Arki,  Erityislapsi,  Lapset,  Välineet erityiseen arkeen

Viikkokalenteri selventää arkea ja helpottaa toiminnanohjausta

Muutama viikko sitten meille saapui kauan kaivattu valkotaulu. Olin ehtinyt haaveilla siitä jo useamman vuoden ajan, sillä kuuden ihmisen päiväjärjestys ja menot oli aika hankalaa hallita pienillä kalentereilla, papereilla tai sähköisesti. Sähköinen kalenterien hallinta toimi lähinnä erilaisten terapioiden ja menemisten kanssa, jolloin pystyimme helposti mieheni kanssa jakamaan kalenterien sisällöt keskenään ja hän tiesi, milloin meillä oli terapiamenoja ja minä tiesin, milloin hänellä oli edessä vaikkapa työmatka.

Sähköinen tai paperinen kalenteri ei kuitenkaan taivu kunnolla erilaisiin päivä- ja viikkojärjestyksiin ja kirjakaapin ovissa olleet eri väriset pahvipohjat, joista jokainen edusti kutakin viikonpäivää, olivat jo aikaa sitten jääneet auttamattomasti pieniksi, kun viikkokalenteri piti saada toimimaan kaikille lapsille. Niihin mahtui hädin tuskin yhden ihmisen tarvitsemat merkinnät.

Niinpä hymyni taisikin olla ihan korvissa saakka, kun kotiin saatiin vihdoin ja viimein suuri valkotaulu, johon saisin merkatuksi kaiken tarpeellisen aina heräämisistä nukkumaanmenoihin ja kaiken siltä väliltä.

Tämä, jos mikä helpottaa arkea, tuo rutiinit selkeämmin esille ja jelppii toiminnanohjauskriiseissä!

Viikkokalenteri selventää arkea ja helpottaa toiminnanohjausta
Valkotaulusta tulee valtavan hyvin toimiva viikkokalenteri.

Viikkokalenteri valkotaululla

Olin kuvitellut laittavani viikkokalenterin tuosta noin vain kuntoon, kun valkotaulu saapuisi. Sain kuitenkin pian huomata, että sama systeemi, joka ehkä toimi paperilla, ei toimisi ihan sellaisenaan valkotaululla mikäli halusin, että taulu pysyisi selkeänä ja helppolukuisena.

Olin alkuun kuvitellut laittavani jokaisen viikonpäivän päivärytmin paperille ja sen magneeteilla kiinni valkotauluun, mutta huomasin, että sillä tavalla taulusta tuli helposti jotenkin sekava. Yksi lapsistamme on lisäksi hyvin tarkka siitä, miltä asiat näyttävät ja hiukan vinossa olevat paperit taululla voisivat viedä huomion kokonaan itse asialta, joten piti muuttaa suunnitelmaa, koska taulun oli tarkoitus auttaa eikä ärsyttää.

Onneksi löysin verkkokaupasta magneettista nauhaa, jonka pystyi leikkaamaan sopivan mittaisiksi paloiksi. Näillä suikaleilla rakentelin viikkokalenterin taululle ja päiväjärjestys alkoi näyttää ryhdikkäältä ja selkeältä. Helppolukuisuus on ehdottomasti plussaa tällaisessa asiassa. Magneettinen nauha oli lisäksi paljon helpompaa ja kätevämpää käytössä kuin valkotauluteippi, jota kokeilin ensiksi. Magneettinauhan etu on siinäkin, että sitä voi tarvittaessa helposti siirtää toisin kuin teippiä.

Viikkokalenteri alkaa muotoutua

Viikkokalenteri rakentui suunnilleen taulun keskiosaan ja sen alapuolelle jäi juuri sopiva tila vanhan paperisen perhekalenterimme sivuille. Revin ne irti kierreselästä, tasoitin reunat saksilla ja kiinnitin magneettien avulla taulun alaosaan, johon mahtui näppärästi nelisen viikkoa. Näillä sivuilla näkyisi kaikki terapiamenot, lääkärikäynnit, työmatkat ja muut vastaavat, jotta uusia aikoja olisi helppo varata niidenkin, jotka eivät olisi juuri sillä hetkellä sähköisten kalentereiden äärellä. Isommat lapset toki osaavat lukea näitä sivuja, mutta käyttö on ehkä kuitenkin enemmän meille aikuisille suunnattu, jotta ei tule päällekkäisiä varauksia.

Viikkojärjestyksen yläpuolelle jäi hyvin tilaa ruokalistalle, joka on noussut yllättävän tärkeäksi asiaksi. Ilman listaa saan loputtomasti kysymyksiä siitä, mitä tänään, huomenna tai viikonloppuna syödään. Ruokalista siis helpottaa ennen kaikkea omaa jaksamistani. Tilaa taululla jäi myös tuikitärkeille kotiaskarelistoille, joita olisi jokaiselle lapselle omansa. Pienin tosin saisi omansa kuvilla eikä kirjoitettuna niin kuin isommat.

Viikkokalenteri selventää arkea ja helpottaa toiminnanohjausta

Päiväjärjestys alkoi muotoutua uudistettuun muotoonsa ja tulevien viikkojen aikana sitä voidaan hienosäätää, jos sille on vielä tarvetta. Tarkoitus olisi, että moni asia pysyisi kuitenkin mahdollisimman samana päivästä toiseen ja kalenterin avulla asioita voidaan myös ennakoida, niin uudet asiat eivät vain yhtäkkiä tupsahda eteen vaan niihin ehtii varautua.

Suuria muutoksia valmiiksi kirjoitettuihin päiviin ei tarvitse tehdä ennen kuin vastan kesäloman alkaessa ja sitten taas elokuussa, kun koulut pyörähtävät käyntiin. Silloin lienee helpointa pyyhkiä kaikki rivit pois ja kirjoittaa päivät alusta loppuun uusiksi, vaikka osa asioista toki vanhoilla pakoillaan onkin, koska tietyt rutiinit on hyvä säilyttää, oltiin sitten lomalle tai ei.

Valkotaulun myötä oli helppo kirjata ylös joka päivälle mm. omat suihkuun meno ajat ja jakaa sisävessankäyttövuorot hampaiden pesua varten. (Meillä siis ulkohuussi ja sisällä pakastava käymälä, tämä tiedoksi niille, jotka eivät ole lukeneet meidän matkastamme kohti vähävetisempää arkea ja jätevesiremonttia. )

Valkotaulu toi siis mukanaan myös entistäkin selkeämmän päivärytmin, joka toivottavasti helpottaa siirtymiä ja vähentäisi tyhjänpäiväisiä kinaamisia mm. siitä, kenen vuoro oli mennä suihkuun – ja mennäänkö sinne suihkuun ylipäätään. Viikkokalenterin myötä jäänee pois myös ne kerrat, jolloin joku on mennyt suihkuun, kun toinen oli juuri ajatellut sinne menevänsä. Enää ei siis tarvitsisi olla ajatustenlukija vaan kaikki on suunniteltu sen mukaan, että päivä sujuisi mahdollisimman jouhevasti ja ajat olisivat ne sopivimmat jokaiselle.

Jokaisella lapsella on valkotaulua varten oma tunnistevärinsä, joten vain itseä koskevat asiat on helppo erottaa listan muusta tekstistä. Yhteiset, kaikkia koskevat asiat kuten vaikkapa ruoka-ajat ovat mustalla ja punainen, sininen ja vihreä on varattu lapsille. Tämä helpottaa päiväjärjestyksen lukemista, kun ei joudu etsimään omaa riviään ja toisaalta yhteiset asiatkin löytyvät helposti. Osa aikuisten asioistakin on kirjattu tasapuolisuuden nimissä, mutta jotkin asiat ovat sellaiset, että aikuiset luovivat niiden kanssa rakennetun viikkokalenterin puitteissa. Ja toki laitetaan selkeästi esille, jos jompikumpi vanhemmista on vaikkapa poissa koko päivän, koska ne vaikuttavat arkeen. Samalla voidaan myös ennakoida arjessa tulevaa muutosta.

Viikkokalenterin päivien viralliset värit

Entisessä systeemissämme meillä oli jokainen pahvipohja tietynvärinen. Pahvit noudattivat virallista väritystä, jota tavataan käytetään terapioissa, päiväkodeissa ja muissa paikoissa, joissa viikkokalenterille on tarvetta. Jokainen päivä on värikoodattu kuten ennenkin, mutta tällä kertaa väriä toistaa vain magneettiliuska, jossa lukee kunkin viikonpäivän nimi.

Viralliset värithän ovat seuraavanlaiset:

Maanantai: vihreä
Tiistai: sininen
Keskiviikko: valkoinen (jota en tähän nyt saanut valkoiseksi, koska teksti ei olisi muuten näkynyt. :D) 
Torstai: ruskea
Lauantai: vaaleanpunainen
Sunnuntai: punainen

Kuvassa lauantai on vielä valkoinen, mutta pari päivää kuvan oton jälkeen sain askarreltua valkoiseen liuskaan vaaleanpunaisen päällisen kaapista löytyneillä post it- papereilla ja nyt lauantai on kunnossa. Ehkä ratkaisu oilisi voinut olla jotenkin hienompikin, mutta tämä ajaa hyvin asiansa eikä näytä pahalta.

Torstai on kuvassa puolestaan oranssi, joka osui lähimmäksi ruskeaa saatavilla olevista magneettiliukoista. Ensin ajattelin, että muutan sen ruskeaksi, mutta nyt tuumittuani ajattelin, että olkoon. Tämä ei ole kovin kirkas oranssi vaan vähän sellainen sinappiseen taittuva. Tästä näkee paremmin lukea mustan tekstin kuin ruskeasta, joten ehkäpä annamme asian olla näin.

Viikonpäivät voi askarella muustakin kuin magneettiliuskoista, mutta arvostin viikkojärjestyksen tekemisessä nyt nopeutta ja saatavuutta sekä helppoutta ja helppoa muunneltavuutta. Magneettiliuskoja on tarvittaessa kätevä siirrellä eikä joudu kirjoittamaan kaikkea alusta saakka, joten siksikin pidän niistä enemmän kuin paperista tai siitä, että kirjoittaisin tekstin suoraan tauluun. Magneettiliuskat myös selkiyttävät yleisilmettä ja hienosäätö on helppoa ja nopeaa.

Valkotauluun on kohtuu helppo kirjoittaa suoraan – etenkin kun käyttää viivotinta ohjaimena.

Valkotaulun oheistuotteet

Tarvittavien magneettinauhojen, muiden magneettiliuskojen ja kalenterisivujen lisäksi hankittiin toki myös tarpeelliset valkotaulupyyhkimet, oikeanlaiset kynät, laadukkaat magneetit, jotta kiinnitettävät paperit todella pysyvät paikoillaan sekä tietenkin ne somisteet. Onhan se mukavampi katsella valkotaulua, jota kuvittavat kaikkien rakastamat Muumit tai nykyiset suosikit kuten vaikka Littlest Pet Shop-hahmot. Jokaiselle jotain.

Löysin verkkokapasta myös mukavia hymiömagneetteja, joita voi laitella aina jokaisen tehdyn kotityön perään kuittaukseksi tehdystä työstä. Ne ovat olleet aika hauskoja ja käteviä sekä tietenkin ihanan positiivisia!

Pienten magneettitaulujen tapaan myös tässä isossa voi olla käytössä magneettinen Time Timer, josta kirjoitin jo postauksessa Time Timer tasoittaa arkea ja auttaa siirtymissä. Valkotaulussa on myös pieni magneettinen kello, josta kellonlukutaitoiset voivat tarkistaa, missä mennään.

