Raparperipuuroa kahdella tapaa

Raparperi on yksi lempiaineksiani. Se taipuu niin piirakkaan, hilloon ja mehuksi, mutta maistuu mainiolta myös puurossa ja yksi lempikohteitani raparperille onkin juuri puuro. Nyt kun kevät alkaa olla jo hyvässä vauhdissa melkein kaikkialla Suomessa, ovat myös raparperit päässeet kasvamaan ja ensimmäiset varret on poimittu jo jokunen viikko sitten ainakin täällä meillä.

Puuroperjantain resepteissä on menneinä viikkoina savustettu raparperia sekä maisteltu sitä kahvin kera ja päätin, että tällä viikolla käytetään raparperia aika yksinkertaisesti, mutta  eri makuisena.

Raparperin kanssa voikin helposti yhdistää montaa eri makua, joista tunnetuin ja ehkäpä käytetyinkin taitaa olla mansikka. Liian harvoin jää kuitenkin moni muukin todella herkullinen yhdistelmä käyttämättä. Niinpä tämänkin viikon Puuroperjantain pääraaka-aineeksi valikoitua raparperi, jonka voimalla on hyvä jatkaa harjoituksia Luomupuuron maailmanennätystä silmällä pitäen. Syyskuu ei ole enää kaukana ja viikot alkavat käydä vähiin.

Raparperipuuroa kahdella tapaa

Raparpeririisipuuro

(neljälle)

Raparpeririisipuuro on yksi lapsuuteni suosikkeja ja omillekin lapsilleni se maistuu vallan mainiosti – jopa siinä määrin, että joskus kuuluu pientä nurinaa siitä, että emme riisiä kovin paljon käytä. No joskus kuitenkin ja silloin tehdään monesti juuri raparpeririisipuuroa.

Monesti tapaan keittää raparperit riisin kera. Lisään pilkotut raparperit silloin jo veden ja riisin joukkoon. Tällöin maito aina hiukan juoksettuu, mutta kotipuurossa ei ole niin väliä, vaikka puuro ei ihan niin kauniilta näyttäisikään, sillä raparperin maku ehtii tässä versiossa paremmin imeytyä riisin ja myönnettävä on, että pidän enemmän juuri tästä versiosta, koska maku on syvempi ja raparperi on vallannut puuron jokaisen riisinjyvän. Vastaavan raparpepriohrapuuron reseptin voit lukea täältä.

n. 3 dl vettä
1 l luomumaitoa
n. 2 dl luomupuuroriisiä
n. 1 tl suolaa

Raparperisose neljälle:
n. 400 g raparperia 

reilu 1 dl luomusokeria
1 tl luomu vaniljasokeria

1. Laita kattilaan pesty ja pilkottu raparperi sekä sokeri ja hiukan vettä. Kiehauta ja anna hautua hiljalleen, kunnes raparperit ovat hajonneet. Jos haluat joukkoon sattumia, niin pilko osa raparpereista isommiksi tai hauduttele hiukan vähemmän aikaa.
2. Laita toiseen kattilaan n. 3 dl vettä ja kiehauta. Lisää sitten riisit ja anna kiehua parisen minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito ja anna hauduttele hissukseen kannen alla välillä sekoitellen vajaan tunnin verran. 
3.
Tarjoile puuro raparperisoseen kera. Annoksesta riittää noin neljälle.

mortteli

Aniksen makuinen raparperipuuro

(neljälle)

Tästä tuli heti ensilusikallisella lasten suosikki ja viimeisestä kauhallisesta oli kehkeytyä isompikin riita. Sanomattakin lienee selvää, että uusi puuroannos piti laittaa tekeytymään aika pian. Onneksi raparpereja yhä riittää.

