RUOKAA JA LEIVONTAA LUOMULAAKSOSSA

Pidän ruuanlaitosta ja leipomisesta. Kreetalainen (ja kreikkalainen) ruoka on lähellä sydäntäni ja myöskin italialaisesta ruuasta pidän ja näitä sitten enimmäkseen kokkailen. Ja totta kai ihan kotoista, suomalaista ruokaakin, leivontaa unohtamatta. Kaikki aina oikeista aineksista. Pääpaino terveellisessä ruuassa, mutta välillä pitää herkutellakin.

Moni on kysellyt sähköpostillakin, mitä me syömme. Toivon, että näiden reseptien myötä asia selviää paremmin. Ohjenuorana meillä on kreetalainen ruokavalio (siis ei kreikkalainen vaan kreetalainen), joka on varsin hyväksi havaittu — myös meillä!

Luomulaakson ruokakori sisältää ruokaa, joka on tehty oikeista raaka-aineista. Niistä samoista, mitä isoäitimme (ja tässä tapauksessa myös kreetalaiset isoäidit) ovat käyttäneet ja voineet hyvin. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kesäisin ruokakoriimme päätyy myös tuoreita villivihanneksia ja talvella niitä käytetään pääasiassa kuivattuna tai pakastettuna. Etenkin nokkonen on meillä kovassa käytössä ja yksi kasvimaalaatikko kasvaakin nykyisin pelkkää nokkosta.

Ruokaa ja leivontaa Luomulaaksossa

Kreetalla hortoillaan yhä ja parhaat kerääjät tuntevat ainakin sata syötävää kasvia. Meillä suomalaisilla olisi paljon opittaa heistä, sillä meillä tuppaavat nuo marjat ja sienetkin jäämään metsiin — villivihanneksista sitten puhumattakaan! Onneksi hortoilijoita on tänä päivänä jo rutkasti enemmän kuin 10 vuotta sitten!

Kreetalla tapa siirtyy edelleen äidiltä tyttärelle. Ikävä kyllä se alkaa sielläkin pikku hiljaa vähentyä ja perimätieto katoaa. Se on sääli. Nurmikoilla, niityillä ja metsissä kasvaa yllättävän paljon syötäviä, käyttökelpoisia kasveja. Me emme vain enää osaa niitä tunnistaa ja käyttää. Itsellänikin on tällä alueella hyvin paljon opeteltavaa, sillä toistaiseksi keräily keskittyy muutamaan kasviin, jotka varmasti tunnistan. Joka kesä kuitenkin oppii uutta!

Meillä leivotaan melkein joka päivä leipää. Mikään ei voita tuoreen leivän tuoksua, joka levittäytyy koko taloon ja saa veden kihoamaan kielelle. Eikä ole paljon parempaa kuin juuri uunista tullut leipä, jonka päälle saa nokareen voita. Nykyisin teemme leipää paljon taikinajuurella. Taikinajuuri keittiön nurkassa on kuin oma pieni lemmikki, jota hoivaa ja vaalii ihan ilokseen.

Toivon, että viihdytte reseptien parissa. Innostutte ehkä luomusta ja lisäaineettomasta ruuasta. Ja kukapa tietää, ehkä meitä hortoilijoita on ensi kesänä taas muutama enemmän! Se on yllättävän mukavaa puuhaa ja lapsetkin on helppo ottaa siihen mukaan. Meillä etenkin vanhin lapsista nauttii, kun pääsee keräämään talvivarastoja!

RESEPTIHAKEMISTO

LUOMULAAKSON PUUROPERJANTAI
HÄVIKISTÄ HERKUKSI
MUMMILAN KEITTIÖSTÄ
LUOMULAAKSON JOULU
oreganoleipä juureen luomu
JUURELLA LEIVONTA
HIIVALLA LEIVONTA
herrasväenpikkuleipä luomu
PIKKULEIVÄT, PULLAT JA KAKUT
lehtikaalipiirakka
PIIRAKAT JA MUFFINIT
LEIVÄT JA SÄMPYLÄT
TEE ITSE KOTIKEITTIÖSSÄ
VÄLIMERELLISET RESEPTIT
HAUDUTUSPATA RESEPTEJÄ
SEKALAISET RESEPTIT

Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret