Puuroperjantai,  Ruokakorin Reseptit

Villit nokkospuurot

Luomupuuron maailmanennätyksen tavoittelu muuttui juuri asteen verran villimmäksi! Tällä viikolla puuroperjantain sankari on nimittäin vähän aikaa sitten satokautensa aloittanut, monille hyvinkin tuttu villivihannes, nokkonen.

Lapsuuden nokkosmuistoista oman pihan nokkosviljelmiin

Äitini tapasi käyttää nokkosia paljonkin. Ne ovat siis varsin tuttu raaka-aine minulle jo vuosien takaa ja omille lapsillenikin on vuosien varrella käynyt tutuksi nokkosten poimiminen ja lehtien huuhtominen. Työnjakokin toimii mukavasti. Lapset osaavat jo itse poimia nokkoset, huuhtoa ne pihalla ja minä saan keittiöön puhtaat lehdet kiehautettavaksi ja jauhettavaksi.

Iso osa nokkosista päätyy talven piristäjäksi pakastimeen, sillä pihamme nokkosviljelmät (ja siis todellakin viljelmät, sillä marjapensaiden alusten ja muiden tuiki tavallisten paikkojen lisäksi meillä kasvaa yksi iso nikkaroitu kasvilaatikollinen nokkosta ihan siis tarkoituksella. :D) syytävät nokkosia sellaisella vauhdilla, että emme niitä kyllä ehtisi kesän aikana kaikkia millään käyttää. Osan nokkosista myös kuivaamme ja käytämme mm. taikinoihin, keittoihin ja tietenkin puuroihin.

Nokkosen pinaattia voimakkaampi maku jakaa joskus mielipiteitä. Hyvä on muistaa, että pienet nokkoset ovat miedomman makuisia kuin suuremmat, mutta käytämme me kyllä suurempiakin. Minusta nokkonen käy  mainiosti täsmälleen samoihin paikkoihin kuin pinaattikin, mutta usein miten on paikallaan käyttää nokkosta hiukan vähemmän, koska sen maku on  voimakkaampi. Toki, jos vahvempi maku ei ole ongelma, niin hyvin voi laittaa runsaamminkin. Tottumattoman nokkosen käyttäjän onkin hyvä lisätä nokkosta vaikkapa pienissä erissä ja maistella, niin löytää juuri sen itselleen sopivan määrän. Liika on liikaa nokkosessakin.

Villit nokkospuurot

Villit nokkospuurot

Tällä viikolla keittiössä valmistui neljä muunnosta Sairasvuoteen samettipuurosta, joka lienee se helpoin ja lempein tapa tutustuttaa itsensä nokkoseen.  Maku on pehmeä, muistuttaa monien rakastamaa pinaattikeittoa ja on lisäksi vielä helppo ja edullinen valmistaa. Ja mikä parasta, se taipuu helposti moniin erilaisiin muunnoksiin.

Lisäksi vielä yksi hiukan erilainen nokkospuuroversio, jota on helppo muunnella sen mukaan, mitä kaapissa sattuu olemaan. Erilaiseksi sen tekee sekin, että reseptissä käytetään kuivattua nokkosta.

Kannattaa kokeilla nokkosta ihan siihen omaan normaaliin puuroonkin ja toki edellisten viikkojen Puuroperjantai-resepteihin. Makuyhdistelmät osaavat olla yllättäviä!

Suloisen samettinen nokkospuuro

(neljälle)

n. 100 g luomuvoita
n. 3 dl luomuvehnäjauhoja
n.1 litra luomumaitoa
n. 1 tl suolaa
n. 1 dl kiehautettuja jauhettuja nokkosenlehtiä (tai maun mukaan)
(6-8 tl luomusokeria)

