Arki,  Ruoka

Crock Pot haudutuspata – arjen auttaja

Viime vuonna arkemme muuttui aika dramaattisesti. Aika tuntui valuvan läpi sormien ja mitään ylimääräistä ei enää mahtunut mihinkään väliin, kun ne tärkeät, mukavat ja tarpeellisetkaan eivät enää tuntuneet sopivan vuorokauden 24 tuntiin. Tämä vuosi ei lupaile yhtään helpompia aikoja – päin vastoin. Kalenteri täyttyy täyttymistään ja tällä hetkellä menoja on jo toukokuulla asti merkattuna. Ahdistaa jo pelkkä ajatus ja tässä eräänä aamuna tajusin, kuinka vaikeaksi aikataulut olivat menneet, kun minun piti siirtää pienimmäisemme hammaslääkäriaikaa. Se siirtyi saman tien helmikuun alusta huhtikuun lopulle. Välillä tuntuu, että tunnit eivät riitä edes ruuanlaittoon.

Ruokaakin pitäisi ehtiä laittaa

Vaikka tunnit hupenevatkin, niin kaikkien on kuitenkin syötävä. Kaupasta saa valmisruokaa nykyään luomunakin, mutta olisi se kotona itsetehty ruoka kuitenkin toivottavampi vaihtoehto. Niinpä meille hankittiin Crock Pot ja vähän ensimmäisen jälkeen toinenkin – hiukan erikokoinen ja lopulta vielä kolmaskin. Näiden ihanuuksien avulla arki pyörii asteen verran helpommin heti aamusta, sillä potissa valmistuu yön aikana puuro eikä ole ihan niin nuukaa, mihin aikaan ensimmäinen aamupalan tarvitsija herää. Crock Pot helpottaa mukavasti aamukaaosta ja maistuvaa puuroa riittää hyvin kaikille.

Crock Pot haudutuspata - arjen auttaja

Kuvassa oleva Crock Pot on ensimmäinen, joka meille hankittiin. Se on digitaalinen, 5,7 litrainen ja toimii varsin mainiosti. Malli on suuri ja sopii hyvin kuuden hengen talouteemme ja saapa siinä vielä pari lisäsuutakin helposti ruokituksi. Hernekeitto ja erilaiset padat valmistuvat tässä näppärästi, mutta digitaalisuutensa vuoksi se ei sovi ajastettuun pistorasiaan kuten manuaalinen pata. Niinpä meille kotiutui myös ei-digiversio, jonka kytken yleensä ajastettuun pistorasiaan yöksi ja aamulla meitä odottaa herkullinen haudutettu, lämmin puuro.

Ajastettu pistorasia on yksi kätevimpiä asioita keittiössäni. Voin syöttää siihen tietyn ajan kännykälläni, mutta voin myös halutessani kännykällä ajastusta muokata tai kytkeä pistorasian kokonaan pois päältä. Pistorasia onkin valtavan tervetullut helpotus arjen keskelle! Muistettava on kuitenkin, ettei älypistorasiaan sovi liittää mitä tahansa laitetta, sillä vaikkapa silitysrauta (jota kukaan tuskin siihen laittaisikaan) aiheuttaisi ison tulipaloriskin, jos pistorasia menisikin väärään aikaan päälle tai ei sammuisi ajallaan. Turvallisuusseikat on hyvä pitää mielessä. Haudutuspata on onneksi sieltä turvallisesta päästä.

Mitä Crock Potilla voi valmistaa?

Crock Pot on monipuolinen. Siinä valmistuvat niin keitot, padat, puurot kuin jäkiruuatkin. Pastaruokia voi valmistaa myös, ne tosin valmistuvat luonnollisestikin aika nopeasti, koska pasta ei ole aines, jota muutenkaan pitkään kypsennellään. Crock Potissa valmistettu lasagne on varsin herkullinen.

Crock Potissa on kaksi kypsennys tilaa. Low ja high. Lisäksi on vielä lämpimänä pito toiminto. Puurot valmistan yleensä lowlla yön aikana. Parin litran puuro valmistuu silloin noin kolmessa tunnissa, joskus kahdessakin. Hiukan nestemäärästä riippuen. Hernekeitto on sekin valmis illalla, jos aamulla lataa pottiin ainekset.

Nopeamminkin ruokaa saa valmistetuksi, kun käyttää high toimintoa, mutta itse käytän pottia enemmän juuri sitten, että ruoka pitää olla valmis silloin kun tulemme kotiin eli aika harvoin tulee highlle nappulaa käännetyksi. Digitaalinen potti menee ajastetun valmistuajan jälkeen itse lämpimänä pidolle ja manuaalinen pitää tietenkin itse sinne kääntää.

Haudutuspadalla ruokaa laitettaessa on tärkeää muistaa, että esim. liha on hyvä ruskistaa etukäteen, jos haluaa siihen värin ja paistetun maun, sillä potti ei paista vaan hauduttaa. Siinä ei tule ruualle paistopintaa kuten uunissa tai pannulla. Mutta en näe ongelmana käyttää lihaa pannun kautta ja kaataa sitä sitten pottiin toisten ainesten joukkoon. Säästän aikaa potin ansiosta niin paljon, että lihan paistaminen ei haittaa. Ja jos haluaa oikaista, niin voi lihan valmistaa ilman ruskistustakin – maku ei vain ole silloin samanlainen.

Yli vuoden kokemuksella voin sanoa, että Crock Pot tai jokin muu vastaava haudutuspata on jokaisen kiireisen perheen pelastus.

P.S. Olethan muistanut osallistua jo Luomulaakson luomuiseen Muuti-arvontaa? Arvonta löytyy tämän linkin takaa.Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.