Viininlehtien säilöminen pakastamalla

Viininlehtien säilöminen pakastamalla

Viinilehtikääryleitä on mukava näperrellä keskellä talvea ja muistella kesän satoa ja aurinkoa. Ainakin minulle talvivarastot ovat pieniä viestejä kesästä ja ne auttavat jaksamaan pitkän talven yli, jolloin pihalla ei muuta vihreää näy kuin muutama kataja. Kesän makujen säilöminen onkin kuin laittaisi hymyjä talteen.

Viininlehtiä säilöin jo enemmälti aiemmin kesällä, mutta en muistanut ottaa niistä kuvia. Muutamia säilöntään sopivia lehtiä oli taas ilmaantunut, joten päätin säilöä ne nyt ihan kuvien kera.

Viininlehtiä voi varastoida monella tapaa. Suuremmissa marketeissa olen nähnyt suolaliemeen säilöttyjä viininlehtiä, mutta sinne ovat vielä jääneet. Omassa puutarhassani kasvaa muutama viinirypäleköynnös ja vaikka niistä ei ainakaan vielä ole tullut mitään päätähuimaavaa määrää viinirypäleitä niin lehtiä ne tekevät hyvin huononakin vuonna. Minulla on kahta lajiketta, joista toinen tekee mukavamman muotoisia lehtiä juuri viininlehtikääryleitä ajatellen. Toiset ovat kapeampia ja suurempi ”sormisia” ja niihin täytteen laittaminen on hankalampaa. Niinpä kerään yleensä niitä paremman muotoisia.

Itse olen vain yhden kerran säilönyt viininlehtiä suolaliemessä. Tosin kohta on pakko alkaa harkita tuota suolaliemeen säilömistä, koska pakastimessa alkaa olla aikamoinen määrä ruokaa ja vain kovin vähän tilaa. Onneksi lehdet menevät pieneen tilaan niin ainakin toistaiseksi olen voinut säilöä ne talveksi äärimmäisen helposti. Viiniinlehtien pakastaminen ei nimittäin ole suurikaan työ!

Viininlehtien säilöminen pakastamalla

Viininlehtien säilöminen pakastamalla

Kerään suunilleen kämmenen kokosia lehtiä. Niihin onnistuu käärimään mukavasti täytettä sisälle, mutta ne eivät ole vielä sitkeitä niin kuin suuremmat lehdet. Pieniäkin voi toki kerätä – niissä ei ole mitään vikaa sinänsä, mutta täytettä niihin ei paljon saa ja kääriminenkin on aika työlästä.

Itse teen yleensä 12 syötävän lehden nippuja, koska se on meille sopiva määrä ja siihen päälle vielä lehdet, joilla vuoraan pannun, kun kääryleitä valmistan. Nämä pannun vuoraamiseen käytettävät lehdet voivat olla suuria ja sitkeitä – jopa rikkinäisiä, jos ei ehjiä löydy. Loppujen lopuksi rullassa lienee parisen kymmentä lehteä yhteensä, mutta enemmänkin sopii halutessaan laittaa.

1. Kerätyt lehdet huuhdellaan ja varsi leikataan mahdollisimman tyvestä pois.

2. Pinoa sopiva määrä lehtiä päällekäin.  Itse kerään yleensä nippuun mahdollisimman samankoisia, mutta lehdet voivat olla erikokoisiakin. Laita silloin suurimmat alle.

3. Kääri lehtinippu sikariksi ja sido puuvillalangalla napakaksi paketiksi.

4. Kiehauta vettä ja upota jokainen rulla muutamaksi sekunniksi veteen ja nosta pois.

5. Anna jäähtyä ja pakkaa pakastuspusseihin. Pussit kannattaa pakata vielä rasioihin niin lehdet ovat paremmin suojassa pakastimessa.

6. Säilyvät hyvänä pakastimessa noin vuoden verran.

Viininlehtien säilöminen pakastamallashopify stats


4 thoughts on “Viininlehtien säilöminen pakastamalla”

  1. Voisit laittaa jotain ohjetta siitä, mitä laitat niihin rulliin täytteeksi. Viinilehtiä kyllä löytyisi, jos tietäs miten ne jatkojalostaisi.
    Tallinnnan reissulla söin aamupalalla viininlehtikääryleen ja se oli tosi pahaa!

  2. Eiköhän tuokin onnistu. Ainakin, jos puskassa riittää lehtiä. 🙂 Tai sitten täytyy tehdä postaus ilman varsinaista ruokakuvaa. Ihan vielä en nimittäin raaski noita säilöttyjä lehtiä ottaa käyttöön. 🙂

    Täytevaihtoehtoja on useita. Itsekään en muuten tykkää kaikista.

  3. Moikka! Kiitos paljon tästä ihanasta postauksesta! Olenkin pitkään miettinyt, miten säilöä runsasta lehtisatoa. Tämä pelasti päiväni!
    Tinka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.