Joulu,  Kasvis,  Ruokakorin Reseptit

Sissy-mummin lanttulaatikko

Joulu on minulle tärkeää aikaa. Se on täynnä jännitystä ja lämpöä. Ihania muistoja ja samalla hiukan haikeuttakin. Se on perinteitä molempien lapsuudenkodeista, mutta myös sellaisia perinteitä, jotka olemme itse aloittaneet ja lapsillemme opettaneet.

Joululaatikot ovat ensimmäisiä askeleita jouluun. Muistan lapsuudesta, kuinka koulusta kotiin tullessa vastassa oli joululaatikoiden tuoksu – viimeistään siitä tiesi, että joulu oli ovella ja jännitys alkoi nipistellä ihanasti vatsan pohjalla.

Sissy-mummin lanttulaatikko

Äitini tekemä lanttulaatikko on yksi lempireseptejäni joululta – tosin vasta tänä jouluna saimme sen kunnolla kirjattua reseptivihkooni. Aiemmin se on jäänyt tekemättä.

Nyt resepti on kuitenkin turvassa ja ajattelin jakaa sen teidänkin kanssanne. Ehkäpä joku muukin ihastuu vähän erilaiseen lanttulaatikkoomme, jonka äitini aikanaan meille kehitti. Resepti käy muuten hyvin keliaakikoillekin!

Tässä todellakin maistuu ihanasti lanttu ja siirappi tuo mukavasti makeutta. Mainittakoon muuten myös, että tämä on niitä harvoja reseptejä, joihin laitamme valkopippuria. Mauste ei nimittäin ole päässyt suosikkilistallemme useista yrityksistä huolimatta. Lanttulaatikossa se kuitenkin täydentää taivaallisella tavalla lantun ja siirapin liittoa.

n. 3 kg kuorittuja lanttuja paloiteltuna 
vettä niin paljon, että lantut peittyvät
suolaa

n. 3-4 g valkopippuria
n. 400 g siirappia
(suolaa)
(keitinvettä)

1. Kuori ja pilko lantut

2. Keitä lantun paloja hyvin suolatussa vedessä, niin kauan, että ne ovat pehmenneet. Ota osa keitinvedestä talteen siltä varalta, että sosetta täytyy ohentaa ja kaada muu vesi pois.

3.  Murskaa lantut  perunasurvimella.

4. Lisää kuuman lanttusurvoksen sekaan siirappia ja valkopippuria. Älä laita kaikkea kerralla vaan maistele, sillä lantut ovat aina vähän erimakuisia ja joinain vuosina siirappia kuluu enemmän kuin jonain toisena tai toisinpäin. Sama juttu valkopippurin kanssa. Määrät ovat viitteellisiä.

5. Voitele vuoat ja kaada maustettu lanttusose vuokaan, lisää muutama nokare voita päälle ja paista noin 3-4 tuntia n. 125 asteessa.

Jos pakastat laatikot paista noin 3 tuntia, sillä laatikot kuivuvat aina uudelleen lämmitettäessä.

Siirappi muuttaa laatikon pintaa aina tummemmaksi ja karamellisemmaksi jokaisella lämmitys kerralla. Erityisen taivaallisen makuinen tämä laatikko on, kun sitä syö harmaasuolatun joulukinkun kera.


shopify analytics ecommerce trackingSeuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


12 Comments

 • Emonen | Tipulassa

  Mmm, kuulostaa hyvältä! Mä tein pari vuotta sitten bataattilaatikkoa, joka onnistui myös hämmentävän hyvin. Täytyykin pohtia, olisinko hurja ja kokeilisin tehdä tänä vuonna lanttulaatikkoakin. 😀 Saattaa tosin olla, että meillä jää laatikot tänä vuonna kokonaan välistä, sillä ajatuksissa on tehdä perinteisistä joulun raaka-aineista hieman erilaisempia ruokia kuin nämä perinteiset laatikot yms. Katsotaan, mitä löytyy joulupöydästä!

  • Maria/Luomulaakso

   Itse väsäsin bataattilaatikkoa viime vuonna ja täytyypä se tänä vuonnakin tehdä, koska se on lanttulaatikon ohella yksi lempilaatikoistani. 🙂

   Joskus aina mietimme, että josko tekisimme jotain muuta kuin perinteistä jouluruokaa jouluksi, mutta vielä on jäänyt mietinnän asteelle. Josko sitten ensi vuonna? 😀

  • Maria/Luomulaakso

   Tämä kyllä on tosi hyvää eikä mene miksikään pakastettaessa! Korkeintaa vielä paranee! 😀

   Ei se ennakointikyky muuten aina ole näin tehokas – esimerkiksi joulukorttien suhteen olen aivan toivoton ja luulenpa, että kaikki sukulaiset ja ystävät ovat jo aikaa sitten heittäneet toivon saada meiltä kortin ajoissa. 😀

 • Johanna

  Kuulostaa ihanalta reseptiltä! 🙂 Meillä on myös joulupuuhat edenneet. Äsken otin porkkanalaatikon uunista ja siivouksetkin edistyy. Kivaa kivaa, ensi viikolla alkaa joulukuu! 🙂

  Mukavaa alkanutta viikkoa! <3

  • Maria/Luomulaakso

   Porkkanalaatikot pitää vielä tehdä ja jättisiivouksen loppurutistus niin josko ensi viikonloppuna päästäisiin laittelemaan jo jokunen koristekin. 🙂 Ainakin yhden kynttelikön voisi jo ruokahuoneeseen laitella niin sielläkin joulustuisi. 🙂

   Ja sitä joulukuuta odotellaan jo kovasti! 😀 Ihanaa kuluvaa viikkoa, Johanna! <3

 • seija merstrand

  hienoa! nyt vain kyselen että kuinka monelle henkilölle tästä 3kg kuorittuja lanttuja tulee???menin näin lupaamaan tekemään 120henkilölle lanttulaatikkoa!Apua!kun luin että 1kg/10henkeä!eli onko nämä sit kuorittuja lanttuja!?kiitos jo etukäteen vastauksesta!olen mukana ruotsinsuomalaisten eläkeryhmässä!siksi näin paljon?!

  • Luomulaakson Maria

   Hei Seija, Olen tavallisesti tehnyt tämän annoksen perheellemme (6 henkeä + monesti pari vierasta) koko joulunajaksi, mutta en kyllä osaa paremmin arvioida, kuinka monelle annos riittäisi. Määrää riippuu kuitenkin niin paljon muustakin tarjottavasta sekä siitä, kuinka paljon ihmiset mitäkin laatua syövät. Toivotan sinulle mukavia juhlia, toivottavasti lanttulaatikko maistuu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.