Yrttien pakastaminen

Viime viikolla pääsimme jo keräilemään ensimmäisiä omia mansikoita. Sipulinvarsia, retiisejä ja salaatteja on naposteltu jo hyvä tovi. Eilen napsin talteen jo toisen sadon basilikan lehtiä, jotka säilöin tällä kertaa pakastimeen. Monesti olen niitä kuivannutkin, mutta tuore basilika keskellä talvea tuo niin ihanan tuulahduksen kesää ja muistuttaa samalla monen vuoden takaisesta Italian reissusta äitini kanssa. Ei ole basilikan, tomaatin ja mozzarellan voittanutta. ❤

kuva_basilika02

No, ei se pakastettu basilika ehkä salaatissa ihan toimi, mutta kastikkeissa ja muissa ruuissa varsin hyvin.

Basilikaa olen pakastanut muutamalla eri tavalla – nyt valitsin nopeimman ja yksinkertaisimman tien, koska aikaa ei ollut liiemmin tähän projektiin käytettävänä. Eli tällä kertaa napsin puskista sopivasta kohdasta basilikanvarret poikki ja sulloin pakastusrasioihin lehdet sekä latvat. Purkit sulloin niin täyteen kuin vain sain ja talvella sitten silppuan eri ruokiin sopivan määrän basilikaa. Tämä ei ole kuitenkaan kovin hieno tapa säilöä, mutta ajaa asiansa.

Paras tapa minusta on silputa basilika (tai jokin muu yrtti/sekoitus yrttejä), laittaa silppua jääpalarasiaan, kaataa öljyä päälle ja pakastaa. Pakastuksen jälkeen palat voi napsia pakastuspusseihin ja käyttää tarpeen mukaan. Kuutioita onkin todella nopea ja helppo käyttää. Tällä hetkellä pakastimeni alkaa olla hyvin täysi enkä keksinyt, mihin kohtaan olisin saanut jääpalarasian niin, ettei se olisi kaatunut. Niinpä päätin tällä kertaa unohtaa tämän hienostuneemman säilömisversion ja turvautua karvalakkimalliin. 😀

Yrttien pakastaminen

Jotain näiden kahden väliltä on kolmas aika ajoin kayttämäni versio, jota en tosin ole pitkään aikaa päässyt toteutteuttamaan. Viimeinen kerta taisi olla silloin, kun kaappipakastimeni vielä suostui pitämään sinne sullotut ruoat jäisinä. Silloin tapasin levitellä uunipellille basilikan lehdet, jotka pakastuivat näin todella nopeasti. Tämän jälkeen siirsin lehdet pussiin ja takaisin pakastimeen. Lehdet yleensä hajosivat samalla kappaleiksi ja sain saman tien basilikasilppua. Tämäkin on kuitenkin hyvin tilaa vievää (joskin hyvin nopeaa) touhua ja tarvitsee tasaisen paikan, joten sekään ei siis tällä kertaa tullut kysymykseen. Tällä pakastusmenetelmällä tulee ehkä himpun parempi tulos kuin tuolla karvalakkiversiolla, koska lehdet pakastuvat aavistuksen nopeammin, mutta ero on niin pieni, että itse en ainakaan jaksa siitä välittää. Pääasia, että saadaan riittävän toimivalla tavalla basilikat pakastettua ja talteen.

Nämä konstit on mukava muistaa myös ostettujen yrttien kohdalla.  Aina ei onnistu kuluttamaan ajoissa yrttiruukkua ja olisi sääli, jos siitä menisi osa hukkaan.

