Puuroperjantai,  Ruokakorin Reseptit

Nokkosen lumoissa

Viime viikolla Luomulaaksossa alkanut nokkosella herkuttelu uuden satokauden myötä ei ota laantuakseen. Niinpä tulin siihen tulokseen, että koska satokausi on nyt ehdottomasti parhaimmillaan täytyy treenausta Luomupuuron ME-tapahtumaan jatkaa vielä ainakin viikon verran samalla linjalla.

Nokkonen on valtavan herkullinen raaka-aine ja tuo vaihtelua tavanomaisiinkin resepteihin pienellä vaivalla. Kokeile toki myös omaan lempipuuroosi!

Satokausi on kullanarvoinen asia, niin kukkaron kuin ympäristönkin kannalta. Syödään siis sen mukaan!

Nokkosen lumoissa

Nokkosperunapuuro nokkossipsien kera tai ilman

(noin neljälle)

Muutaman viikon takaisessa Puuroperjantaissa keiteltiin perunapuuroja. Tällä viikolla tuiki tavallinen perunapuuro sai kaverikseen nokkosia ja maku muuttui kertaheitolla joksikin ihan muuksi.

800 g keitettyjä ja kuorittuja luomuperunoita (noin 6-7 isohkoa perunaa)
n. 8 dl perunoiden keitinvettä
n. 3 dl luomuruisjauhoja
n. 1 dl jauhettua kiehautettua nokkosta

suolaa maun mukaan
(hiukan sokeria tai muuta makeutusta)

1. Keitä perunat pehmeiksi suolatussa vedessä ja ota keitinvesi talteen.
2. Huuhdo poimitut nokkosenlehdet, laita kattilaan vettä ja kiehauta lehdet. Poimi lehdet kattilasta ja jauha ne sauvasekoittimella hienoksi. Lehtien mukana tulee hiukan keitinvettä mukana, mutta se ei haittaa.
3. Survo perunat muusiksi ja lisää joukkoon jauhot sekä osa nesteestä.
4. Sekoita kevyesti vispilällä, lisää keitinvettä pienissä erissä sekoittaen.
5. Hauduttele puuroa yhdestä tunnista puoleentoista tuntiin. Lisää loppuvaiheessa joukkoon jauhettu nokkonen. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa.
6. Tarjoile voisilmän ja kylmän maidon kera. Jos haluat oikein herkutella, voit viimeistellä maun lautasella teelusikallisella sokeria. Voit myös paahtaa puuron päälle nokkossipsejä, jotka tuovat puuron mukavaa rapsakkuutta.

Nokkossipsit

(Maistuvat myös elokuvaillan ohessa)

1.
Huuhtele lehdet, kuivaa joko taputtelemalla paperilla tai pyyhkeellä tai kuivaa salaattilingossa.
2. Laita lehdet vieriviereen leivinpaperille, voitele ruokaöljyllä ja ripottele päälle vielä hiukan suolaa.
3. Paahda nokkosenlehtiä 150 asteessa noin 6-7 minuuttia. Lehdet ovat valmiit, kun ne ovat saaneet väriä ja ovat rapsakoita. Joskus menee hiukan enemmän tai vähemmän aikaa kuin tuo 6-7 minuuttia. Varo kuitenkin poltamasta.

nokkonen06

Nokkosraparperiuunipuuro kaurahiutaleista

(noin neljälle)

Raparperi ja nokkonen ovat valtavan herkulliset yhdessä ja täytyypä sanoa, että ihanan hapan ja makea yhdistyvät tässä puurossa kerrassaan taivaalliseksi kokonaisuudeksi. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, kun juuri nyt ovat sekä nokkonen että raparperi sesongissa.

4 dl luomukaurahiutaleita 
1 l luomumaitoa
1 dl jauhettua hienonnettua nokkosta
2 luomuraparperin vartta (keskikokoisia)
1 luomuomenaa
2 tl luomuvaniljasokeria
n. 1 tl suolaa

(n. 1 dl  luomu saksanpähkinöitä tai manteleita)

1. Huuhdo poimitut nokkosenlehdet, laita kattilaan vettä ja kiehauta lehdet. Poimi lehdet kattilasta ja jauha ne sauvasekoittimella hienoksi. Lehtien mukana tulee hiukan keitinvettä mukana, mutta se ei haittaa.
2. Huuhdo (ja siisti) raparperit ja omena. Pilppua raparperit ja omena haluamasi kokoisiksi paloiksi. Pehmennä niitä hetken ajan  kattilassa voinokareen ja pienen sokerimäärän kera.
3. Voitele uunivuoka ja sekoita kaikki ainekset huolella hyvin sekaisin.
4. Paista 175 asteessa noin  60 minuuttia tai kunnes puuro on hyytynyt.

Omenainen nokkosohrapuuro

(neljälle)

Nokkonen käy hyvin ohrankin kaveriksi ja tuo hiukan luonnetta pehmeälle ja makealle omenalle.

2 dl rikottuja luomuohraryynejä
1 l luomumaitoa
2-4 luomuomenaa
n. 1 dl jauhettua hienonnettua nokkosta

1 dl luomusokeria
1-2 tl luomukanelia
1-2 tl luomuinkivääriä
n. 1 tl suolaa
(n. 2 tl luomuvaniljasokeria)

1. Huuhdo poimitut nokkosenlehdet, laita kattilaan vettä ja kiehauta lehdet. Poimi lehdet kattilasta ja jauha ne sauvasekoittimella hienoksi. Lehtien mukana tulee hiukan keitinvettä mukana, mutta se ei haittaa.
2. Pese ja paloittele omenat haluamasi kokoisiksi. Lisää pannulle nokare voita, mausteet,  sokeri sekä omenanpalat ja anna niiden kypsyä ja karamellisoitua vartin verran.
3. Voitele uunivuoka ja kaada kaikki ainekset vuokaan ja sekoita.  Lisää halutessasi muutama nokare voita pinnalle.
4. Paista 175 asteessa noin 2 tuntia tai kunnes puuro on hyytynyt.

nokkonen05

Vaniljainen nokkosriisiuunipuuro

(neljälle)

Riisi ja nokkonen sopivat yhteen risotoissa. Tavallisempaa lienee kuitenkin yhdistää kreikkalaiseen tapaan riisi ja pinaatti, mutta koska nokkosta on nyt tarjolla ja satokausi parhaimmillaan kannattaa ehdottomasti kokeilla risottoon, ohrattoon ja tietenkin myös puuroon makoista  kotimaista villivihannesta, nokkosta.

2 dl luomupuuroriisiä
1 l luomumaitoa
n. 1 dl luomusokeria
1 dl jauhettua hienonnettua nokkosta

1 tl luomuvaniljasokeria

1. Huuhdo poimitut nokkosenlehdet, laita kattilaan vettä ja kiehauta lehdet. Poimi lehdet kattilasta ja jauha ne sauvasekoittimella hienoksi. Lehtien mukana tulee hiukan keittinvettä mukana, mutta se ei haittaa.
2. Voitele uunivuoka ja kaada siihen kaikki ainekset. Sekoita.
3. Ripottele päälle voinokareita ja paista 175 asteessa noin pari tuntia.

————————————

Erilaisia villipuuroja löydät myös Villipuuron FB-sivulta. Villipuuro on osa Luomupuuron ME-tempausta.

Aikaisempiin Luomulaakson Puuroperjantai postauksiin pääset näppärästi tutustumaan täällä.

Ensi viikolla onkin vuorossa jotain muuta ja jos kaikki sujuu, niin kuin on suunniteltu tekee Puuroperjantai ihan uuden aluevaltauksen tutuilla raaka-aineilla, jotka saavat uuden ulottuvuuden.  Olen nyt aikamoisen innoissani ja maltan tuskin odottaa, että pääsen keittiöön kokkailemaan ja uutta postausta kirjoittamaan! Pysykäähän kuulolla ja pitäkää peukut pystyssä, että kaikki sujuu suunnitellusti!
luomupuuronme


web stats





web analytics



Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


One Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.