutonta Kids Timeria, joka on hyvin samankaltainen, mutta Play-kaupassa on myös alkuperäinen Time Timerin sovellus, mutta maksullisena muutaman euron hintaan.

Time Timer rannekellosta meillä ei ole kokemuksia, mutta voisinpa kuvitella senkin olevan varsin toimiva kapistus tasoittamaan arjen haasteita.

Valkotaulu ja Time Timer

Magneettinen Time Timer yhdistettynä valkotauluun oli hyvä lisä arjenhallintaan. Tauluun voi kirjoittaa yhden tai useamman asian lapsesta ja tekemisestä riippuen. Se voi olla laajempi kokonaisuus tai yksityiskohtaisempi ja pilkotumpi. Tämä on myös huomattavasti edullisempi ratkaisu kuin valmiina myytävä Time Timer-taulusetti, joskin hiukan erilainen.

Kuvattuun taulun kirjoitin pätkän aika tavallisesta aamutoimilistasta, mutta se on aika laaja kokonaisuus. Pilkotumpi esimerkki vastaavasta voisi olla vaikkapa pukeminen, jossa kohtina olisivat eri vaatekappaleet, jotta pukeminen sujuisi pulmattomammin. Monia asioita voi pilkkoa hyvinkin pieniin osiin, jolloin toiminta helpottuu, mutta se kuinka pieniin osiin ohjeet on hyvä pilkkoa tai tarvitsee pilkkoa, riippuu toki lapsen valmiuksista juuri sillä hetkellä.

Isommalle, joka osaa lukea toimii taulu kirjoitetuillakin ohjeilla, tosin kuvat toimivat myös. Tässäkin voi hyvin käyttää omaa harkintaa, mikä milloinkin toimii parhaiten. Meidän alle kouluikäisen  kohdalla tauluun joko piirretään tehtävät asiat tai sitten kiinnitetään valmiita kuvia vaikkapa sinitarralla. Valkotaulu onkin mukavan monipuolinen ja todella hellpo käytössä. Itse ainakin koen sen helpommaksi kuin paperin, joka sekin toki auttaa, mutta koen valkotaulun helpommaksi ja selkeämmäksi käyttää etenkin magneettisella Time Timerilla.

Manuaalinen Time Timer on äärimmäisen selkeä myös perheen pienimmille.
Manuaalisesta Time Timerista saa äänet halutessaan pois.

Miten Time Timer toimii?

Time Timerista näkee helposti ja selkeästi, kuinka kauan aikaa on vielä jäljellä määrätylle asialle tai milloin pitää lähteä vaikkapa koulutaksille. Kouluissa tämä toimisi vaikkapa osoittamaan, kuinka paljon oppitunnista on vielä jäljellä.

Manuaalisessa Time Timerissa ajan voi valita minuutin ja 60 minuutin väliltä ja punainen alue vähenee sitä mukaa kuin aikakin. Lopuksi kellosta lähtee hentoinen piip, jonka saa halutessaan poiskin.

Digitaalisessa Time Timerissa aikahaarukka on minuutin ja 90 minuutin välillä ja ajan kuluminen näytetään kellotaulun ympäri kulkevilla palkeilla. Varsin toimiva kapistus tämäkin, joskin loppupiippaukset kestävät pidempään kuin manuaalisessa versiossa, mutta se ei meillä ainakaan ole ongelma. Tässä versiossa ajan voi myös laittaa paussille ja jatkaa taas. Meillä tämä on muuttanut monta kiperää tilannetta helpommaksi, kun aikataulu ei yhtäkkiä kaadu päälle vaan ajankulku rytmittyy selkeäksi Time Timerin avulla.

Itse pidän eniten manuaalisesta Time Timerista, koska omaan silmään se tuntuu selkeämmältä kuin digitaalinen versio. Punainen väri korostaa hyvin ajan kulumista, paremmin kuin digitaalisen version harmaa palkisto. Molemmat ovat toimivia. Alle kouluikäisemme hahmottaa kuitenkin paremmin manuaalisen version ajankulumisen.

Kun Time Timeria on opittu käyttämään arjen apuna, on lapsen helppo nähdä siitä paljonko on sovitusta ajasta vielä jäljellä ja asioiden suorittaminen loppuun helpottuu. Meillä tämä on muuttanut monta kiperää tilannetta helpommaksi, kun aikataulu ei yhtäkkiä kaadu päälle vaan ajankulku rytmittyy Time Timerin tuodessa ajankulun näkyväksi.

Sopiva munakello voi korvata Time Timerin, mikäli käyttäjä ei ole kovin aistilyliherkkä. Munakellon räminä ja tikitys voi olla hyvinkin ärsyttävä.

Vaihtoehto Time Timerille

Time Timer on kohtuu hinnakas kapistus. Niitä voi hankkia mm. Erityinen arki-verkkokaupasta tai Aistituotteelta.

Halvempi vaihtoehto on ostaa munakello, joita löytyy monista marketeista ja halpahalleistakin. Moni näistä on vielä lisäksi magneettinen ja toimii siten valkotaulussakin, mutta sen ongelmana on jatkuva tikitys ja ajan loputtua kova pirinä. Time Timer ei tikitä ajan kuluessa ja lopun äänimerkki on maltillinen. Munakellon pärinä saattaa aiheuttaa isonkin reaktion kovin aistiyliherkässä lapsessa.

Meillä munakellokin on olemassa ja käytössä välillä yhdellä lapsista, mutta meilläkään se ei kaikille juuri tikityksen ja loppuräminänsä vuoksi sovi. Sen hankintahinta on kuitenkin monta kymmentä euroa halvempi ja meillekin sellainen hankittiin ihan ensimmäiseksi, Time Timerin korvikkeeksi. Nyt kun käyttökokemusta on karttunut, niin sanoisin Time Timerin olevan kyllä hintansa arvoinen, mutta munakello on parempi kuin ei mitään ja niille, joita ei tikitys ja pirinä häiritse, niin vallan oivallinen vaihtoehto.

Time Timer (tai sen korvike) on vähintäänkin kokeilemisen arvoinen kapistus oli lapsella sitten erityistarve tai ei.



Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.