4 dl kokonaisia luomukaurasuurimoita (käytin Riihipuodin kaurasuurimoita)
1 l luomumaitoa
n. 1 tl suolaa

Anis-raparperisose neljälle:
n. 450g raparperia (kaksi isoa vartta)
n. 1 dl luomusokeria
2 tl anista
n. 50 g luomuvoita

1. Laita kattilaan pesty ja pilkottu raparperi sekä sokeri, rasva ja jauhettu anis. Kiehauta ja anna hautua hiljalleen, kunnes raparperit ovat hajonneet. Jos haluat joukkoon sattumia, niin pilko osa raparpereista isommiksi tai hauduttele hiukan vähemmän aikaa. Voit myös lisätä uunivuokaan palasia soseen ja suurimoiden joukkoon.
2. Voitele uunivuoka ja sekoita kaurasuurimot, maito, suola sekä raparperisose vuokaa ja paista  175 asteessa noin tunnin verran tai kunnes puuro on hyytynyt.

 ———————–

Aikaisempiin Luomulaakson Puuroperjantai postauksiin pääset näppärästi tutustumaan täällä. Tähän mennessä on puuroissa maisteltu mm. nokkosta, valkosipulia, basilikaa, lakritsia ja kahvia sekä monta montaa muuta raaka-ainetta.

Tule mukaan tekemään Luomupuuron maailmanennätystä!


web stats

hit counter


Kahvi-raparperiuunipuuro

Raparperikausi on hyvässä vauhdissa ja puutarha tuuppaa punavihreitä varsia sellaisella vauhdilla, että useamman raparperipuskan omistaja voi olla välillä melkein pulassa. No, onneksi on  Luomupuuron ME-treenit, niin ei varmasti joudu kahta kertaa miettimään, mihin raparperin varsia oikein käyttäisi.

Tämä viikko oli meillä sen verran tapahtumarikas, ja aika kului paljolti niin ensiavussa kuin myös kotona hoivaamassa yhtä jos toista itsensä telonutta perheenjäsentä, että montaa reseptiä ei ehditty hioa loppuun saakka, joten ensi viikolla lieneekin tiedossa lisää raparperinmakuisia reseptejä. Onneksi raparperikausi on pitkä eikä pääty kevääseen tai alkukesään. Ainakin meillä nautitaan raparperista pitkin kesää

Kahvi-raparperiuunipuuro

Tällä viikolla tyydyttiin siis vain yhteen reseptiin, mutta siinä yhdistyivät keväinen raparperi sekä joidenkin jo klassikoksi kutsuma kahvipuuro.

Kahvi ja raparperi maistuivatkin vallan mainioilta yhdessä ja kaneli sekä vaniljasokeri pehmensivät ja makeuttivat pikkuisen ärjyt kaverukset. Syntyi jotain suloisen makeaa ja hapanta, jota lapset ovat toivoneet jo monta kertaa uudelleen. Niinpä viikon aikana onkin uunista otettu ulos yksi jos toinenkin kerta makoistakin makoisampaa kahvi-raparperiuunipuuroa. Ja toki tämän voi keitellä kattilassakin, mutta maku on toki hiukan erilainen kuin uunissa hautunut.

raparperi02

Kahvi-raparperiuunipuuro

n. 4.5 dl luomu neljänviljan hiutaleita (tai muita luomuhiutaleita)
5 dl l luomumaitoa
5 dl luomukahvia
n. 100 g pieniksi paloiksi paloiteltua raparperia

Rapaprperi sose:
n. 150 g rapaperia
n. 50 g luomuvoita
n. 1 dl luomusokeria
reilu 2 tl luomuvaniljasokeria
0,5 – 1 tl luomukanelia

1. Leikkaa pestyt ja trimmatut raparperin varret pieniksi paloiksi. Laita kattilaan raparperit, voi, sokeri, vaniljasokeri sekä kaneli ja keittele hiljakseen viitisen minuuttia tai kunnes raparperit ovat hajonneet.
2. Keitä kahvi (6 dl vettä ja 4 kahvimitallista kahvia, niin tarvittavan määrän valmista kahvia puuroon. Valmis kahvi on kohtalaisen laimeaa. )
3. Voitele uunivuoka, laita sinne puurohiutaleet ja raparperisose. Sekoita hyvin.
4. Lisää joukkoon kahvi ja maito sekä raparperin palaset.  Paista 175 asteessa noin 30-40 minuuttia tai kunnes puuro on hyytynyt.
5. Tarjoile sellaisenaan, raparperihillon tai hunajan kera.

——————————

Aikaisempiin Luomulaakson Puuroperjantai postauksiin pääset näppärästi tutustumaan täällä. Tähän mennessä on puuroissa maisteltu mm. nokkosta, valkosipulia, basilikaa ja kahvia sekä monta montaa muuta raaka-ainetta.

Tule mukaan tekemään Luomupuuron maailmanennätystä!

LUOMUPUURONme2


web counter

web analytics


Possunmakuista puuroa ja savustettua raparperia

Luomupuuron maailmanennätykseen treenattiin tällä viikolla savuisissa tunnelmissa ja ajoittain keittiö muutti pihalle raparperien keskelle, jotta vältyttiin suuremmilta savuhaitoilta ja palovaroittimen korvia huumaavalta huudolta. Ainakin opimme, että palovaroittimemme on hyvin herkkää sorttia.

Possunmakuista puuroa ja savustettua raparperia

Reilusti etukäteen saatu syntymäpäivälahja

Täytän tänä vuonna pyöreitä vuosia ja onnekseni pääsin jo alkuvuodesta nauttimaan  lahjastani, jonka sain reilusti ennen syntymäpäivääni. Syntymäpäivät antavat yhä odottaa, mutta savustuspyssyä (löytyy mm. Chez Mariuksesta  sekä useista muistakin verkkokaupoista ja kivijalkaliikkeistä ) on kokeiltu jo monen monituista kertaa ja tällä kertaa se savusti Puuroperjantain puurot ihan uuteen uskoon.

Savustamalla ruoka-aineet muuttavat makua aika dramaattisestikin ja saimme huomata, että makuelämykset saivat aivan uusia ulottuvuuksia. Kaurapuurokin alkoi maistua possulta!

Mikäli et omista savustuspyssyä, niin ei huolta. Savustusysteemin voi kuulema rakennella kotona aika näpsäkästi ja netistä löytyy näihinkin ohjeita. Itse olen kuitenkin onnellinen, että sain kauan himoitsemani savustuspyssyn ja kylmäsavustaminen sujuu sillä todella yksinkertaisesti ja helposti.

savustuspyssy02

Savustettua kaurapuuroa

Tämä oli ihan ensimmäinen kokeilumme savustaa puuroaineksia ja hämmästyimme, kuinka suuresti savustus muutti puurohiutaleiden makua. Myös savustusaika on merkityksellinen, sillä liian pitkä aika muutti makua ehkäpä hiukan ikävään suuntaan. Niinpä lopulta päädyimme savustamaan kaurapuuroaineksia 15-20 minuuttia, joka tuntui sopivan hyvin useimmille. 30 minuuttia jakoi mielipiteitä jo sen verran runsaasti, että suosittelen lämpimästi kokeilemaan ensin vaikkapa tuolla 15 minuutilla ja jos se ei tunnu riittävän savuiselta ja possuiselta, niin seuraavalla kerralla on hyvä lisätä aikaa vaikkapa 5 minuuttia kerrallaan.

3-4 dl luomukaurahiutaleita
1 l luomumaitoa
n. 1 tl suolaa

1. Savusta hiutaleita 15-20 minuuttia riippuen siitä kuinka savuisen tuloksen haluat.  Laitoin hiutaleet laakeaan astiaan, jossa oli kansi. Puhalsin savua kannen alle hetken verran ja suljin kannnen tiukasti ja odottelin viitisentoistaminuuttia ennen kuin päästin savut pois astiasta. Savustin hiutaleet  hikkoripuun lastuilla, mutta kannattaa toki kokeilla muitakin, sillä valittu puulaatukin vaikuttaa makuun.
2. Laita savustetut hiutaleet, maito ja suola kattilaan ja keitä puuroksi. Hauduttele hetki ja nauti. Tarjoile makeutuksen kanssa tai ilman.

Uunipuuroa savustetulla raparperihillolla

Me teemme tätä yleensä neljän viljan puurohiutaleista, mutta tähän voit hyvin käyttää mitä tahansa lempipuuroasi, jonka kanssa haluat raparperia. Savu lisää raparperiin pienen hienostuneen vivahteen, joka muuttaa koko puuron makumaailman. Kokeile vaikkapa tuttuun kaurapuuroon, ruispuroon tai vaikkapa riisipuuroon!

Jos et halua alkaa paistella uunipuuroa niin hillo maistuu mainiosti myös ihan keitetyn puuron kera.

Possunmakuista puuroa ja savustettua raparperia

Raparperihillo: 
2-3 raparperin vartta (n. 200 g)

n. 0,5 dl luomusokeria
n. 50 g luomuvoita
2 tl luomuvaniljasokeria
n. 0,4 tl luomukanelia

Puuro: 
1 dl luomu neljänviljan hiutaleita

2 dl luomumaitoa
ripaus suolaa
n. 4 rkl savustettua raparperihilloa

1. Leikkaa pestyt ja trimmatut raparperin varret haluamasi kokoisiksi paloiksi. Jos haluat hilloon sattumia, leikkaa isommiksi ja taas pienemmiksi, jos kaipaat sileämpää. Ja toki voi sekoitta myös molemmanlaisia paloja. Laita kattilaan raparperit, voi, sokeri, vaniljasokeri sekä kaneli ja keittele hiljakseen viitisen minuuttia tai kunnes koostumus on mieleistäsi. Tämän jälkeen savusta hillo savustimesi ohjeiden mukaisesti. Itse puhalsin savustinpyssyllä hetken aikaa savua kulhoon, jonka päälle olin laittanut kelmun ja tämän jälkeen suljin kelmun tiiviisti kulhon ympärille ja annoin olla noin 15 minuuttia. Tämä savustusaika oli meille mieluinen. Savustin hiutaleet  hikkoripuun lastuilla
2. Voitele annosvuoka, laita vuokaan hiutaleet, maito, suola sekä noin 4 rkl  raparperihilloa.
3. Paista uunipuuroa 175 asteessa noin puolituntia tai niin kauan, että puuro on hyytynyt ja saanut sopivasti väriä pintaan.
4. Anna puuron hiukan jäähtyä ja levitä sitten pintaan vielä 4 ruokalusikallista savustettua raparperihilloa ja nauti.

spelttihiutale

Savustettu raparperituorepuuro

Savustettu raparperihillo maistui mainiolta myös tuorepuurossa. Tämä tuorepuuro valmistuu nopeasti aamulla, kunhan olet paahtanut hiutaleet valmiiksi ja tehnyt jääkaapiin savustetun raparperihillon odottamaan aikaista herääjää.

2 dl maustamaton luomujogurttia
n. 1 dl paahdettuja luomuspelttihiutaleita 
savustettua raparperihilloa maun mukaan
koristeeksi pannulla paahdettuja luomupähkinöitä

1. Laita pannulle loraus ruokaöljyä sekä hunajaa ja paahda spelttihiutaleet kauniin värisiksi.
2. Laita purkkiin kerroksittain jogurttia, savustettua raparperihilloa (Katso hillon ohje edellisestä puuroreseptistä) ja hiutaleita tai sekoita vain kaikki keskenään. Lisää vielä pinnalle pannulla paahdettuja pähkinöitä. Halutessasi voit sekoittaa pähkinöitä myös puuron sekaan, jolloin saat enemmän mukavaa rousketta.

——————————-

Aikaisempiin Luomulaakson Puuroperjantai postauksiin pääset näppärästi tutustumaan täällä. Tähän mennessä on puuroissa maisteltu mm. nokkosta, valkosipulia, basilikaa ja kahvia sekä monta montaa muuta raaka-ainetta.

Tule mukaan tekemään Luomupuuron maailmanennätystä!

luomupuuronmefree web stats

hit counter


Innostu marjoista!

Eilinen päivä Kokkikoulu Espassa oli mielenkiintoinen sekä elämyksellinen. Saimme kuulla Power Fruits-kampanjan lehdistötilaisuudessa paljon mielenkiintoista tietoa mm erilaisista sertifikaateista sekä eurooppalaisten tavoista kuluttaa marjoja ja hiukan myöhemmin, kokkailtuamme ensin Matti Lempisen resepteillä lounasta, saimme nauttia ravitsemusterapeutti Hanna Partasen mielenkiintoisesta luennosta koskien marjojen terveellisyyttä.

Innostu marjoista!

Power Fruits pyörii nyt kolmatta vuotta ja sen takana on Puolan Hedelmäviljelijäin liitto, jonka kampanjan tavoitteena on ollut mm. lisätä marjojen syömistä 8 prosentilla Puolassa, Itävallassa, Ruotsissa, Suomessa ja Tsekissä. ”Tavallisen marjan uskomaton voima” -kampanja on saanut jo mukavasti tuulta alleen ja se huomio mukavasti myös lapsia. Hyvä onkin, jos lapset jo pieninä tottuvat syömään marjoja. Se antaa mahdollisuuden terveempään aikuisuuteen.  Kampanja on yksi hyvä tapa edistää niin aikuisten kuin lastenkin marjojen syöntiä.

innostumarjoista04

Power Fruits-sivustolla on lasten iloksi useita erilaisia pelejä, joiden avulla marjat käyvät taas hiukan tutummiksi. Marjahahmot ovat mukavan oloisia ja ainakin omien lasteni mielestä varsin hellyttäviä ja pelien  parissa viihtyi hyvän tovin. Näppärä tapa ujuttaa hiukan marjatietoutta lasten arkeen. Eipä taida pelejä parempaa konstia nykypäivänä olla.

Marjaluentojen jälkeen suuntasimme Kokkikoulu Espan keittiöön ja pääsimme kokeilemaan marjoja ruuanlaitossa. Saimme oppia, että marjat sopivat moneen muuhunkin kuin vain jälkiruokiin ja smoothiehin. Yhtä hyvin ne käyvät myös kalan ja lihan kaveriksi!

innostumarjoista07

Tällä kerta saimme kokailun jälkeen maistella paahdetun härkätartarin seurana rakuunakastiketta sekä marinoituja mustaherukoita, jotka maistuivat minusta vallan mainioilta.

innostumarjoista08

innostumarjoista02
Pääruuaksi oli paistettua hauki wallenbergia, pähkinävoita sekä fermentoituja mustikoita, joita ajattelin kokeilla jossain vaiheessa kotonakin. En nimittäin ole koskaan fermentoinut marjoja!

Jälkiruokana herkuttelimme mansikkaa mantelicrublella ja tuorejuustomoussella. Saattaa muuten olla, että tämän päiväinen lounaani ei ihan vedä vertoja eiliselle.

innostumarjoista01

Oli kiehtovaa huomata, että marjat sopivat niin hyvin kalan ja lihan yhteyteen. Olen tavannut käyttää marjoja yleensä lähes poikkeuksetta makeissa syötävissä. Puolukkaa toki muuallakin, mutta muut marjat ovat kyllä tainneet poikkeuksetta tulla käytetyksi joko sellaisenaan tai sitten erilaisessa leivonnaisissa, kiisseleissä, juomissa ja muissa vastaavissa.

Marjoja olisi todella hyvä käyttää enemmän. Ja vaikka meillä kohtalaisen paljon marjoja kulutetaankin, niin parannettavaa olisi silti. Hanna Partanen kertoi marjojen olevan mm. hyviä ravintokuidun lähteitä  ja lisäksi niissä on vain vähän energiaa, mutta paljon vitamiineja sekä  kivennäisaineita. Monta hyvää syytä siis lisätä marjoja ruokavalioon.

Kotimaisten marjojen satokausi on pian käsillä, joten niistä olisi varmaankin hyvä aloittaa ja ehkäpä oma puutarhamme tänä vuonna tuottaisi marjoja jo ihan kunnolla pakastimeenkin saakka. Se on kuitenkin varmaa, että lempimarjaa eli mansikkaa ei sinne koskaan omalta maalta riitä vaan kaikki popsitaan tuoreena, yleensä suoraan puskasta.web counter


Katse ensi syksyssä

Koulut päättyivät viime viikolla ja Suvivirsi kajahti ilmoille. Se, jos mikä on selvä kesänmerkki, vaikka kurkuntaimet pitääkin yhä peitellä hallaharson alle nukkumaan.

Suvivirrestä huolimatta ei meillä  ehkä olla vielä ihan lomatunnelmissa, sillä nuorimmaisen puhe- ja SI-terapiat jatkuvat vielä  juhannukselle saakka ja aistihuoneen rakentaminen taitaa jatkua vielä hetken sen jälkeenkin. Jos ollaan ihan tarkkoja niin minun pitäisi olla siellä juuri nyt maalaamassa, mutta istunpa nyt kuitenkin tässä ja naputtelen postausta.

Katse ensi syksyssä

Vaiherikas kevät

Kevät oli meillä vaiherikasta aikaa ja söi voimia ja aikaa aikatavalla. Ensi vuoden koulusuunnitelmat olivat kovasti työn alla, sillä mm. koulukiusaaminen aiheutti jälleen isompia ongelmia tai oikeastaan se on aiheuttanut sitä koko ajan, sillä se ei ole koskaan varsinaisesti loppunut. Joskus se on ollut hiukan piilossa ja vaimeampana, mutta aina olemassa, hiljaa pinnan alla kiemurtaen ja nakertaen.

Kiusaamista on monenlaista ja osa siitä pysyy helposti hiukan piilossa ja peiteltynä, jos ei ole oikein tarkalla korvalla tilannetta kuulostele. Etenkin kun kiusattava pelkää, että aikuisten puuttuminen pahentaa tilannetta entisestään.

Nyt olimme  tulleet siihen pisteeseen, että emme enää halunneet jatkaa samaa tilannetta ja niinpä monen ajatuksen kautta päädyimme ainoaan mahdolliseen vaihtoehtoon niistä vaihtoehdoista, joita meidän oli mahdollista lapsellemme saada. Niinpä ensi keväänä meillä aloitellaan lukuvuotta uudessa koulussa.

Uusi koulukaan ei ole onneksi kaukana, vaikka matkaa vähän enemmän kertyykin. Onneksi kyseessä ei ole ekaluokkalainen, jolle matka saattaisi hiukan turhan pitkä olla. Kuljetusvaihtoehtojakin on käyty läpi ja suunnitelmia tehty eri tilanteiden varalle, jotta arki sitten sujuisi mahdollisimman mutkattomasti, kun se taas elokuussa alkaa. Koulumatkaakin ehditään hyvin kesän mittaan yhdessä harjoitella.

lemmikit

Vaikea päätös

Myönnettävä on, että tehdessämme päätöstä meitä oikeasti hirvitti. Pohdimme ryhmääntymistä, kavereita, luokkaa, opettajia, koulumatkaa ja varmasti kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä. Sellaisiakin asioita, joilla ei oikeasti ollut edes merkitystä.

Konsultoimme lähestulkoon kaikkia lapsemme kanssa tekemisissä olevia aikuisia aina terapeuteista harrastusohjaajiin. Kuuntelimme toki myös lasta, hänen mielipidettään ja tuntemuksiaan asian suhteen, vaikka lapsi ei tällaista päätöstä teekään. Vastuu on aina vanhemmilla. Lopulta päätös syntyi.

Myönnettävä on sekin, että hetken pelkäsimme tehneemme huonon päätöksen, mutta vain hetken, sillä päätöksen myötä asian selvitessä ja varmistuessa saimme nähdä lapsessamme aika hurjan muutoksen.

Pitkään jatkunut kiukku alkoi hälvetä ja monikin asia helpottui. Kiukku tuntui alkavan laantua ja sen tilalle tuli ihmeellinen rauha, jollaista emme olleet sitten eskarin jälkeen nähneet. Se oli se sama rauha ja ilo, jota olimme nämä kaikki kouluvuodet kaivanneet ja luulleet, että se olisi iäksi menetetty. Olimme väärässä. Nyt olimme täysin varmoja, että koulunvaihdos oli ollut oikea päätös.

Ensi syksy

Ensi syksystä tulee erilainen ja vaikeuksiakin varmasti ilmenee, sillä onhan muutos suuri meille kaikille. Mutta ainakin tuolla muutoksella on hyvä alku. Sanoisin jopa, että paras mahdollinen.

Rauhallisuuden siemen, joka nyt pääsi taas valloilleen kuormittavasta kouluarjesta huolimatta kantaa pidemmälle kuin moni muu asia. Ja tärkeintä on, että nyt esiin noussut vanha, kaivattu olo lähtee lapsesta itsestään eikä tule ulkopuolelta.

Se on mahtava voimavara ensi vuotta ajatellen ja se toivottavasti jaksaa kannatella niiden vaikeidenkin hetkien ylitse.


web stats


Nokkosen lumoissa

Viime viikolla Luomulaaksossa alkanut nokkosella herkuttelu uuden satokauden myötä ei ota laantuakseen. Niinpä tulin siihen tulokseen, että koska satokausi on nyt ehdottomasti parhaimmillaan täytyy treenausta Luomupuuron ME-tapahtumaan jatkaa vielä ainakin viikon verran samalla linjalla.

Nokkonen on valtavan herkullinen raaka-aine ja tuo vaihtelua tavanomaisiinkin resepteihin pienellä vaivalla. Kokeile toki myös omaan lempipuuroosi!

Satokausi on kullanarvoinen asia, niin kukkaron kuin ympäristönkin kannalta. Syödään siis sen mukaan!

Nokkosen lumoissa

Nokkosperunapuuro nokkossipsien kera tai ilman

(noin neljälle)

Muutaman viikon takaisessa Puuroperjantaissa keiteltiin perunapuuroja. Tällä viikolla tuiki tavallinen perunapuuro sai kaverikseen nokkosia ja maku muuttui kertaheitolla joksikin ihan muuksi.

800 g keitettyjä ja kuorittuja luomuperunoita (noin 6-7 isohkoa perunaa)
n. 8 dl perunoiden keitinvettä
n. 3 dl luomuruisjauhoja
n. 1 dl jauhettua kiehautettua nokkosta

suolaa maun mukaan
(hiukan sokeria tai muuta makeutusta)

1. Keitä perunat pehmeiksi suolatussa vedessä ja ota keitinvesi talteen.
2. Huuhdo poimitut nokkosenlehdet, laita kattilaan vettä ja kiehauta lehdet. Poimi lehdet kattilasta ja jauha ne sauvasekoittimella hienoksi. Lehtien mukana tulee hiukan keitinvettä mukana, mutta se ei haittaa.
3. Survo perunat muusiksi ja lisää joukkoon jauhot sekä osa nesteestä.
4. Sekoita kevyesti vispilällä, lisää keitinvettä pienissä erissä sekoittaen.
5. Hauduttele puuroa yhdestä tunnista puoleentoista tuntiin. Lisää loppuvaiheessa joukkoon jauhettu nokkonen. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa.
6. Tarjoile voisilmän ja kylmän maidon kera. Jos haluat oikein herkutella, voit viimeistellä maun lautasella teelusikallisella sokeria. Voit myös paahtaa puuron päälle nokkossipsejä, jotka tuovat puuron mukavaa rapsakkuutta.

Nokkossipsit

(Maistuvat myös elokuvaillan ohessa)

1.
Huuhtele lehdet, kuivaa joko taputtelemalla paperilla tai pyyhkeellä tai kuivaa salaattilingossa.
2. Laita lehdet vieriviereen leivinpaperille, voitele ruokaöljyllä ja ripottele päälle vielä hiukan suolaa.
3. Paahda nokkosenlehtiä 150 asteessa noin 6-7 minuuttia. Lehdet ovat valmiit, kun ne ovat saaneet väriä ja ovat rapsakoita. Joskus menee hiukan enemmän tai vähemmän aikaa kuin tuo 6-7 minuuttia. Varo kuitenkin poltamasta.

nokkonen06

Nokkosraparperiuunipuuro kaurahiutaleista

(noin neljälle)

Raparperi ja nokkonen ovat valtavan herkulliset yhdessä ja täytyypä sanoa, että ihanan hapan ja makea yhdistyvät tässä puurossa kerrassaan taivaalliseksi kokonaisuudeksi. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, kun juuri nyt ovat sekä nokkonen että raparperi sesongissa.

4 dl luomukaurahiutaleita 
1 l luomumaitoa
1 dl jauhettua hienonnettua nokkosta
2 luomuraparperin vartta (keskikokoisia)
1 luomuomenaa
2 tl luomuvaniljasokeria
n. 1 tl suolaa

(n. 1 dl  luomu saksanpähkinöitä tai manteleita)

1. Huuhdo poimitut nokkosenlehdet, laita kattilaan vettä ja kiehauta lehdet. Poimi lehdet kattilasta ja jauha ne sauvasekoittimella hienoksi. Lehtien mukana tulee hiukan keitinvettä mukana, mutta se ei haittaa.
2. Huuhdo (ja siisti) raparperit ja omena. Pilppua raparperit ja omena haluamasi kokoisiksi paloiksi. Pehmennä niitä hetken ajan  kattilassa voinokareen ja pienen sokerimäärän kera.
3. Voitele uunivuoka ja sekoita kaikki ainekset huolella hyvin sekaisin.
4. Paista 175 asteessa noin  60 minuuttia tai kunnes puuro on hyytynyt.

Omenainen nokkosohrapuuro

(neljälle)

Nokkonen käy hyvin ohrankin kaveriksi ja tuo hiukan luonnetta pehmeälle ja makealle omenalle.

2 dl rikottuja luomuohraryynejä
1 l luomumaitoa
2-4 luomuomenaa
n. 1 dl jauhettua hienonnettua nokkosta

1 dl luomusokeria
1-2 tl luomukanelia
1-2 tl luomuinkivääriä
n. 1 tl suolaa
(n. 2 tl luomuvaniljasokeria)

1. Huuhdo poimitut nokkosenlehdet, laita kattilaan vettä ja kiehauta lehdet. Poimi lehdet kattilasta ja jauha ne sauvasekoittimella hienoksi. Lehtien mukana tulee hiukan keitinvettä mukana, mutta se ei haittaa.
2. Pese ja paloittele omenat haluamasi kokoisiksi. Lisää pannulle nokare voita, mausteet,  sokeri sekä omenanpalat ja anna niiden kypsyä ja karamellisoitua vartin verran.
3. Voitele uunivuoka ja kaada kaikki ainekset vuokaan ja sekoita.  Lisää halutessasi muutama nokare voita pinnalle.
4. Paista 175 asteessa noin 2 tuntia tai kunnes puuro on hyytynyt.

nokkonen05

Vaniljainen nokkosriisiuunipuuro

(neljälle)

Riisi ja nokkonen sopivat yhteen risotoissa. Tavallisempaa lienee kuitenkin yhdistää kreikkalaiseen tapaan riisi ja pinaatti, mutta koska nokkosta on nyt tarjolla ja satokausi parhaimmillaan kannattaa ehdottomasti kokeilla risottoon, ohrattoon ja tietenkin myös puuroon makoista  kotimaista villivihannesta, nokkosta.

2 dl luomupuuroriisiä
1 l luomumaitoa
n. 1 dl luomusokeria
1 dl jauhettua hienonnettua nokkosta

1 tl luomuvaniljasokeria

1. Huuhdo poimitut nokkosenlehdet, laita kattilaan vettä ja kiehauta lehdet. Poimi lehdet kattilasta ja jauha ne sauvasekoittimella hienoksi. Lehtien mukana tulee hiukan keittinvettä mukana, mutta se ei haittaa.
2. Voitele uunivuoka ja kaada siihen kaikki ainekset. Sekoita.
3. Ripottele päälle voinokareita ja paista 175 asteessa noin pari tuntia.

————————————

Erilaisia villipuuroja löydät myös Villipuuron FB-sivulta. Villipuuro on osa Luomupuuron ME-tempausta.

Aikaisempiin Luomulaakson Puuroperjantai postauksiin pääset näppärästi tutustumaan täällä.

Ensi viikolla onkin vuorossa jotain muuta ja jos kaikki sujuu, niin kuin on suunniteltu tekee Puuroperjantai ihan uuden aluevaltauksen tutuilla raaka-aineilla, jotka saavat uuden ulottuvuuden.  Olen nyt aikamoisen innoissani ja maltan tuskin odottaa, että pääsen keittiöön kokkailemaan ja uutta postausta kirjoittamaan! Pysykäähän kuulolla ja pitäkää peukut pystyssä, että kaikki sujuu suunnitellusti!
luomupuuronme


web stats

web analytics


|LuomuBlogi | EkoBlogi |