Lehtikaalin pakastaminen helposti, nopeasti ja tilaa säästävästi

Viime viikonloppuna reilu pari kiloa lehtikaalta päätyi pakastimeen ilahduttamaan talvikauden ruuanlaittoa. Ostin viime REKOsta herkullista Lohenojan luomutilan lehtikaalta ja omalta kasvimaaltakin riitti jo satoa korjattavaksi asti.  Pakastimesta lehtikaalta on sitten näppärä otaa käyttöön milloin mihinkin tarkoitukseen – niin ruuanlaittoon kuin leivontaankin.

Talvivarastojen kartuttaminen on siis jo hyvässä vauhdissa ja satoa kerätään talteen koko ajan ja talletetaan talven varalle – pääasiassa pakastamalla ja kuivaamalla. Juuri tämä on parasta loppukesässä ja alkusyksyssä.

stadinpuutarhuri17

Lehtikaalin voi pakastaa tilaa säästävästi

Lehtikaali on varsin mainio kasvis. Sen lisäksi. että se maistuu mainiolta niin piirakoissa, munakkaissa, smoothieissa kuin padoissa, laatikoissa ja keitoissakin, se sopii mainiosti pakastettavaksi.

Lehtikaalin pakastaminen on helppoa ja nopeaa. Se ei vie paljon tilaa pakastimessa, sillä lehtikaali menee tarpeen vaatiessa hyvinkin pieneen tilaan. Melkein olemattomaan.

Erityisesti se seikka, että lehtikaalin saa mahtumaan pakastimessa pieneen tilaan tekee siitä makunsa lisäksi ihan unelma kasviksen, sillä ainakin meidän pakastimemme alkaa näin satokautena olla pullollaan niin parsakaalia, kukkakaalia, pinaattia, nokkosta, raparperia kuin monia muitakin vihanneksia ja marjoja. Litistyvää lehtikaalia parempaa pakastettavaa en osaa kuvitellakaan!

Lehtikaalin pakastaminen helposti, nopeasti ja tilaa säästävästi

Näin säilöt lehtikaalin pakastamalla

1. Pese lehtikaali ja kuivaa lehdet ensin valuttamalla ja sitten painelemalla huolella kuivaksi pyyhkeen välissä.

2. Leikkaa tai revi paksu ruoti irti, jotta saat talteen pelkän lehtiosan.

3. Laita lehden palat pussiin, purista ilmat huolella pois ja sulje solmulla tai pussin sulkijalla. (Pakasta annospusseihin tai sen kokoisiin pusseihin kuin itsellesi parhaiten sopii. Itse laitan usein yhteen isoon pussiin, josta sitten otan sopivan annoksen käyttöön. )

4. Kun lehtikaali on hyvin jäätynyt voit painaa pussin littanaksi ja sinulla on hetkessä ihana, latuska pussillinen murennettuja lehtikaalinlehtiä, jotka eivät vie pakastimessa  juurikaan tilaa.

lehtikaalipiirakka
Reseptin herkulliseen lehtikaalipiirakkaan löydät täältä.

———————————————————————————————

Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria 



hit counter


Aamu alkaa kahvipuurolla

Kahvipuuro lienee meidän perheemme kestoherkku. Mikä olisikaan (jopa perheemme kahvittomille) parempi tapa saada aamu käyntiin näin kesälomien jälkeen, kun kello pärähtää soimaan turhan aikaisin ja silmät rutistuvat vielä mieluummin kiinni ja toivottelisivat aamuauringon jo hiukan kelmeät säteet muille maille.

Herättävä kuitenkin on ja luomupuurotreenien yhä jatkuessa (joskin maailmanennätyspäivä on jo ihan nurkan takana)  olikin paikallaan keitellä muutama erilainen kahvipuuro joukon jatkoksi ja aamutkin alkoivat muuttua vähän vähemmän tuskaisiksi pienen kofeiiniannoksen myötä.

Asiaa auttoi sekin, että olin taannoin saanut BestBitesin ihastuttavan paketin mukana tuoksuvaisen paketin luomuista Juhla Mokkaa, johon on tullut yhdet jos toisetkin kahvipuurot keiteltyä. Tuon kahvipaketin siivittämänä piti kipaista kauppaan noutamaan lisää luomukahvia  ja melkein huomaamatta oli reseptipinkka kasvanut taas muutamalla uudella reseptillä, joista nyt ajattelin osan jakaa teidänkin kanssanne, sillä mikäpä laittaisi aamusella paremmin käyntiin kuin kahviin keitetty kaurapuuro, joka on maustettu mieluisilla mausteilla.

Tälläkin kertaa reseptit ovat noin neljälle hengelle. Halutessaan voi reseptissä mainitun veden tilalla käyttää myös maitoa, joka pehmentää kahvin makua puurossa.

Aamu alkaa kahvipuurolla

Kanelinen kahvipuuro

Kaneli sopii kahviin paremmin kuin hyvin. Äitini tapaakin monesti tupsauttaa sitä sirottimesta suoraan kahvimukiinsa ja täytyipä sitä sitten kokeilla ihan puuroonkin. Tällä reseptillä ei voi mennä metsään, sillä kaneli ja kahvi muodostavat suloisen makusinfonian. Lisäile kanelia erissä ja hae omiin makunystyröihisi sopiva mausteen määrä. Huomasimme nimittäin puuroa keitellessä, että meilläkin mielipiteet kanelin määrästä jakaantuivat aika paljonkin. Yksi halusi vain häivähdyksen kanelia kun taas toinen kaipasi kunnon tujausta lempimausteestaan. Siksi olikin hurjan vaikeaa kirjoittaa reseptiin sopivaa mausteen määrää. Näinhän se taitaa olla usein miten  ruokaa laittaessa. Makuja on monenlaisia.

n. 2, 5-3 dl  luomukaurahiutaleita tai luomuohrahiutaleita
5 dl keitettyä luomukahvia
5 dl vettä
1-2 tl luomukanelia (tai maun mukaan)
1 tl suolaa
n. 10 tl luomusokeria (tai muuta makeutusta)
loraus luomuhunajaa puuron päälle

1. Keitä kahvi (6 dl vettä ja 4 kahvimitallista kahvia, niin saat tarvittavan määrän valmista kahvia puuroon. )
2. Laita kattilaan keitetty kahvi, hiutaleet ja vesi sekä suola.
3. Lisäile kanelia pienissä erissä ja maistele matkalla.
4. Kiehauta ja anna hautua n. 20 minuuttia. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa kanelia tai sokeria/hunajaa.
5. Tarjoile  hunajan kera, joka kruunaa makuelämyksen.

juhlamokka

Kardemummainen kahvikaurapuuro

Kardemumma on mieluinen mauste kahvissa. Se maistuu kaneliversion tapaan niin pienille kuin suurillekin puuron ystäville ja totuttuun tapaan myös tämä kahvipuuro ihastuttaa niitäkin, jotka eivät kahvia tapaa juoda. Tämänkin reseptin kohdalla kannattaa aloittaa kardemumman lisäily hissukseen, niin saa varmasti juuri itselleen maistuvan makuyhdistelmän.

n. 2, 5-3 dl  luomukaurahiutaleita (kokeile myös tattarihiutaleilla)
5 dl keitettyä luomukahvia
5 dl vettä
1-2 tl luomukardemummaa (tai maun mukaan) 

1 tl suolaa
n. 10 tl luomusokeria (tai muuta makeutusta)

1. Keitä kahvi (6 dl vettä ja 4 kahvimitallista kahvia, niin saat tarvittavan määrän valmista kahvia puuroon. )
2. Laita kattilaan keitetty kahvi, hiutaleet ja vesi sekä suola.
3. Lisäile kardemummaa pienissä erissä ja maistele matkalla.
4. Kiehauta ja anna hautua n. 20 minuuttia. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa kardemummaa tai sokeria/hunajaa.
5. Tarjoile  tuoreiden tai pakastettujen mustikoiden kera.

