Kumppanuuskasvit,  Puutarha

Ystävykset mansikka ja sipuli

Ystävykset mansikka ja sipuli
Kevät vielä aluillaan ja mansikkamaa yhä kovin kalju.

Tänä vuonna teimme uuden mansikkamaan. Tai oikeastaan teimme neljä mansikkamaata, sillä mansikatkin päätyivät kasvimaalaatikoihin, jotta niitä olisi sitten helpompi hoitaa, kun ei tarvitse kykkiä maan tasalla. Polvet ja selkä kiittävät – toivottavasti mansikatkin.  🙂

Lajikkeiksi valitsimme Bountyn, Polkan, Kulkurin (joista meillä oli jo itsellämme taimia), Jonsokin ka Valottaren sekä pari hiukan erilaista lajiketta eli ananas-mansikka sekä vadelma-mansikka. Tosin itselleni on vielä hiukan epäselvää, miksi ihmeessä pitää kasvattaa vadelman makuista mansikkaa, kun olisi yksinkertaisempaa kasvattaa vadelmia. No, mitäpä sitä ei lastensa iloksi tekisi. 😀

Ohjeiden mukaan mansikat tulee istuttaa pieniin harjuihin, jotta liika vesi pääsee paremmin valumaan pois kasvustoista. Itse olen huomannut laatikkokasvatuksessa, että liikaa vettä ei tunnu olevan koskaan. Ainakin meidän pihamme ilmasto on kesäisin monesti niin kuiva ja paahteinen, että laatikkokasvatuksessa ei tarvitse rakennella minkään sortin harjuja. Ehkäpä laatikko itsessään toimiikin jo jonkinlaisena harjuna. Katsotaan kuinka mansikat tykkäävät tästä päätöksestäni.

Vuosien varrella olemme kokeilleet jos jonkinmoista versiota mansikan kasvatuksessa. Ihan alkuun mansikat asustelivat ihan perinteisesti maantasalla, mutta sairastumisien myötä totaalisesti ränsistynyt mansikkamaa hylättiin lopullisesti ja mansikat siirtyivät sitten parvekelaatikoihin, jotka nostettiin syksyisin maahan talvehtimaan ja hyvin tuntuivat mansikat tällä tavoin elelevän, joten nyt olisi aika korkeat odotukset sen suhteen, että  ensi keväänäkin nousevat pikkuiset mansikanlehdet mullasta kasvimaalaatikoissa eivätkä palellu. Koskaanhan ei voi olla asiasta kuitenkaan täysin varma ja jokainen talvi on erilainen.

Aikaisemmista vuosista poiketen istuttelimme mansikan taimien sekaan myös sipuleita. Kumppanuuskavit ovat meille varsin tuttuja juttuja, mutta mansikan kohdalla näitä ei syystä tai toisesta ole koskaan noudatettu. Erilaisten lähteiden mukaan sipulit ovat oivia kumppanuuskasveja mansikoille ja auttavat niitä monin tavoin. Muutaman lähteen mukaan sipuleiden pitäisi estää hometta kasvustoissa ja se jos, mikä on jo riittävä syy kokeilla tätä kuppanuutta.

Sipuleista huolimatta on  hyvä muistaa, että marja-aikaan mansikoita kastellessa olisi hyvä olla kastelematta marjoja, sillä se altistaa ne homeelle. Vesi onkin syytä kaadella selkeästi juurille/riviväleihin, jotta ei mene kova työ hukkaan. Toinen nippelitieto, joka itseltäni ainakin tuppaa unohtumaan syksyn puskiessa kesää tieltään on, että mansikantaimia pitää kastella vielä syksylläkin, jolloin ne luovat kukka-aiheita seuraavaa vuotta varten. Sitä niin kovin helpolla lopettaa jatkuvan huolehtimisen kasveista, kun sadot on napsittu talteen…

 

Mansikan kumppanuuskasvit:

Hyvät kumppanit: Pavut, herne, salaatit, sipuli, valkosipuli,  pinaatti, persilja, timjami, ruohosipuli, kehäkukka.

Huonot kumppanit: Kaalit, tomaatti, peruna, munakoiso, paprika.

 

Sipulin kumppanuuskasvit:

Hyvät kumppanit: Porkkana, purjo, punajuuri, erilaiset kaalit, mansikka, tilli, persilja, kynteli, salaatti, tomaatti, palsternakka, paprika, selleri, kesäkurpitsa, kurkku.

Huonot kumppanit: Parsa, herne, papu, retiisi, retikka ja pinaatti.

 

Ystävykset mansikka ja sipulifree hit countersSeuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


2 Comments

 • Aila Mäkelä

  Kiitos mansikkatiedoista. Ajttelin itsekin laittaa kaveriksi persijaa. Mitä luulet, haittaalo, jos laitan sitruunamelissan kasvamaa jonnekin lähelle. Ainakin marjojen kanssa on hyvää, mutta en sitten tiedä jaksavatko kasvaa yhdessä.

  • Luomulaakson Maria

   Hei Aila,

   En usko, että sitruunamelissasta olisi haittaa, mutta en ole kyllä koskaan kokeillut sitä mansikan kanssa eivätkä keräämäni muistiinpanotkaan siitä tarkemmin mitään sano. Aina voi kokeilla ja toimia seuraavalla kerralla toisin, jos huomaa, ettei vaihtoehto toiminut. Veikkasin kyllä, että tämä yhdistelmä toimii.

   Mukavia puutarhahetkiä sinulle. 🙂

   -Maria

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.