Arki,  Erityislapsi,  Lapset,  Luomu

Voi Vaasan, minkä teit!

Jonkunen aika takaperin meillä täytettiin luomuinen näkkileipävarasto. Jemmassa oli iso kasa Vaasan valmistamaa luomunäkkileipää kahtena eri versiona. Molemmat makoisia! Näkkileipää meillä kuluu tasaiseen tahtiin ja nyt, kun oli aika taas täyttää varasto, saimme huomata, ettei se onnistuisikaan, sillä näkkileipää ei ollut. Ei missään ja googletuksen seurauksena löytyi vain sivu, jossa varsinaiset tuotesivut oli muutettu yksityisiksi.

Voi Vaasan, minkä teit!
Kuvakaappaus Vaasan verkkosivuilta.

Vaasan kuluttajapalveluun soitto varmisti asian. Näkkileipien menekki ei kuulema ollut riittävä ja niinpä ne lopetettiin. Saman kohtalon oli jokin aika sitten kokenut luomuinen versio Vaasan ruispaloista. Pyysin välittämään palautteeni eteenpäin, että tuotteita kaivataan kovasti meillä takaisin. Onneksi hapankorppua on vielä saatavilla, vaikkei se näkkileipäpulaa ratkaisekaan.

Nyt ollaan tilanteessa, jossa en onnistu kaupasta luomunäkkileipää löytämään – siis sellaista näkkileipää, jonka koostumus olisi ns. perinteinen. Pirkan ja Urtekeramin tuotesarjoissa luomuista näkkileipää on, mutta niiden koostumus ei ole samanlainen ja makumaailmakin poikkeaa perinteisestä näkkileivästä varsin paljon. Nyt on näkkileipähyllyssä luomun kohdalla taas iso aukko. Surullista.

Vaasan luomuista Koulunäkkiä ei enää valitettavasti valmisteta. Onneksi hapankorppuja vielä kaupasta löytyi. Näkkileipiä jäimme kovasti kaipaamaan.

Miksi näkkileivän loppuminen mullistaa arkemme?

Meillä kulutetuista elintarvikkeista lähes kaikki on luomua. Meillä luomunäkkileipä on kuivakaapin vakiotavara. Sitä on mukava narskutella ja näkkileivän syöminen tuo myös aistikokemusta ihan toisella tavalla kuin pehmeä leipä. Se on myös yksi ns. turvaruokia erityislapsillamme ja erityisesti autismikirjolaisemme pitää näkkileivästä aivan erityisen paljon ja sattumalta juuri se lapsi, joka saa isoimmat oireet syödessään ei-luomua. Eilen oli jo iso suru, kun alkoi todella näyttää siltä, että korvaavaa tuotetta ei löydy ja rentouttava näkkileivän rouskuttelu uhkaa loppua muutaman paketin päästä.

No, voisihan sitä tehdä itsekin näkkileipää, mutta ongelma on siinä, että itse tehdyn näkkileivän maku ja koostumus ovat tyystin erilaiset. Kotona tehty näkkileipä on tiiviimpi eikä rousku samalla lailla. Tiiviyden myötä myös suutuntuma on todella erilainen. Itse tehty ei siis olisi korvaavatuote tässä tapauksessa.

Nytpä meillä olisikin hakusessa uusi luomuinen näkkileipä Vaasan lakkauttaman tilalle. Olen googlettanut jo hetken aikaa vaihtoehtoja, mutta sellaista ei tunnu millään löytyvän – lukuun ottamatta noita jo mainitsemiani Pirkan ja Urtekramin versioita, jotka eivät meille valitettavasti käy, vaikka kerrassaan oivia vaihtoehtoja muuten ovatkin. Käsittääkseni myös Wasalla on luomuista, jonka koostumus vastaisi haettua, mutta en onnistunut sellaista mistään kaupasta löytämään, joten ei taida sekään vaihtoehto meitä pelastaa.  No, Saksasta tilaamalla ehkä sopivaa luomunäkkileipää löytyisi, mutta idea Saksasta tilatusta näkkileivästä kuulostaa aika älyttömältä monestakin eri syystä.

Meillä jatketaan luomunäkkileivän metsästystä, mutta samalla kysyn osaisitko sinä auttaa meitä? Onko olemassa vielä jotain, mitä me emme ole etsinnöistä huolimatta onnistuneet löytämään?  Hakusessa siis on Koulunäkin tyyppistä näkkileipää luomuna. Pelastaisit palasen arkeamme, jos löytyisi paikka, josta voisimme ostaa näkkileipävarastoomme luomuista täytettä nyt ja tulevaisuudessa. Isommatkin ostoerät kuten vaikkapa suurtalouspakkaukset toimivat meillä vallan mainiosti.Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.