 

luomupuuronme

Ensi perjantaina taas erilaiset puurot. Tule katsomaan, mitä silloin on tarjolla.

Aiempien viikkojen Puuroperjantai-postauksiin pääset tutustumaan näppärästi täällä. Tähän mennessä on maisteltu monenmoisia makuja aina kahvista valkosipuliin ja basilikaan sekä taateliin.

Tule mukaan tekemään Luomupuuron maailmanennätystä!

———————————————————————————————

Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria paitsi Luomupuuron ME-logo


site stats





free web stats


Discworldin Moist von Lipwig sai hattunsa

Viime viikonloppuna oli vihdoin kauan odotettu ystäviemme järjestämä juhla, jonka teemana oli riemastuttava Terry Pratchettin Discworld. Pohdimme mieheni kanssa hyvän aikaa, mitkä olisivat meidän hahmomme ja muutaman mutkan kautta päädyimme Adora Belle Dearheartiin sekä Moist von Lipwigiin. Adora työskentelee Ankh-Morporkin Golem säätiössä ja Moist puolestaan postitoimistossa (sekä pankissa) ja ottaessaan tuon työn vastaan huonoille teille joutunut Moist pelasti henkensä ja tapasi Adoran.

Ne, jotka eivät hahmoja tunne saanevat hyvin osviittaa tästä Youtube videosta, joka kertoo noiden hiukan  kahden hahmon tarinasta. Lämpimästi suosittelen myös kirjaa sekä elokuvaa. 🙂

Discworldin Moist von Lipwig sai hattunsa
Hatunraakile.

Perjantain myöhäisinä tunteina väkersimme viimeisiä osia asuihimme. Aikataulut olivat päivän aikana heittäneet parin asian vuoksi sen verran ympäri, että emme olleetkaan valmiita kaikkien asioiden kanssa, niin kuin olimme alun perin kuvitelleet. Ja loppujen lopuksi alushameeni ehdin kutistaa vasta lauantaiaamuna ja toteutuksessa oli hiukan toivomisen varaa, koska pikaisesti tehty homma sisälsi nappeja sekä lasten toppapukujen lahkeista tuttua reiällistä kuminauhaa… Ratkaisu toimi, mutta jos esimerkiksi nojasi tuolin selkänojaan, niin napit saattoivat osua hiukan kipeästi selkään. Mutta hameen kääntäminenkään ei tullut siinä vaiheessa kyseeseen, kun asian huomasin ja korsetissa nyt muutenkin istutaan suorassa, joten nojaamisen aiheuttama ongelma ei ollut kovinkaan suuri, paitsi automatkan aikana.

moistvonlipwig01
Teipattu ja jo osittain maalattu hattu.

Mutta palataanpa Moist von Lipwigiin.  Hatunraakile bongattiin naamiaistarvikekaupasta  ja sopiva maali askartelutarvikeliikkeestä ja pian alkoi hattu saada oikean ulkonäön ja Moist von Lipwig alkoi herätä eloon.

moistvonlipwig02
Maalattu hattu, josta puuttuu siivet. Siipien luovuttajaksi lupautunut lohikäärme vieressä. 😀

Teippasimme osan hatusta, jotta kultamaali tarttuisi vain tiettyihin paikkoihin ja maalarinteippi tuntui toimivan vallan mainiosti. Kultamaali peitti hatun mustan kankaan ja Moist von Lipwigin asu oli askeleen verran valmiimpi. Siivet tosin vielä hatusta puutuivat ja ne ovat ehkä ne, jotka tekevät hahmosta hetkessä tunnistettavan, mikäli ei ole valinnut  yllensä kultapukua, joka on ehkä se tyypillisin versio Moist von Lipwigin hahmoa luotaessa. Me lähdimme kuitenkin toiselle linjalle ja hylkäsimme kultaisen puvun heti alkumetreillä eli aloimme suunnitella yllä mainitussa YouTube videossakin heti alkusekunneilla näkyvää pukua.

Pehmolohikäärme joutui kokemaan kovia, jotta herra von Lipwigin hattu saatiin aikaan. Ratkojan avulla irrotettiin siivet ja muutaman erilaisen yrityksen jälkeen siivet päädyttiin laittamaan hattuun kiinni nitojalla, sillä muut yritykset eivät tuottaneet toivottavaa lopputulosta tai olivat vain muuten mahdottomat toteuttaa.

moistvonlipwig04
Valmis hattu.

Valmis hattu oli sopivasti esikuvansa näköinen ja kruunasi mieheni asun. Ei ollut epäilystäkään, mikä hahmo oli kyseessä, vaikka kaikki muut osat eivät olleetkaan juuri samanlaiset kuin vaikkapa Going Postal-elokuvassa on totuttu näkemään. Hyvä on kuitenkin muistaa, että elokuva on aina tulkinta kirjasta ja esimerkiksi takin tai housujen väri ei ole kiveen hakattu. Harvoin kirjat myöskään kuvaavat vaatteita ihan hirveän yksityiskohtaisesti (joskaan tässä tapauksessa kummallakaan meistä ei ollut kovin hyvä muistikuvaa asiasta).

Vielä uupui postilaukuksi sopiva laukku ja hyvin aikaa vievän etsinnän jälkeen ratkaisu tuli yllättäen, kun satuin eksymään Varustelekan sivuille ja bongasin sieltä (muistaakseni) itäsaksasta peräisin olevan karttalaukun.

Joskus sitä löytää naamiaistarvikkeitakin varsin yllättävästä paikasta.

Kun saan lisää kuvia siirretyksi koneelle, laitan muutaman kuvan myös itse juhlien somistuksista sekä omasta puvustani.

moistvonlipwig03
Hattu ja postilaukku valmiina suurta päivää varten.


web analytics

Satokauden saskatoon maistuu myös puurossa

Saskatoonit ovat kasvaneet pihallamme jo jokusen vuoden. Ne ovatkin onnekkaimmat pensaamme, (siis mikäli pensas nyt voi olla onnekas) sillä niitä ole istuttamisen jälkeen jouduttu kertaakaan siirtämään toisin kuin viinimarjapensaita, jotka ovat syystä tai toisesta aina päätyneet väärään paikkaan ja ovat olleet milloin minkäkin projektin tiellä. Ensi vuonna ne joudutaan taas kaivamaan ylös, sillä silloin alkaa jätevesiremontin viimeinen vaihe. Onneksi saskatoonit on istutettu etäälle myllättävästä alueesta ja ne saavat ensi kesänäkin olla rauhassa ja ilostuttaa meitä niin kaunilla valkoisilla kukillaan kuin herkullisilla marjoillaankin.

Tällä viikolla saskatoonit, jotka tunnetaan myös marjatuomipihlajan nimellä, pääsivät osaksi Luomupuuron ME – harjoituksia, sillä iso osa marjoista oli suloisen kypsiä ja niinpä keittiössä valmistui pari erilaista puuroa näistä satokauden herkuista.

Satokauden saskatoon maistuu myös puurossa

Vispipuuro saskatoonilla

Saskatoonia olemme saaneet syödäksemme jo aika tavalla ja tuntui enemmän kuin luonnolliselta liittää se myös osaksi puuroperjantaita. Onneksi marjaa vielä pensaista löytyi, sillä  se tuppaa vain katoamaan aika kovalla vauhdilla, sillä kyseinen marja sattuu olemaan  yksi nuorimmaisemme lempimarjoista. Onneksi nelivuotiaan pituus ei kuitenkaan riitä kovinkaan monelta oksalta poimimaan noita syvän sinisiä herkkupalloja ja niinpä saimme vielä sen verran kypsyneitä  marjoja kasaan, että muutaman puuron saimme niistä valmistettua.

1 l vettä
n. 4-5 dl saskatoonia tai maun mukaan
1, 5 dl luomumannasuurimoita (myös spelttimanna on tässä mainio) 
1- 1, 5 dl luomusokeria
n. 1 tl suolaa

1. Laita kattilaan pieni määrä vettä, sokeri ja marjat. Keitä, kunnes marjat hajoavat.
2. Voit siivilöidä marjojen kuoret pois tai antaa olla. Itse en kuoria siivilöi koskaan pois, sillä en halua haaskata hyvää raaka-ainetta ja minusta kuoret ovat puurossa ihan mukavat.
3. Lisää joukkoon loppu vesi, mannaryynit sekä suola. Hauduta puuroa noin 10 minuuttia.
4. Anna jäähtyä hetki ja vatkaa sitten huolella, kunnes puuro on muuttunut kuohkeaksi. Vatkatessa puuron määrä lisääntyy ihanasti ja vatkauksen lopputuloksena saadaan ihanan ilmava herkku, joka sopii niin välipalaksi kuin jälkiruuaksikin.
5. Tarjoile lämpimänä tai kylmänä. Joukkoon sopii  maito, marjat sekä ripaus sokeria.

saskatoon02

Vaniljainen saskatoontuorepuuro

2 dl maustamaton luomujogurttia
n. 1 dl paahdettuja luomuspelttihiutaleita 
1-2 dl saskatooneja
1-2 tl luomuvaniljasokeria tai n. 0,5 tl luomuvaniljauutetta
1-2 rkl luomukookoshiutaleita
(sokeria, hunajaa tai muuta makeutusta maun mukaan)

1. Laita pannulle loraus ruokaöljyä sekä hunajaa ja paahda spelttihiutaleet kauniin värisiksi.
2. Sekoita vaniljasokeri  (tai uute) ja kookoshiutale jogurtin joukkoon
3. Laita purkkiin kerroksittain jogurttia, marjoja ja hiutaleita tai jos on kiire niin sekoita vain kaikki keskenään. Lisää joukkoon haluamaasi makeutusta tai nauti sellaisenaan.

 

luomupuuronme

Ensi perjantaina taas erilaiset puurot. Tule katsomaan, mitä silloin on tarjolla.

Aiempien viikkojen  Puuroperjantai-postauksiin pääset tutustumaan näppärästi täällä. Tähän mennessä on maisteltu monenmoisia makuja aina kahvista valkosipuliin ja basilikaan sekä taateliin.

Tule mukaan tekemään Luomupuuron maailmanennätystä!

———————————————————————————————

Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria paitsi Luomupuuron ME-logo


free hit counter





website statistics


Naurispuuron monet muodot

Viime viikon reissu nurmijärveläiselle Lohenojan luomutilalle (pääset lukemaan siitä klikkaamalla tästä) poiki esiin muistin sopukoista vanhaakin vanhemman puuroreseptin.

Tällä viikolla tie kohti Luomupuuron maailmanennätystä koukkasi luomunaurispellon kautta ja pian keittiössä sujahtivat herkulliset nauriit osaksi perinteikästä puuroa, kun eräänä aamuna auringon kuivatellessa aamukastetta ruohikosta raastoin naurista ja aloin keitellä perheelle yllätysaamupuuroa.

Naurispuuron monet muodot
Lohenojan luomutilan maanmainioita nauriita, punajuuria sekä perunoita.

Naurispuuron monet muodot

Muistelen erään jo edesmenneen sukulaiseni kertoneen, että hän tapasi tehdä naurispuuroa parillakin eri tavalla ja vieläpä parilla eri jauhovaihtoehdolla.

Naurispuuroa on tavattu tehdä sekä ruisjauhoilla että ohrajauhoilla. Meidän suosikkimme on ruisjauhoihin keitetty satokauden herkku, mutta ohraversio kiri ihan kannoilla!

