Mustikkaiset rahkapullat

Äitini täti leipoi mahtavaa pullaa – oikeata pullien pullaa! Herkullisimpaa en muista koskaan maistaneeni – paitsi sitten, kun äitinikin sitä teki. Olen saanutkin varmaan jo äidinmaidossa ohjeet siihen, kuinka leivotaan pullaa, joka on herkullista, pehmeää ja maailman makoisinta – sitä lapsuusmuistojeni pullien pullaa.

Aika ajoin meidänkin keittiössämme siis tuoksuu vastaleivottu pulla, jossa ei ole säästelty kananmunissa sen paremmin kuin voissa tai sokerissakaan – ihan niin kuin ei isotätinikään tehnyt.

Tämä on sitä todellista juhlapullaa ja taikina taipuu niin rahkapulliksi, pitkoiksi, kransseiksi kuin voisilmäpulliksikin sekä tietysti korvapuusteiksi, joissa ei niissäkään säännöstellä täytteissä! Ja toki tästä tekee helposti myös pullapohjan piirakkaan, jos niin haluaa.

Kaloreitakin tässä juhlavammassa versiossa on, mutta niin juhlapullassa sopiikin olla! Eihän juhlia sentään joka viikko vietetä!

Mustikkaiset rahkapullat

Pullan, niin kuin leivänkin leivonnan oppii parhaiten tekemällä. Oikeanlaisen taikinan koostumuksen tuntee hyppysissään eikä sitä voi korvata yksityiskohtaisinkaan ohje.

Pari viikkoa sitten teimme tuota herkullista pullataikinaa ja paistoimme sen rahkapulliksi,  joista kirjoitinkin jo täällä, mutta ilman reseptiä.

5 dl maitoa (kevyt tai täysmaito)
50 g hiivaa
2 tl suolaa
(3 tl kardemummaa)
3 munaa
3 dl sokeria
n. 15 – 16 dl vehnäjauhoja
250-300 g voita

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon
2. Lisää mausteet ja munat.
3. Vaivaa joukkoon suurinosa jauhoista. Vaivaa lisää.
4. Vaivaa ja lisää sulattu (ei kuuma) voi ja vaivaa  taas.
5. Lisää jauhoja tarpeen mukaan. Varo kuitenkin, ettei taikinasta tule liian kovaa.
6. Anna taikinan levätä ja kohota kulhossa liinan alla n. 30 minuuttia.
7. Leivo pulliksi. Anna kohota pellillä liinan alla.
8. Paina lasin pohjalla keskelle kuoppa, voitele pullat munalla ja täytä rahkaseoksella.
6. Paista 200 asteessa n. 20-25 minuuttia tai kunnes pullien pinta on sopivasti ottanut väriä. Herkuttele!

Mustikkarahkatäyte:

Määrät ovat jokseenkin arvioita, koska en ikinä mittaa niitä. Rahkaa menee koko annokseen suunnilleen tuon verran, mutta monesti teen puolen litran taikinasta osan rahkapulliksi ja sitten vielä yhden pitkon raesokerilla ja silloin rahkaa menee arviolta 400 grammaa. Rahkaa  laitan yleensä aika runsaalla kädellä näihin…. 🙂

n.400-600 g rahkaa, jos haluat todella rahkaisia pullia käytä n. 600 grammaa.
2-3 munaa
2-3 dl sokeria
n. 400 g mustikoita (maun mukaan ja miten pulliin mahtuu, enemmänkin olen saanut sopimaan. 🙂 )

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Mustikat voit lisätä pulliin rahkan päälle niin halutessasi. Silloin kaikki rahka pullan päällä ei värjäydy mustikkaiseksi. Näin pulliin saa myös mukavaa kontrastia. Viimeksi teimme näin ja lapsista oli hyvin hauskaa laitella mustikoita pullien päälle. 🙂

Jos ei rahkasta pidä niin pullien kuopat voi täyttää pelkillä mustikoillakin!

Mustikkaiset rahkapullat


site stats


4 vastausta artikkeliin ”Mustikkaiset rahkapullat”

  1. Kiitos tästä reseptistä, otan talteen. Leivon harvoin pullaa, mutta nämä kuulustavat niin herkullisilta, että voisin kokeilla. Ja heti tuli mieleen, että tuota täytettä voisi tuunata vähän jouluiseen suuntaan, ja leipoa näitä joulukuussa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *