Kasvihuone,  Kotitekoinen,  Laatikkopuutarha,  Puutarha,  Ruoka,  Säilöminen

Kirsikkatomaattien kuivatus hyötykasvikuivurissa

Yksi tapa säilöä talveksi kirsikkatomaatteja on kuivaaminen. Kuivaaminen on kohtuu vaivaton ja nopea varsinaisen aktiivisen työajan osalta, sillä hyötykasvikuivuri (tai uuni) tekee sen aikaavievimmän työn.

Olen kokeillut kuivattaa tomaatteja niin, etten poista sisältä siemeniä ja nestettä ja siten, että olen ne poistanut. Suosittelen ehdottomasti jälkimmäistä tapaa, sillä se tekee merkittävän eron kuivatusakaan ja säästää näin energiaa. Veden kuivattaminen on tunnetusti hidasta.

Kirsikkatomaattien kuivatus hyötykasvikuivurissa

Kirsikkatomaattien kuivatus hyötykasvikuivurissa

1. Leikkaa kuivatusritilälle sopivan kokoinen pala leivinpaperista. Tomaatit saattavat ilman leivinpaperia jäädä tosi tiukasti kiinni kuivatusritilään.

2. Pese ja puolita kirsikkatomaatit.

3. Poista sormin siemenmassa tomaatin sisältä kulhoon myöhempää käyttöä varten.

4. Asettele puolikkaat leikkauspuoli ylös päin kuivatusritilälle. Älä täytä liian tiiviisti. Se estää lämmön kierron ja pidentää kuivatusaikaa. Kokeilemalla oppii parhaiten oman kuivurinsa parhaat niksit.

5. Kuivata 55-65 asteessa. Kuivatusaika riippuu niin käytetystä lämmöstä kuin siitäkin, miten mehukkaita tomaatit sattuvat olemaan. Itse kuivatan usein n. 60 asteessa. Aikaa kuluu yleensä noin 10-14 tuntia.

6. Pussita tai purkita kuivuneet, jäähtyneet tomaatinpuolikkaat itsellesi sopiviin annoksiin. Itse pussitan — mikäli suinkin mahdollista — sellaisiin annoksiin, jotka kuluvat taloudessamme noin 3 käyttökerralla, jotta pussiin jäljelle jäävät tomaatit joutuvat mahdollisimman vähän ja lyhyeksi aikaa ilmalle alttiiksi.

Kuivatut tomaatit voi myös jauhaa. Näin tarvittava säilytystila pienenee ja käsillä on erittäin helposti käytettävää jauhetta mm. kastikepohjiin, keittoihin tai vaikkapa taikinoihin. Toki puolikkaita voi jauhaa myös tarpeen mukaan.

Älä unohda käyttää siemenmassaa hyödyksi

Älä unohda käyttää hyödyksi tomaateista poistettua siemenmassaa. Se sopii yhtälailla kastikkeisiin, keittoihin, taikinoihin tai vaikkapa osaksi smoothieta. Massa säilyy hyvin muutaman päivän kylmässä, mutta itselläni ainakin tätä tulee sen verran paljon, että sitä riittää pakastettavaksi asti. Massa pakastuu helposti vaikkapa tyhjässä, pestyssä maitopurkissa.

Kirsikkatomaattien kuivatus hyötykasvikuivurissa
Kirsikkatomaattien kuivatus hyötykasvikuivurissa

Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.