Nauriin voi puuroon joko raastaa tai jauhaa. Raaste tuo mukavaa suutuntumaa ja jauhettu nauris maistuu puurossa ihan kauttaaltaan. Meidän  nuorimmaisemme, jolle SI-puoli tekee tepposiaan myös ruokapöydässä, piti enemmän sileämmästä koostumuksesta. Perinteisimmissä naurispuuroversioissa on naurista käytetty juuri soseutettuna.

nauris01

Naurispuuro

1 l vettä
n.200 g luomunaurista (= n. 5 dl naurisraastetta) 
n. 3 dl luomuruis tai -ohrajauhoja (jos kaipaat ohuempaa puuroa laita hiukan vähemmän)
n. 1-2 tl suolaa

Raasteversio:

1. Pese ja kuori nauris. Paloittele ja raasta.
2. Laita kattilaan vesi ja suola ja lisää  kiehuvaan veteen naurisraaste.
3. Lisää erissä jauhoja hyvin vispilällä sekoittaen, jotta puuroon ei pääse syntymään paakkuja.
4. Hauduttele puolisen tuntia.
5. Tarjoile hyvänlaisen voisilmän kera. Voit myös lisätä puuroon maitovoisilmän (=lisää kuumaan maitoon hiukan voita) Oma suosikkini on voin ja maidon sekoitus.

Soseversio:

1. Pese ja kuori nauris. Keitä suolatussa vedessä.
2.  Soseuta kypsät nauriit kattilassa ja lisää erissä jauhoja hyvin vispilällä sekoittaen, jotta puuroon ei pääse syntymään paakkuja.
3. Hauduttele puolisen tuntia.
4. Tarjoile hyvänlaisen voisilmän kera. Voit myös lisätä puuroon maitovoisilmän (=lisää voihin kuumaa maitoa) Oma suosikkini on voin ja maidon sekoitus.

luomupuuronme

 

Ensi perjantaina taas erilaiset puurot. Tule katsomaan, mitä silloin on tarjolla.

Aiempien viikkojen  Puuroperjantai-postauksiin pääset tutustumaan näppärästi täällä. Tähän mennessä on maisteltu monenmoisia makuja aina kahvista valkosipuliin ja basilikaan sekä taateliin.

Tule mukaan tekemään Luomupuuron maailmanennätystä!

———————————————————————————————

Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria paitsi Luomupuuron ME-logo



web counter





real time web analytics


Nurmijärveläinen Lohenojan luomutila

Nurmijärveläinen Lohenojan luomutila
Kivenheiton päässä Nurmijärven Klaukkalan keskustasta mutkittelee ihanasti kumpuilevan maaston keskellä tie, jota ympäröivät vehreät pellot. Ilta-aurinko jaksaa vielä silitellä säteillään värikkäitä niittykukkia ja niissä pörrääviä hyönteisiä.

Pian edessämme siintää Nurmijärven  Nummenpään kylässä sijaitseva Lohenojan luomutila, jolla on jo pitkät perinteet luomuviljelyssä.

lohenojanluomutila15

Nurmijärveläinen Lohenojan luomutila

Lohenojan tila hankittiin jo vuonna 1955, kun Ahti Lohenojan vanhemmat tilan ostivat ja 1960-luvulla he toimittivat tuotteitaan Helsingin tukkutorille. Tilalla asusti tuolloin myös lampaita, lehmiä, sikoja  ja kanojakin.

Toinen pala maata ostettiin 1960-luvun lopulla ja samaan aikaan vuokrattiin myös naapurin pellot, joissa oli myös harjoitettu vihannesten viljelyä. Tuohonkaan aikaan ei Lohenojan tilalla käytetty rikkaruohomyrkkyjä.

Sukupolven vaihdos, jonka myötä tilaa alkoi viljellä Ahti Lohenoja, tehtiin 1979. Ensimmäinen luomusopimus allekirjoitettiin 1996 ja siitä hetkestä lähtien ovat Lohenojat viljelleet luomusertifikaatin alla herkkulisia kasviksiaan.

lohenojanluomutila16

lohenojanluomutila02

Taimia ja vihanneksia

Lohenojan luomutila on jo kahtena peräkkäisenä vuonna tuottanut meille lähes kaikki kasvimaalla ja kasvihuoneessa käyttämämme taimet ja molempina vuosina olemme saaneet ihastella aivan upeita, vantteria ja vehreitä taimia, jollaisia emme ole koskaan ennen saaneet mistään. Laatu on varmasti parasta mahdollista ja se auttaa kummasti harrastusviljelijää onnistumaan. Hyvistä lähtökohdista aloittaessa on aina suurempi mahdollisuus onnistua, vaikka välillä hiukan tumpeloisikin.

Taimien lisäksi tila tuottaa juurilleen uskollisena kaikenlaisia juureksia ja kasviksia sekä perunaa ja yrttejäkin.  Oma ruokapöytämme on jo hetken aikaa saanut nauttia Lohenojan uuden satokauden alusta ja kotiin onkin REKO-jakelun kautta kannettu niin jäävuorisalaattia kuin kyssäkaaltakin, joka on lasten herkku. Myös naurisniput, punajuuret sekä raitajuuret ja kesän ensimmäiset porkkanat ovat hävinneet nopeasti parempiin suihin ja tuntuu, että aina tulee ostaneeksi liian vähän. Makoisia juureksia ja vihanneksia kun nakertaa ihan ilokseen ja jotkut meistä iskevät tuoreisiin ja tuoksuvaisiin herkkuihin hampaansa jo silloin kun satokauden herkut ovat vielä korissa!

lohenojanluomutila12

lohenojanluomutila11

lohenojanluomutila10

Luomuviljely Lohenojan tilalla

Pienellä kahden hehtaarin tilalla ulkopuolisen työvoiman palkkaaminen ei ole mahdollista, niinpä kaikki työt tehdään sisarten ja vaimon avulla heidän omien palkkatöidensä ohella. Lisäksi vaimo Liisa hoitaa Karjaan Mustiolta mm. kaikki yhteydenotot, REKO-ilmoitukset sekä laskutukset.

Ahti Lohenoja nostaa perunat käsin maasta. Ei siis edes kuokalla vaan jokainen kuluttajalle huolella kasvatettu peruna pääsee töitä paljon nähneiden käsien kautta pussiin ja kuluttajalle.

Tänä keväänä Lohenojat viettivät neljä viikkoa kitkien porkkanamaan rikkaruohoja, jotta saivat viljelykset esiin ja kasvulle parhaat olosuhteet. Siinä voi jokainen kuvitella, miltä tuntuu tehdä neljä viikkoa nelinkontin töitä, jotta sato voisi hyvin ja ihmiset saisivat makeat porkkanat ruokapöytäänsä. Tämän tietäessäni kannan erityisen suurella kiitollisuudella ruokaostokseni korissa autooni.

Harva jaksaa rikkaruohot poistaa käsin kitkemällä sekä haraamalla. Lohenojat todella tekevät työnsä käsin ja rakkaudella – sen näkee kaikesta tekemisestä.

lohenojanluomutila04

lohenojanluomutila07

lohenojanluomutila09

REKOt ja ruokapiirit

Vuosien ajan ovat Lohenojat tuottaneet ruokapiirien ja muiden luomuruuan ystävien tarpeisiin herkullisia kasviksiaan, joiden kasvatuksessa ei käytetä mitään eläinperäisiä lannoitteita.

Lohenojan laadukkaita, huolella viljeltyjä kasviksia saa haettua suoraan tilalta, mutta myös monen REKOn kautta. Lohenojat REKOilevatkin ahkerasti ja tällä hetkellä heidän tuotteitaan löytyy ainakin Tuusulan, Keravan, Käpylän, Nurmijärven, Vihdin, Lohjan ja Karjaan REKOista sekä Järvenpään ja Hyvinkään Farmarin markkinoilta.

lohenojanluomutila14

———————————————————————————————

Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria



free hit counter


|LuomuBlogi | EkoBlogi |