Eko,  Siivous,  Valikoidut

Appelsiininen etikka siivoukseen

Appelsiininen etikka siivoukseen muuttaa käsityksen etikkasiivouksesta. Appelsiininkuoret lisäävät etikan siivoustehoa ja mikä parasta, saavat etikan tuoksumaan appelsiineilta. Ainoa valituksenkin aihe hävisi, kun etikkainen haju ei enää valtaa taloa, koska siihen on sekoitettu appelsiininkuoria.

Muutama vuosi sitten aloin käyttää tätä seosta ja täytyy sanoa, että pikkuisen kyllä ensin epäilytti. Voiko etikan haju tosiaan kadota niin tehokkaasti, kuin kaikki väittivät? Ei, ettenkö olisi voinut etikanhajun kanssa taloani jakaa, mutta onhan se sellaista arjen luksusta, jos talo tuoksuukin appelsiineilta etikan sijaan.

Epäileväisin mielin tein ensimmäisen kokeilun ja ennen kuin huomasinkaan, oli appelsiinietikan valmistus muodostunut osaksi arkea ja se tuntui aina yhtä mukavalta. Helppoakin se oli. Kotitekoinen pesuaine voi olla todella toimiva!

Appelsiininen etikka siivoukseen:

 • Täytä purkki appelsiininkuorilla. Muutkin sitrushedelmän kuoret käyvät, mutta itse tykkään käyttää pääasiassa appelsiineja ja sitruunoita, koska pidän eniten juuri niiden tuoksusta.
 • Kaada purkkiin etikkaa niin, että kaikki kuoret peittyvät. Sulje kansi hyvin.
 • Anna tekeytyä 10 päivästä pariin viikkoon. Siivilöi neste ja kaada sellaisenaan tai laimennettuna suihkupulloon tai muuhun purkkiin.

Itse laimennan etikan keittiötä ja kylpyhuonetta varten. Laitan puolet vettä ja puolet etikkaa. Yleispesua varten teen yleensä laimeampaa liosta, jossa on yksi osa etikkaa ja n. 9 osaa vettä. Laimentamatontakin käytän joskus pahimpiin paikkoihin. Kokeile, mikä toimii sinulla parhaiten. Muista huuhtoa etikkapesuaine pois pinnoilta, jos käytät vahvaa tai laimentamatonta liuosta.

Etikkaa käytettäessä on syytä  muistaa, että  sitä ei tule käyttää alumiinin, emalin, marmorin tai kivipintojen puhdistukseen.  Älä myöskään laimenna etikkaa kuumaan veteen, sillä se haihtuu ja ärsyttää samalla hengitysteitä.

Lisää etikan käytöstä voit lukea näiden linkkien takaa:

Etikka kodinhoidossa
Etikka pyykinpesussaweb counter


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


12 Comments

 • Jael

  Onnittelut uudelle blogille,näyttää tosi hyvältä.Tämä kommentti menee takuulla roskapostiin ,joten toivottavasti poimits sen sieltä,Minä teen tuota samaa puhdistusainetta jatkuvasti,;olen siitä kerran postannutkin:)

  • Maria

   Kiitos kehuista ja ensimmäisestä kommentista. 🙂 Tuo pesuaine on kyllä valtavan ihana. Toimii hyvin ja tuoksuu syötävän hyvältä! Itselläni on tainnuttaa mennä postauksesi siitä ohi. Pitääkin käydä kurkkimassa!

 • Sari

  Kiitos tästä ohjeesta! Täytyy heti tänään laittaa tekeytymään. Meillä ei nämä perheen miehet kestä etikanhajua ja jos tämä toimii, niin ehdottomasti parempihan se on haistella appelsiinia kuin etikkaa! Ihanaa päivän jatkoa!

 • Katja / Lumiomena

  Vau, mikä ohje! Tekee kyllä mieli ottaa kokeiluun. Rakastan sitruksia ja niiden tuoksua myös.

  Muutenkin kovasti terveisiä teille kaikille. <3 Käyn lukemassa melkein kaikki postauksesi, mutta koska luen blogeja usein puhelimella, ei tule usein kommentoiduksi. Nyt istun tietokoneella ja siitä ilosta tulin blogimoikkaamaan ihan kunnolla.

  Lämpöisiä ajatuksia!

  • Maria/Luomulaakso

   Kokeile ihmeessä! 🙂 Tämä on kyllä kätevä ohje ja tuntuu mukavalta, kun kuorillekin löytyy jotain käyttöä ennen kompostiin päätymistä. Sitrukset ovat kyllä niin ihanan tuoksuisia! Etenkin sitruuna ja appelsiini.

   Itselläni on muuten sama juttu. Käyn kyllä usein lukemassa blogiasi, mutta koska luen blogeja mobiililaitteella ja koneella käyn tekemässä lähinnä vain uuden postauksen niin kommentointi jää kovin vähäiseksi. Blogisi on kuitenkin yksi lempiblogejani. 🙂

   <3 Lämpöisiä terveisiä koko perheellesi. <3

 • Katri

  Hei, kiva pesuainevinkki! Vielä kysyisin, miksi sekoitusta säilytetään jääkaapissa? Voiko kuoret homehtua? Mietin että säilyisikö ihan huoneenlämmössäkin?

  • Maria/Luomulaakso

   Hei Katri! Kiitos, tämä on kyllä varsin mukava ja toimiva resepti. 🙂 Olen pitänyt siitä kovasti.

   En minä tätä toki jääkapissa säilytä vaan ihan siivouskaapin hyllyllä annan olla. Mutta ehkäpä voisin hiukan muokata tekstiä niin ei tulisi väärinkäsitystä. Nythän tuossa lukee, että ”Anna seistä kaapissa 10 päivästä pariin viikoon”. Poistan tuon kaappi sanan niin ei tapahdu väärinkäsityksiä. Tämä todellakin säilyy hienosti huoneenlämmössä – onneksi. Itselläni on nimittäin aika monta purkkia nyt hyllyllä rivissä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.