Puutarha,  Ruoka,  Säilöminen

Sipulinvarsien ja ruohosipulien helppo ja nopea säilöntä pakastamalla

Kasvatan sipulia sillä periaatteella, että toivon hyvää satoa varsista. Sen saan yleensä aina. Plussaa on, jos lopulta saa myös sipuleita. Monesti käy niinkin.

Tänä vuonna sipulia kasvaa niin lavatarhassa kuin kasvihuoneessakin. Oikeastaan melkein kaikki mahdolliset ja mahdottomat kolot on täytetty istukassipuleilla. Lisäksi pihassa kasvaa useampi puska ruohosipulia.

Olen aivan innoissani helpoista ja nopeista säilöntäsysteemeistä. En yhtään jaksaisi kaiken ohessa isoja operaatioita kiehauttamisien ja sen sellaisten kanssa. Onneksi niitä ei aina tarvita.

Sipulinvarsien ja ruohosipulien helppo ja nopea säilöntä pakastamalla
Sipulinvarsien ja ruohosipulien helppo ja nopea säilöntä pakastamalla
Pörriäiset pitävät kovasti kukkivista ruohosipuleista. Kukkia voi myös syödä.

Tällä viikolla meillä on säilötty pääsato sipulinvarsista. Jo aiemmin on pakastettu pieniä määriä, mutta nyt oli aika kerätä vähän isompi erä. Aiemminkin olisi jo voinut, mutta aika ei yksinkertaisesti riittänyt kaiken muun tekemisen ohessa. Hyvin ehti vieläkin ja varret olivat suurimmaksi osaksi kauniin vihreitä ja napakoita niin kuin kuuluukin.

Nyt pakastimessa on hyvänlainen määrä silputtua sipulinvartta talven varalle. Tänään tuli pakastettua noin kilon verran. Varret sopivat niin keittoihin kuin piirakoihinkin ja oikeastaan melkein kaikkeen siltä väliltä. Meillä sitä taitaa mennä eniten erilaisiin ramenkeittoihin, joista yksi lapsista on erittäin innostunut.

Sipulinvarsien ja ruohosipulien helppo ja nopea säilöntä pakastamalla

Sipulinvarsien ja ruohosipulien helppo ja nopea säilöntä pakastamalla

Pakastaminen on nopeaa ja helppoa. Alla oleva ohje sopii niin sipulinvarsille kuin ruohosipulillekin.

1. Kerää puhtaita, hyväkuntoisia ja napakoita sipulinvarsia. Älä poimi kaikkia varsia sipulista, jotta kasvu jatkuu hyvänä. Itse jätän yleensä ainakin kolme vartta sipuliin. Huuhtele varsia tarvittaessa.

Ruohosipulia kerätessäsi katkaise varret muutaman sentin korkeudelta.

2. Leikkaa tarvittaessa huonot kohdat pois.

3. Paloittele haluamasi kokoisiksi paloiksi saksilla ja pussita tai purkita palat sopivan kokoisiksi annoksiksi.

4. Viilennä pakatut sipulinvarret jääkaapissa noin parin tunnin ajan ja pakasta ne vasta sen jälkeen.

Toki niin sipulinvarret kuin ruohosipulitkin voi säilöä myös kuivattamalla, mutta maku muuttuu siinä aika paljon. Itse pidän enemmän pakastetuista, koska alkuperäinen maku säilyy paremmin.

Varret menevät pakastettaessa aika pieneen tilaan eli pakastimeen saa mahtumaan hyvin myös muuta satoa.


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


2 Comments

  • Jael

    Sipulinvarret ovat tosi hyviä. Tähän aikaan vuodesta nämä täällä ostamani kevätsipulit ovat todella pitkävartisia, ja käytän kaikki vihreät osatkin,mutta en ajatellut että niitä voisi myös pakastaa.Toisaalta niitä on aina saatavilla, joten täällä ei oikein tarve sille.

    • Luomulaakson Maria

      Teillä on tosiaan siellä parempi saatavuus näille ympäri vuoden. Toki meilläkin saa tähän tarkoitukseen sopivaa kevätsipulia varmaan vuoden ympäri kaupoista, mutta harvemmin luomuna. Ja meidän perheessämme puutarhan sato on niin satokauden ruokaa kuin talvivarastojen keruutakin. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.