Joulu,  Ruokakorin Reseptit

Mummin punajuuri-perunalaatikko munamaidolla

Vielä tänäkin päivänä on tuoreessa muistissa muutamat Rovaniemen Mummini tekemät ruuat. Yksi niistä, joka vie välittömästi Mummilan helmenharmaille penkeille, tuoksuvan tuvan pöydän ääreen, on Mummini punajuuri-perunalaatikko munamaidolla. Se on myös yksi niitä makuja, joka vie oman äitini hetkessä lapsuudenmuistoihin.

Punajuuri-perunalaatikko on jotain, mitä Mummini tapasi tehdä aina aikajoin, kun tulimme käymään. Se oli myös yksi niistä ruuista, joilla otettiin joulua vastaan ja toki se maistui hyvin myös joulupöydässä kevyempänä vaihtoehtona. Punajuuri-perunalaatikko oli myös ekologinen, sillä juureksia ja perunaa oli hyvin saatavilla syksystä alkaen ja ne olivat iso osa joulupöytää. Kanojakin Mummilla oli vielä silloin, kun äitini oli pieni.

Punajuuri-perunalaatikon voi tehdä myös ilman munamaitoa, mutta maku on tietenkin tyystiin erilainen. Tämä on kuitenkin laatikko, joka taipuu hyvin moneen erilaiseen variaatioon eli perusreseptiä on helppo käyttää arjessa ympäri vuoden. Pienillä muunteluilla lautasella on taas ihan uuden makuinen ruoka. Juustojen ystävien kannattaa kokeilla vaikkapa fetaa tai homejuustoa. Myöskin timjami toimii loistavasti punajuuren ja perunan kera. Ja maustepippurin tilalla voi kokeilla mustapippuria.

Mummin punajuuri-perunalaatikko munamaidolla

Mummin punajuuri-perunalaatikko munamaidolla

2 osaa perunoita (tai maun mukaan)
1 osa punajuurta
(tai maun mukaan)
suolaa
(maustepippuria)


MUNAMAITO:
3 munaa
9 dl maitoa
n. 1,5 tl suolaa
n. 1,5-2 rkl sokeria


1. Pese, kuori ja paloittele haluamasi määrä punajuuria ja perunoita. Perunat ja punajuuret voit tehdä juuri sen muotoisiksi kuin haluat, mutta mummi tapasi yleensä siivuttaa perunat ja tehdä punajuurista paksuhkoja ”tikkuja”.
2. Voitele vuoka ja lado suolan kera vuorotellen perunat ja punajuuret. (Lisää maustepippuri.)
3. Sekoita munamaito ja kaada vuokaan, niin, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Jos käytät maustepippuria jauhettuna, on se helpointa lisätä munamaidon joukkoon.
4. Paista kypsäksi 175 asteessa (yleensä noin 1-1,5 tuntia, riippuu toki annoksen koosta ja massan paksuudesta) ja nauti.


Luomulaakson Joulu-sarjan muita reseptejä löydät täältä.
Postaus on myös osa Reseptejä Mummilan Keittiöstä-sarjaa.

Mummin punajuuri-perunalaatikko munamaidolla

Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.