1. Huuhdo nokkosenlehdet, laita kattilaan vettä ja kiehauta lehdet. Poimi lehdet kattilasta ja jauha ne sauvasekoittimella hienoksi. Lehtien mukana tulee hiukan keittin vettä mukana, mutta se ei haittaa.
2.
Sulata kattilassa voi ja lisää siihen jauhot hyvin sekoittaen.
3. Lisää maitoa pienissä erissä, jotta jauhoista ei muodostu paakkuja.
4.  Kiehauta (sekä lisää sokeri)  ja anna jauhojen kypsyä noin parikymmentä minuuttia. Lisää maitoa, jos haluat puurosta ohuempaa.
5. Lisää joukkoon nokkoset ja anna hetken hautua.
6. Tarjoile sellaisenaan tai vaikkapa paahdettujen pähkinöiden kera. Toiset tykkäävät lisätä lautaselleen vielä himpun makeutusta.

nokkonen03

Vaniljainen samettinokkospuuro

(neljälle)

Vanilja ja nokkonen toimivat täydellisesti. Vanilja tekee puurosta entistäkin samettisemman makuisen ja luulenpa, ettei hevin löydy syöjää, joka ei tästä pitäisi. Toimii sokerilla ja ilman, mutta makeasta pitävä perhe syö tämän pienellä sokerilisällä tai laitaa joukkoon halutessaan hunajaa.

n. 100 g luomuvoita
n. 3 dl luomuvehnäjauhoja
n.1 litra luomumaitoa
n. 1 tl suolaa
n. 1 dl kiehautettuja jauhettuja nokkosenlehtiä (tai maun mukaan)
n. 2 tl luomuvaniljasokeria tai n. 1tl luomuvaniljauutetta
(4-6 tl luomusokeria)

1. Huuhdo nokkosenlehdet, laita kattilaan vettä ja kiehauta lehdet. Poimi lehdet kattilasta ja jauha ne sauvasekoittimella hienoksi. Lehtien mukana tulee hiukan keittin vettä mukana, mutta se ei haittaa
2.
Sulata kattilassa voi ja lisää siihen jauhot hyvin sekoittaen.
3. Lisää maitoa pienissä erissä, jotta jauhoista ei muodostu paakkuja.
4.  Kiehauta, lisää vaniljasokeri tai -uute (sekä sokeri) ja anna jauhojen kypsyä noin parikymmentä minuuttia. Lisää maitoa, jos haluat puurosta ohuempaa.
5. Lisää joukkoon nokkoset ja anna hetken hautua.
6. Tarjoile.

Vaniljainen kookosnokkospuuro

(neljälle)

Vanilja ja nokkonen sopivat hyvin yhteen. Tuntuu, että vanilja on se ainesosa, joka sitoo nokkosen ja kookoksen yhteen ja tuo puuroon oman kiehtovan säväyksensä. Helpon muunnoksen reseptistä saa jo sillä, että kokeilee joukkoon paahdettuja kookoshiutaleita.

n. 100 g luomuvoita
n. 3 dl luomuvehnäjauhoja
n.1 litra luomumaitoa
n. 1 tl suolaa
n. 1 dl kiehautettuja jauhettuja nokkosenlehtiä (tai maun mukaan)
n. 2 tl luomuvaniljasokeria tai n. 1tl luomuvaniljauutetta
0,5-1 dl luomukookoshiutaleita
(4-6 tl luomusokeria)

1. Huuhdo nokkosenlehdet, laita kattilaan vettä ja kiehauta lehdet. Poimi lehdet kattilasta ja jauha ne sauvasekoittimella hienoksi. Lehtien mukana tulee hiukan keittin vettä mukana, mutta se ei haittaa
2.
Sulata kattilassa voi ja lisää siihen jauhot hyvin sekoittaen.
3. Lisää maitoa pienissä erissä, jotta jauhoista ei muodostu paakkuja.
4.  Kiehauta, lisää vaniljasokeri tai -uute, kookoshiutaleet (sekä sokeri) ja anna jauhojen kypsyä noin parikymmentä minuuttia. Lisää maitoa, jos haluat puurosta ohuempaa.
5. Lisää joukkoon nokkoset ja anna hetken hautua.
6. Tarjoile.

Vaniljainen nokkoslakritsipuuro

(neljälle)

Tämän puuron kohdalla minun oli ensin vaikea päättää pidänkö siitä vai en. Tätä pohtiessani olin kuin huomaamattani syönyt sitä enemmän kuin piti ja lakritsinmaku kasvoi kiinni nokkoseen enkä oikeastaan osaa enää kuvitella tätä ilman lakritsia. Tästä joko pitää tai sitten ei. Suosittelen kokeilemaan.

n. 100 g luomuvoita
n. 3 dl luomuvehnäjauhoja
n.1 litra luomumaitoa
n.1 tl suolaa
n. 1 dl kiehautettuja jauhettuja nokkosenlehtiä (tai maun mukaan)
n. 2 tl luomuvaniljasokeria tai n. 1tl luomuvaniljauutetta
n. 1tl lakritsijauhetta (tai maun mukaan, jotkut maistelijoista kaipasivat vahvempaa lakritsin makua.  Silloin 1 tl ei riittänyt vaan tarvittiin 2 tl)
(4-6 tl luomusokeria)

1. Huuhdo nokkosenlehdet, laita kattilaan vettä ja kiehauta lehdet. Poimi lehdet kattilasta ja jauha ne sauvasekoittimella hienoksi. Lehtien mukana tulee hiukan keittin vettä mukana, mutta se ei haittaa.
2.
Sulata kattilassa voi ja lisää siihen jauhot hyvin sekoittaen.
3. Lisää maitoa pienissä erissä, jotta jauhoista ei muodostu paakkuja.
4.  Kiehauta, lisää vaniljasokeri tai -uute, lakritsijauhe (sekä sokeri) ja anna jauhojen kypsyä noin parikymmentä minuuttia. Lisää maitoa, jos haluat puurosta ohuempaa.
5. Lisää joukkoon nokkoset ja anna hetken hautua.
6. Tarjoile.

nokkonen01

Nokkosspelttipuuro

(neljälle)

Vuosien varrella tästä puurosta on tehty useampaa erilaista versioita. Välillä lisään joukkoon vaniljasokeria tai vaikkapa joitain pähkinöitä tai manteleita. Toisinaan kuivattuja hedelmiä. Tämä versio lienee kuitenkin ehkä se käytetyin, joskin sekin elää pienillä muutoksilla. Toisinaan jätän mintun pois, toisinaan en ja joskus kaipaan hiukan lisää makeutta ja tulen lisänneeksi muutaman teelusikallisen sokeria.

n. 4 dl luomuspelttihiutaleita (myös muut hiutaleet käyvät)
n. 1 l luomumaitoa, luomukauramaitoa tai vettä
n. 5-6 rkl kuivattua nokkosta
2 raastettua luomuomenaa
n. 1 tl luomukanelia
n. 4-6 rkl luomukookoshiutaleita
n. 1tl suolaa

pari, kolme hyppysellistä minttua (tuore on parempi kuin kuivattu, mutta kuivattukin käy, jos tuoretta ei ole saatavilla) 

1. Laita kaikki ainekset kattilaan ja hauduttele sen mukaan, mitä hiutaleita satut käyttämään.
2. Syö sellaisenaan tai tarjoile paahdettujen pähkinöiden ja omenalohkojen kera. Voit myös halutessasi lisätä lautaselle hiukan maitoa tai kauramaitoa.

——————————–

Lisää villipuuroja löydät Villipuuron FB-sivulta. Villipuuro on osa Luomupuuron ME-tempausta.

Ensi perjantaina taas erilaiset puurot. Saa nähdä, mitä silloin on keksitään.

Aiempien viikojen Luomulaakson Puuroperjantai-postauksiin voit tutustua täällä. Tähän mennessä on puuroissa maisteltu mm. basilikaa, valkosipulia sekä mämmiä. Tule mukaan tekemään Luomupuuron maailmanennätystä!

luomupuuronme



web analytics




free web stats



Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


One Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.