Kaakaoiset banaaninkuorimuffinit

Veikkaan, että aika monessa lapsiperheessä syödään viikossa jonkinmoinen kasa banaaneja. Meillä ne ovat taaperon herkku ja kyllä nuo isommatkin niistä kovasti pitävät. Vanhin tosin sellaisista vihreämmistä ja keskimmäinen syö oikeastaan kaikenmoisia. Hyviä ne meistä aikuisistakin ovat, mutta suurimmat banaanin kuluttajat ovat kyllä nuo lapset.

Banaanista aika iso osa on kuorta. Onkin mukava, jos sillekin löytyy käyttöä. Kuori on kuitenkin aika säikeinen ja kova sellaisenaan eikä maistu kovin hyvältä. Liottamalla kuoria ennen käyttöä 3-4 päivää saadaan aikaiseksi vähän pehmeämpi kuori ja makukin on parempi kuin liottamattomassa.

Kaakaoiset banaaninkuorimuffinit

Banaaninkuorilla leivonta on myös mukavaa. Biojätesammakkomme (biojäteastiamme todellakin on sammakon näköinen) saa hiukan vähemmän ruokaa, mutta kukkaromme kiittää ja ruokapöytämme täyttyy vähän erilaisilla herkuilla.

Maanantaina tein yhden version banaaninkuorimuffineista, jotka muuntuvat helposti myös kuppikakuiksi, jos niin haluaa.

Nämä maistuvat pehmeän makeilta, tumma kaakao taittaa hiukan makeutta ja mantelirouhe tuo mukavaa rouskuvuutta jokaiseen suupalaan. Ensi kerralla ajattelin kokeilla näitä sitruunalla höystettynä, sillä rakastan sitruunaa ihan melkein missä vain ja suklaan sekä sitruunan yhdistelmästä pidän aivan erityisesti.

Kuvaaminen vesisateessa osoittautui aika mielenkiintoiseksi, kun aurinkokin jaksoi pysytellä jatkuvasti pilvessä niinä harvoina sateettomina hetkinä. Haastavaa tämä ulkona kuvaaminen, mutta ihan helpolla ei periksi anneta! Kuvaamisesta ulkona luovutaan yleensä vain, jos pakkasta on niin paljon, että kamera hyytyy tai on niin pimeää, ettei näe kuvata. Silti kaipaan kesän aurinkoa, joka sai leivonnaiset sädehtimään. Onneksi tuollaisia päiviä osuu välillä kohdalle myös syksyisin ja talvisinkin.

Ja onneksi syömiseen ei vaikuta muutama tippa vettä tai se, että aurinko ei paista täydeltä terältä!  🙂

Reseptistä muotoutui tällä kertaa tällainen.

250 g liotettuja banaaninkuoria
120 g voita
120 g (reilu 1 dl) sokeria
2 rkl tummaa kaakaojauhetta

4 runsasta rkl maustamatonta jogurttia
225 g (n. 3,5 dl) vehnäjauhoja
pikkuisen kukkurallinen teelusikallinen leivinjauhetta
1/4 tl ruokasoodaa
50 g rouhittuja manteleita

Aloita valmistelut keräämällä ja putsaamalla luomubanaaninkuoret. Pese kuoret ja leikkaa kovat päät pois. Laita likoamaan vesiastiaan. Vaihda vesi kerran päivässä niin kauan, että viimeinen vaihtovesi on kirkasta. Tähän menee 3-4 päivää. Surauta banaaninkuoret soseeksi monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Sauvasekoitinta käytettäessä kannattaa ensin paloitella kuoret pienemmiksi.

1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri.
2. Vatkaa joukkoon munat vähän kerrallaan.
3. Lisää joukkoon banaaninkuorisose sekä mantelirouhe.
4. Lisää joukkoon siivilöidyt jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja ruokasooda. Sekoita varovasti.
5. Lusikoi massa paperivuokiin (n. 12 kpl)
6. Paista vajaassa 200 asteessa n. 20- 25 minuuttia.

Kuorrutus kuppikakkuvaihtoehtoon:

120 g pehmeää voita
175 g tomusokeria

1-2 tl vaniljaesanssia tai sitruunaesanssia

1. Vatkaa voi ja tomusokeri kuohkeaksi, mausta vaniljalla tai sitruunalla. Pursota leivonnaisten päälle ja koristele vaikkapa saksanpähkinällä tai mantelilla.

Kaakaoiset banaaninkuorimuffinit


web stats


10 vastausta artikkeliin ”Kaakaoiset banaaninkuorimuffinit”

  1. Nyt kuulostaa taas liian hyvälle :). Kiva idea käyttää banaanin kuoret. Tätä voisi kokeilla. Kaakao ja banaani sopivat hyvin yhteen 🙂

  2. No jessus sentään! Sinä olet vienyt hävikin vähentämisen kyllä huippuunsa! =)
    Kyllähän tätä jossain vaiheessa kokeilla täytyy, ei muu auta! Meillä ei banskuja juurikaan näin kesäaikaan syödä. Töissä otan kyllä iltapäiväkahvin kera aina banaanin, jos ruokalassa sattuu olemaan niitä kunnolla kypsyneitä versioita.
    Meidän kahden hengen perheessä tulee ihan mielettömän vähän ruokahävikkiä. Ja jos sitä tulee, elukat syö. Ollaan miehen kanssa olleet koko työelämämme elintarvikealalla ja ehkä sitä kautta on tullut ruuan arvostus. Kun tietää, kuinka paljon sen tekeminen vaatii jonkun työtä!

    1. Ensimmäisen banaaninkuorikakun myötä syttyi into käyttää aineksia, jotka normaalisti päätyvät biojätteisiin. Tuntui niin höntiltä heittää hyvää materiaalia roskiin. Joskus kokeilut eivät ole ihan niin onnistuneita, mutta pääsääntöisesti syntyy hyvänmakuisia herkkuja. 🙂 Kaupan päälle tulee vielä hyvä mieli ruokahävikin pienentämisestä.

      Kyllä ruokaa ja sen tekijöitä pitää arvostaa. Se ei saa olla itsestään selvyys koskaan.

  3. Hieno idea! Todellakin luomubanaaneista voi käyttää kuoretkin. Meillä ollaan myös taaperon eväissä luomulinjoilla, suupielessä ja ihossa näkyy heti myrkyt ja säilöntäaineet.

    Olen huomannut että pakastetun banaanin kuori on pehmeä myöskin. Katsoitko myös sen dokumentin hedelmän kuorista?

    1. Näitä on ihana aina kokeilla. 🙂 Meillä lapset syövät vain luomua, koska monen mutkan kautta ollaan se polku parhaaksi havaittu. Eikä olla tarvittu sitten enää kortisoneja tai jouduttu pelkäämään turpoavatko hengitystiet ja kasvot. Mukava on ollut sekin, ettei keskimmäisemme polvitaipeet enää vuoda verta väärän ruokavalion vuoksi. Paljon on opittu ja nyt ollaan kiitollisia siitä, että on löytynyt sopiva ratkaisu ja loppujen lopuksi hirveän helpolla.

      Mikä hedelmänkuori dokumentti? Mulla on mennyt ihan ohi sellainen! Olisi varmaan ollut tosi mielenkiintoinen! Nyt kyllä harmittaa!!!

  4. Näitä täytyy kyllä kokeilla! Itsekin oon banaanien suurkuluttaja, ja niistä kyllä menee kuorten mukana suuri osa roskiin… Jotenkin ei koskaan tullut edes mieleen, että sitä kuortakin voi käyttää. No, aina oppi jotain uutta. 😀

    1. Yllätyksenä minullekin alkujaan tuli, että kuoria voi syödä. Reseptejä ei vain löytynyt mistään niin piti alkaa itse kokeilla erilaisia versioita. Onneksi kokeileminen on hauskaa! 🙂

  5. Huippua !!
    Siis kertakaikkisesti aivan huippua!

    Meillä myös Napa rakastaa banaaneja, ja näitä täytyy ehdottomasti kokeilla.<3

    Jotenkin vain häkellyin, siitä miten oikeasti voi käyttää niin monia juttuja hyödyksi. Joita ei ole edes koskaan ajatellut hyödyntävän johonkin : )

    1. Harvemmin sitä tulee ajatelleeksi, että banaaninkinkuoret ovat syötäviä. Ovat kyllä hyviä leivonnassa. Oma suosikkini on banaaninkuorikakku, vaikka kyllä nämä muffinitkin olivat hyviä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *