Puutarha,  Vieraslajit / Tuholaiset,  Yhteispostaussarja

Kuinka kirsikat pelastetaan muurahaisilta

Tänä kesänä saimme ensimmäistä kertaa koskaan oikean sadon pienestä, hentoisesta kirsikkapuustamme. Herkullisen sadon lisäksi opimme, kuinka torjua muurahaisia.

Tähän saakka olemme saaneet puusta kerrallaan viidestä yhdeksään kirsikkaa. Tänä vuonna tilanne oli kuitenkin toinen ja runsaan kukinnan jälkeen puussa oli hurjasti raakileita. Emme kuitenkaan vielä tässä vaiheessa hihkuneet, sillä vuosien varrella totuimme siihen, että hiukan liian tuulisella pihallamme eivät raakileet kauan puussa pysyneet. Niinpä kirsikkapuu on vuosien varrella lähinnä ilahduttanut kaunilla valkoisella kukinnallaan.


Postaus on osa Omavaraisuus blogeissa-ryhmän postaussarjaa.
Kurkkaa myös Omavaraisuus blogeissa keskusteluryhmä.


Kuinka kirsikat pelastetaan muurahaisilta

Tänä vuonna tilanne olikin yhtäkkiä toinen, kun heinäkuun alussa puuta koristivat yhä raakileet, jotka alkoivat jo lupaavasti punertaa. Heinäkuun puolenvälin paikkeilla sain kaivetuksi varastosta rastasverkon, jonka pisimmän lapseni kanssa kävimme iltasella vetämässä pienen puumme suojaksi, sillä pihallamme viihtyvät rastaat olivat selvästi alkaneet kiinnostua oksilla punertuvista kirsikoista.

Tämän jälkeen kuvittelimme, että kirsikat olisivat hyvässä turvassa. Paljon enempää emme olisi voineet olla väärässä.

Kuinka kirsikat pelastetaan muurahaisilta

Heinäkuun kääntyessä elokuuksi kohtasivat kirsikkamme aivan toisenlaisen uhkan, joka oli melkein viedä koko kirsikkasatomme.

Kesäisen lämpöisenä aamuna olivat auringon myötä heränneet myös muurahaiset, jotka olivat huomanneet helpon ruokalähteen ja muitta mutkitta ne iskivät puumme kimppuun varmaan koko pesän voimalla.

Useammassa kirsikassa oli muurahaisia kovertamassa hedelmälihaa leuoillaa ja rungolla kävi sellainen kuhina, että luulisi olleen isommastakin kokoontumisesta kyse. Meille tuli hätä.

Muutaman minuutin tuumittuamme päätimme kipaista hakemassa sisältä maalarinteippiä. Ehkäpä takavuosina katsotut MacGyverit olivat jättäneet jotain muistiin, vaikka emme ihan kyseisen sankarin nimikkoteippiä käyttäneetkään.

Teippasimme ensin yhden kiepin rungolle siten, että liimapinta tuli ulkopuolelle. Yksi kieppi oli vielä liian kapea vaikka selkeästi muurahaisia haittasikin. Havainnosta innostuneena lisäsimme vielä muutaman kierroksen ja saimme todeta, että erittäin hyvä este oli valmis.

Suurin osa muurahaisista luovutti nopeasti, muutama toki yritti sitkeästi ja pari onnistuikin ylittämään rakentamamme esteen, mutta niin harva, ettei sillä oikeasti ollut väliä. Ja ylitykset tässä vaiheessa olivat lähinnä puusta pois päin.

Teippauksen jälkeen annoimme puulle vielä kylmän vesisuihkun, jonka avulla saimme häädetyksi ison osan puussa majailevista vieraistamme.

Oli mielenkiintoista seurata muurahaisten etenemistä. Ihan silminnähden reppanat kyllä hätääntyivät, kun katkaisimme teipillä muurahaisten polun ja samassa silmän räpäyksessä oli teipin vierellä lauma tahmakohdan yli haluavia muurahaisia. Tieto kulki todellakin äärettömän nopeasti muurahaisten keskuudessa.

Kirsikkasato

Voisi sanoa, että tänä vuonna saimme oikeasti kerätä kirsikoita, joita lopulta tuli pikkuisen vajaa 600 g eli vähän reilu sellainen normilaatikollinen, joita kaupassa tavataan myydä. Voi olla, ettemme ihan vielä saa koko perheen kirsikannälkää sammutetuksi omalla pikkupuullamme, mutta hyvään alkuun kuitenkin pääsimme ja ensi vuonna meitä eivät estä rastaat sen paremmin kuin muurahaisetkaan.

Myös nämä omavaraistelevat blogit osallistuivat yhteispostaukseen ja kertoivat kuulumisistaan:

Vyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/siemenjoulukalenteri2020/

Vyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/11/suojaa-myyrilta-rusakoilta-ja.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2020/11/solmujen-sommittelua.html

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2020/11/omavaraisuuspyrkimykset-vuonna-2020.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2020-osa-11/

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2020/11/omavaraisempaa-elamaa-2020-osa-8.

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2020/11/suuntana-omavaraisuus-osa-11-taman.html

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/11/unelmana-omavaraisempi-elama-opiksi.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=3381


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


10 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.