Ruoka,  Säilöminen

Kukkakaalin ja parsakaalin pakastaminen helposti ja nopeasti

Vähän aikaa sitten sain Hauholla sijaitsevalta Ryypän tilalta hankituksi monen monituista kiloa kukkakaalia sekä purjoa ja hiukan parsakaaliakin. Kaikki tietenkin luomua, niin kuin meillä yleensä melkein kaikki.

Parsakaali ja kukkakaali ovat meillä niitä kasviksia, joita pienimmäinenkin yleensä syö, vaikka aistiyliherkkyydet karsivatkin syötävien tuotteiden listaa aika tavalla. Onneksi listalla on kuitenkin tällaisia valopilkkuja kuten parsakaali ja kukkakaali. Liekö rakkaus niihin siirtynyt hänelle jo äidinmaidossa.

Ryypän tilan luomutuotteet kävivät tutuiksi meille jo vuosi takaperin, jolloin ostimme pakastimen täydeltä parsakaalia ja ruusukaalia sekä lisäksi vielä lehtikaalia. Ne olivat aivan mielettömän herkullisia ja hyvälaatuisia – ihan niin kuin tämän vuotisetkin pellon antimet.

Tänä vuonna hankittavien määrää rajoitti yksi hajonnut pakastin ja se, että vähän aikaa sitten pakastimeen muutti jälleen Kiven Säästöpossun puolikas luomupossu. Niinpä tänä vuonna ei ihan samoille määrille löytynyt pakastintilaa kuin viime vuonna.

Ensi vuonna pitää kyllä tehdä paremmat pakastinsuunnitelmat, jotta satokauden herkut saa paremmin mahtumaan, sillä enpä tiedä mikä olisi parempaa kuin pellolta suoraan pakastimeen päätyvät kasvikset – siis jos ei mukaan lasketa niitä pellolta suoraan lautaselle päätyviä!

Kukkakaalin ja parsakaalin pakastaminen:

1. Huuhtele ja paloittele parsa- ja kukkakaalit.  Poista huonot osat, jos sellaisia sattuu olemaan.  Anna valua pyyhkeen päällä. 
2. Pussita sopiviin annospusseihin, laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi ja pakasta. 

Itse en siis kiehauta kumpaakaan, vaikka säilöntäohjeet sitä aina käskevät tekemään, jotta entsyymitoiminta saadaan loppumaan.  Ensimmäisellä kerralla niin tein, mutta en pitänyt lopputuloksesta, ja vaikka toisella kerralla vähensin kiehautusaikaa en silti pitänyt lopputuloksesta ja siksipä päätin kokeilla pakastamista ilman kiehautusta.

Minusta sekä parsa- että kukkakaalin maku on parempi, kun pakastan ne raakoina. Ja nopeampaakin se on kuin kiehautella useampi kymmenen kiloa kaalia ja jäähdytellä  ja valutella niitä ennen pussitusta.

Jos kuitenkin haluat kiehauttaa kukka- ja parsakaalit ennen pakastamista, niin kiehauta niitä n. 3-4 minuuttia, jonka jälkeen valuta ne mahdollisimman kuiviksi ennen pakkaamista ja pakastamista.

Kukka- ja parsakaalien varret

Joskus jos on todella vähän tilaa pakastimessa en pakasta kukkakaalien ja parsakaalien varsia vaan jauhan ja kuivatan ne hyötykasvikuivurissa taikinoissa käytettäviksi. Ja voi niitä toki käyttää muuallakin, mutta meillä yleisimmin käytetty kohde ovat juuri erilaiset leipä- ja sämpylätaikinat.

Pääasia on, että herkulliset varretkaan eivät mene hukkaan vaan tulevat hyötykäyttöön vaikkapa sitten kuivattuna, jos emme ehdi kaikkea tuoreena syömään.

kukkakaali01
Pieni osa tämän vuotisista säilöttävistä kukkakaaleista ja purjoista.Web Analytics Made Easy - StatCounter


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


6 Comments

 • Jael

  Minä laitoin keväällä sellaista ohutvartista parsakaalia pakastimeen (IKean pakastinpusseihin) mutta kun otin ne pakastimesta muutaman kk jälkeen,niin eivät olleet hyvin pakastuneet. vaan jäivät kosteiksi sulatuksen jälkeen. Ehkä olisi pitänyt ensin kiehauttaa ne.

  • Luomulaakson Maria

   Meillä on kyllä onnistunut oikein hyvin tuo pakastus ilman kiehautusta ja noin pakastetuissa parsakaaleissa ja kukkakaaleissa oli valmistamisen jälkeenkin ihana suutuntuma. Tykkäsin siitä tosi paljon. Kiehautetuissa ei sama tuntuma säilynyt sitten millään.

   Onneksi voi aina valita itselleen sopivimman tavan. 🙂

 • Anna

  Kuinka käytät ei-kiehautetut pakastetut parsa- ja kukkakaalit? Suoraan pakkasesta kiehuvaan vai kylmään veteen? Vai annatko sulaa ensin?
  Ja kiitos, oli kiva löytää ohje, jossa ei kiehautella ennen pakastamista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.