Kasvis,  Kreikka/Välimeri,  Ruokakorin Reseptit

Tahini

Viime aikoina pikkuisemme on syönyt hiukan huonosti. On ollut niin paljon katseltavaa ja ihmeteltävää, että ruokalautasen ääressä nyt ei vain jaksa viihtyä kovinkaan kauan. Kasvua seurataan kuitenkin yhä, joten ruoka-aikaan olisi syytä olla kotona ja lautasen tyhjennyttävä aika tehokkaasti tai ollaan pian takaisin tiuhemmissa seurannoissa. Tahini onkin yksi osa herkkua, jonka avulla taapero söisi varmasti vaikkapa pieniä kiviä! 🙂 Niinpä oli taas korkea aika pyöräyttää tahinin teko kunnolla käyntiin.

Meillä tahinia kuluu enimmäkseen  yhteen lasten herkkuista eli hummukseen. Käytän tahinia kyllä aika ajoin halvaankin ja valmistuupa keittiössä  myös baba ghanoush. Enimmäkseen taitaa tahinit kuitenkin tuohon hummukseen kulua.

Tahini

Meillä tapasi ennen olla kotitekoista tahinia aina jääkaapissa, mutta eipä ole sitä hetkeen aikaan nyt näkynyt – ennen kuin vähän aikaa sitten aloin sitä taas tehdä. Muistilokeroita piti hetken kaivaa, että reseptin osasten määrät tulivat taas mieleen, vaikka se ei todellakaan ole vaikea resepti  ja loppujen lopuksi kaadan öljyä seesaminsiementen joukkoon ihan silmämääräisesti, mutta pitkän tauon jälkeen lusikoin vanhan reseptini määrän ihan kiltisti siementen joukkoon. Hetken surruuteltuani seosta sauvasekoittimella tulin kuitenkin siihen tulokseen, että se vaatii joukkoon hiukan lisää öljyä, sillä en pidä liian paksusta tahinista. Tahini säilyy jääkaapissa ainakin kuukaudenpäivät – paitsi ei meillä, sillä  se kuluu yleensä samantien. Teen kyllä monesti tämän annoksen ainakin kaksinkertaisena, ettei tarvitse olla yhtenään tekemässä uutta. Tosin kaksinkertainen reseptikään ei pitkälle riitä.

Tässä perusreseptini tahinille.

n. 160 grammaa seesaminsiemeniä (itse pidän enemmän kuorituista, mutta voit hyvin käyttä kuorimattomia niin halutessasi)
n.4-6 rkl oliiviöljyä
(suolaa)

1. Paahda seesaminsiemenet kevyesti pannulla tai uunissa, mutta varo polttamasta. Halutessasi voit jättää paahtamattakin.

2. Surauta (paahdetut) seesaminsiemenet ja öljy tahnaksi monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa oliiviöljyä.


shopify analytics tool



Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


8 Comments

  • Heli

    Öö, siis mihin tätä tahinia käytetään? Ja miten?
    (tulikohan kommentti kahteen kertaan… ekalla yrittämällä näytti, ettei lähtenyt minnekään, mutta lähtikö sittenkin?)

      • Maria/Luomulaakso

        Joskus nämä kommettiosiot osaava olla hakalia. Onneksi ei haittaa, vaikka tulisi moneenkinkertaa. 😀

        Itse käytän tahinia enimmäkseen hummukseen. Laitan huomenna hummuksen reseptin niin siitä selviää paremmin tuo käyttö. 🙂 Tänään tehty satsi on jo melkein syöty. Huomenna on kai pakko tehdä lisää. 😀

  • Jael

    Voi pientä,toivottavasti alkaa syödä paremmin, mutta hienoa että tahini auttaa:) Minulla se on sellainen aines,jota on pakko aina olla kotona. Suomessa asuessa tein sitä usein itse mutta paras tahini syntyy sellaisilla vanhan ajan laitteilla jossa ne siemenet murskaantuvat kahden valtavan kiven välissä ,ja täällähän on tahininvalmistajia vaikka kuinka paljon,joten en enään tee sitä itse.

    • Maria/Luomulaakso

      Sitä mekin täällä kovasti toivomme, ettäm ruoka alkaisi taas kunnolla maistua. Tänään kyllä söi monta kupillista juuri tehtyä hummusta kurkun kera. Nyökytteli kovasti, kun kysyin onko hyvää. 🙂

      Täältä saa paria merkkiä luomuna, mutta eivät ole minusta erityisen hyviä ja aika kalliitakin ovat. Järkevämpää ainakin tällä meidän kulutuksella siis tehdä itse. Siellä teillä on kyllä varmasti hurjan paljon paremmat valikoimat. Ehkäpä vielä joskus täälläkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.