Tällä kertaa sain kasvihuoneesta pakastimeeni reilut 200 grammaa basilikaa ja uusi sato on jo kasvamassa, sillä jokaiseen leikattuun basilikaan (ja monen muunkin yrttiin) kasvaa yllättävän nopeasti monta uutta tuuheaa oksaa, jotka taas tuottavat vihreät herkkulehdet kokkaajan iloksi. 🙂

Yrttien pakastaminen


free hit counter


8 vastausta artikkeliin ”Yrttien pakastaminen”

    1. Itsekin vuosia sitten epäilin ja mietin onnistuuko, kun basilika kuitenkin paleltuu niin helpolla ja tuntuu, että pieninkin tuulenvire tappaa reppanan alta aikayksikön. Toimi kuitenkin hienosti. 🙂 Kiva, että vinkistä oli iloa ja kiitos kun kävit taas. Kommentteja on ihana lukea. Aurinkoista päivää sinulle, Heli. 🙂

  1. Täällä toinen Heli, moi! =)

    Mä olen pakastanut pinaattia ja lehtikaalia ihan vaan pakastepusseihin. Totesin, että ovat tosi helppokäyttöisiä sillä lailla, koska sitten sitä pakastunutta pussia on erittäin helppo rusennella ja sillä lailla saa silppua. Minusta paljon helpompaa niin, kuin että alkaisi tuoreita silppuamaan ennen pakastusta. Pussit suljen sillein kevyesti solmuun, että saa helposti tarpeen mukaan auottua ja laitettua takas pakkaseen. Suosittelen siis kokeilemaan tuollaista tapaa myös basilikan kanssa, ja mitä ikinä lehtevää pakastatkaan!

    PS. Juttujasi läpi kahlatessa mulle on noussut vaikka minkälaisia ajatuksia ja kysymyksiäkin (hyvässä mielessä, ei mitään kyseenalaistamisia!). Saattaa olla, että jossain vaiheessa aloitan sitten kunnon kyselyrumban… =)

    1. Hei vain toinen Heli ja kiva kun kävit taas. 😀

      Samaa olen tehnyt minäkin. Ovat todella käteviä niin ja lehtikaalin yleensä halaun silputtuna pieneksi niin pussi toimii hurjan hyvin.

      Pinaattia (tai yleensä nokkosta) sen sijaan kiehautan ja pakastan soseena jääpalarasiassa ja sitten pussitan. Käytän sitä enimmäkseen keitoissa ja lätty/pannukakkutaikinoissa ja haluan käyttää sen niihin soseena. Tosin kylläpä ne varmaan pussissakin toimisivat kuten tuo lehtikaali. Taitaa olla tottumiskysymys. 😀

  2. Kiva blogi ja hyviä vinkkejä!

    Olen ollut vähän laiska yrttien kanssa. Kuivatan osan ja siihen se on jäänytkin. Tänä syksynä on tarkoitus pakastaa koko lehtikaalisato. Pinaatin (ja nokkosen) kanssa teen samoin kuin sinä. On kätevää, että se on valmiiksi ryöpätty. Mössönä se vie myös tosi vähän tilaa.

    1. Kiitos. 🙂 Mössö tosiaan vie vähemmän tilaa ja on kätevä käyttää. Se toimii myös hyvin sokerimassan värjäämiseen, koska on kosteampaa kuin kaupan pakastepinaatti. Meillä täytyy pari kertaa vuodessa rakennella aina jonkinlainen hauskempi täytekakku ja koska lapset eivät noita värejä voi syödä niin piti keksiä vaihtoehtoisia värjäysmenetelmiä. Pinaatti on yksi niistä. Oli mukavaa lukea kommenttisi, Kati. 🙂

  3. Tulin vastavierailulle ja heti tuli hyvä vinkki vastaan; en ole koskaan ajatellut edes yrttien pakastamista vaikka olen esim. pinaattia pakasteena ostanut! Ja vaikka itse en tällä hetkellä yrttejä kasvatakaan niin ostoyrttien pakastamista aion kokeilla. Meidän taloudessamme ostoyrtttiruukuista saa heittää aina osan pois – nytpä ei tarvitsekaan:)
    Oikein hyvää uutta viikkoa sinulle, Maria!

    1. Olipa ihana juttu, että oli iloa ja hyötyä! 🙂 Aikanaan olen itsekin viskonut lopun nuupahtaneesta ruukusta menemään. Tuntui kuitenkin pahalta hukata hyvää ruokaa. Onneksi löytyi ratkaisu!

      Ja kiitos vastavierailusta sekä kommentista – niitä on aina niin mukava lukea. 🙂 Oikein aurinkoista viikkoa sinne sinullekin! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *