Eko,  Kuluttaminen,  Valikoidut,  Ympäristö

10 helppoa tapaa säästää vettä

Vedensäästäminen on aina ollut tärkeää taloudessamme, mutta vasta jätevesiasetuksen myötä tartuimme pienempiinkin asioihin ihan todenteolla. Näin pienennetään asumiskuluja, mutta säästetään myös luonnonvaroja. Ympäristö ja kukkaro kiittävät.

1. Aina on ollut selvää, että kylpy kuluttaa enemmän vettä kuin suihku (keskimäärin 60 litraa), mutta kesämökkitapaan käytettynä pesuvati ja kauha kuluttavat suihkuakin vähemmän. Tällä tavalla selviää helposti 20-30 litralla.

Jos käytät suihkua, niin älä laske vettä hana täysillä ja muista sulkea hana saippuoimisen ajaksi. Voit myös hankkia erilaisia suihkupäitä ja hanasuuttimia, jotka säästävät vettä useita litroja.

2. Sammuta hana hampaiden pesun ajaksi. Muki on hieno keksintö eikä sitä ole tarkoitettu pelkästään hammasharjantelineeksi. Käytä siis vedelle mukia äläkä pidä hanaa auki turhaan.

3. Älä laske vettä hukkaan. Laita altaaseen pesuvati tai ämpäri ja käytä laskettu vesi kasteluvetenä tai vaikkapa perunoiden pesuun.

4. Pese vain täysiä koneellisia pyykkiä äläkä pyykkää pyykkäämisen ilosta vaan siksi, että vaatteet oikeasti tarvitsevat pesua. Tuuletuskin toimii mainiosti osassa tapauksista. Myös pakastamalla voit näppärästi raikastaa vaatteita. Älä myöskään unohda soodaa, jolla saa esimerkiksi hien hajun pois vaatteista – siis usein sellaisistakin, jotka eivät vielä pesun jälkeen tuoksu raikkaalta.

5. Jos käytät kuivausrumpua, jossa on vedet keräävä säiliö, voi säiliöön kertyneet vedet käyttää hyödyksi kasvien kasteluvetenä joko sisätiloissa tai pihalla.

6. Tarkista, että hanat tai vessanpönttö eivät vuoda, sillä vuotavat hanat ja pöntöt kuluttavat merkittävästi vettä.

7. Kierrätä vettä. Vesi, jolla pesit, perunat toimii vielä vallan hyvin kasvien kasteluun.

8. Pidä jääkaapissa vesikannua, niin saat aina helposti kylmää vettä ilman, että joudut lorottamaan kauan hanasta vettä vain saadaksesi lasillisen kylmää juotavaa.

9. Hyödynnä sadevesi kasvimaalla ja muualla pihan kastelua/huuhtomista/pesua vaativissa kohteissa. Puutarhakalusteetkin voi pestä sadevedellä.

10. Hanki kuivakäymälä. Niitä on sisätiloihinkin tarjolla eivätkä ne todellakaan muistuta vanhanaikaisia pihan perällä olevia haisevia huusseja. Tutustu ratkaisuihin vaikkapa Käymäläseura Huussin sivuilla.

Millaisia vedensäästötapoja sinä olet ottanut käyttöösi?


Muut tähän mennessä julkaistut postaukset jätevesiremonttiin liittyen pääset lukemaan täältä.

shopify stats


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


2 Comments

  • Jael

    Täälläpäin pakostakin joutuu säästämään vettä kun sitä ei ole tarpeeksi. Pesualtaassa on vati,johon kerään vettä, joka sitten menee vessaan esim, Ja keittiössä sama juttu..

    • Luomulaakson Maria

      Totta. Varmaan joutuu muutenkin miettimään vedensäästöä ihan eri tavalla silloin, kun vettä ei oikeasti ole huvikseen loroteltavaksi. Suomessa tuntuu, että vedenkulutusta ei loppujen lopuksi kauheasti mietitä, kun vettä on niin paljon ja helposti saatavilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.