Ja toki kaikki vaatii edelleen aikuisen ohjausta, mutta tällä tavoin tehty päiväjärjestys auttaa lasta itseäänkin pitämään arjen rutiinit hallussa ainakin vähän paremmin sekä tietenkin opettelemaan sitä tuiki tärkeää arjen hallintaa.  Ilman aikuista ei kuitenkaan ole tarkoitus selvitä, vaan oman osaamisen ja jaksamisen mukaan mennään tässäkin asiassa.

Magneettinen kello ja Time Timer toimivat lisävarusteina niin isolla valkotaululla kuin pienessä henkilökohtaisessa magneettitaulussakin.

Jo nyt uskallan sanoa, että valkotaulu on ehkäpä yksi parhaita hankintojamme ikinä ja soisinpa, että olisin tullut sen hankkineeksi jo vuosia sitten. En kuitenkaan löytänyt sille aiemmin sopivaa paikkaa, sillä taulun koko (150 cm x 120 cm) asetti aikamoiset vaatimukset talouteen, jossa melkein jokainen ehjä seinä on täynnä kirjahyllyä. Seinä, johon taulu nyt tuli on ruokahuoneessamme ja seinän toisella puolella on lasten rakastama aistihuone.

Parin vuoden takaisesta keittiön vesivahingosta pelastetut liukuovet saatiin muutama viikko sitten paikoilleen uuden, riittävän pitkän kiskon myötä ja ovet peittävät joko valkotaulun tai aistihuoneen oviaukon. Tarvittaessa taulun saa siis piiloonkin, jos se on tarpeen. Samalla peilipintaiset liukuovet tuovat lisää valoa hiukan hämärään ruokahuoneeseemme.

Viikkojärjestyksestä hyötyvät muuten kaikki lapset – olivat he sitten erityistarpeisia tai eivät.

Pienempään viikkokalenteritarpeeseen voi hankkia tarranauhalla varustettuja, A3-kokoisia, laminoituja viikkokalentereita vaikkapa Avainsäätiön verkkokaupasta. Siellä tarjolla myös monia muita mielenkiintoisia tuotteita mm. kommunikaation tueksi.


Tiesithän, että kaikki Luomulaakson nepsy-jutut löytyvät tämän linkin takaa. Linkin takaa löytyy myös kokoamiani linkkilistoja vertaistukiryhmiin, nepsy-aiheita käsitteleviin blogeihin, arkea helpottaviin verkkokauppoihin kuin muihinkin nepsy-vanhempien elämää helpottaviin verkkosivuistoihin. Kannattaa tutustua. 



Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


6 Comments

  • satu

    Tämä oli todella mielenkiintoinen juttu. Meitä on vähemmän ja tarve erilainen, mutta sain tästä muutaman ajatuksen millä tavoin uusia ”Komentokeskustamme”

    • Luomulaakson Maria

      Viikkokalenteri on kyllä isoksi avuksi. Olisi vain pitänyt hankkia reilusti aiemmin, mutta onneksi edes nyt. 🙂
      Meilläkin Time Timeriin mukana pukemisissa ja ruokailussa. Auttaa kummasti.

      Aurinkoista maaliskuun alkua sinne teillekin!

  • Tuula Lipponen

    Todella hyvä kirjoitus, kiitos! Meillä on perheellä käytössä suurehko muovilevy kalenterina, johon tussilla piirrämme ja jota olemme vuosien varrella itse koristaneet. Koska muovilevy on todella kevyt, on se matkustanut kodista kotiin mukana. Sain kuitenkin paljon hyviä ideoita kirjoituksestasi, etenkin tuo magneettinauha ja magneettikello ja -timer on todella hyvä idea! Pitänee tilata pieni valkotaulu kalenterille kaveriksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.