Ruoka,  Säilöminen,  Valikoidut

Lehtikaalin pakastaminen helposti ja nopeasti

Viime viikonloppuna reilu pari kiloa lehtikaalta päätyi pakastimeen ilahduttamaan talvikauden ruuanlaittoa. Ostin viime REKOsta herkullista Lohenojan luomutilan lehtikaalta ja omalta kasvimaaltakin riitti jo satoa korjattavaksi asti.  Pakastimesta lehtikaalta on sitten näppärä otaa käyttöön milloin mihinkin tarkoitukseen – niin ruuanlaittoon kuin leivontaankin.

Talvivarastojen kartuttaminen on siis jo hyvässä vauhdissa ja satoa kerätään talteen koko ajan ja talletetaan talven varalle – pääasiassa pakastamalla ja kuivaamalla. Juuri tämä on parasta loppukesässä ja alkusyksyssä.

stadinpuutarhuri17

Lehtikaalin voi pakastaa tilaa säästävästi

Lehtikaali on varsin mainio kasvis. Sen lisäksi. että se maistuu mainiolta niin piirakoissa, munakkaissa, smoothieissa kuin padoissa, laatikoissa ja keitoissakin, se sopii mainiosti pakastettavaksi.

Lehtikaalin pakastaminen on helppoa ja nopeaa. Se ei vie paljon tilaa pakastimessa, sillä lehtikaali menee tarpeen vaatiessa hyvinkin pieneen tilaan. Melkein olemattomaan.

Erityisesti se seikka, että lehtikaalin saa mahtumaan pakastimessa pieneen tilaan tekee siitä makunsa lisäksi ihan unelma kasviksen, sillä ainakin meidän pakastimemme alkaa näin satokautena olla pullollaan niin parsakaalia, kukkakaalia, pinaattia, nokkosta, raparperia kuin monia muitakin vihanneksia ja marjoja. Litistyvää lehtikaalia parempaa pakastettavaa en osaa kuvitellakaan!

Näin säilöt lehtikaalin pakastamalla

1. Pese lehtikaali ja kuivaa lehdet ensin valuttamalla ja sitten painelemalla huolella kuivaksi pyyhkeen välissä.

2. Leikkaa tai revi paksu ruoti irti, jotta saat talteen pelkän lehtiosan.

3. Laita lehden palat pussiin, purista ilmat huolella pois ja sulje solmulla tai pussin sulkijalla. (Pakasta annospusseihin tai sen kokoisiin pusseihin kuin itsellesi parhaiten sopii. Itse laitan usein yhteen isoon pussiin, josta sitten otan sopivan annoksen käyttöön. )

4. Kun lehtikaali on hyvin jäätynyt voit painaa pussin littanaksi ja sinulla on hetkessä ihana, latuska pussillinen murennettuja lehtikaalinlehtiä, jotka eivät vie pakastimessa  juurikaan tilaa.

lehtikaalipiirakka
Reseptin herkulliseen lehtikaalipiirakkaan löydät täältä.

———————————————————————————————hit counter


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.