Reseptejä

RUOKAA JA LEIVONTAA LUOMULAAKSOSSA

Pidän ruuanlaitosta ja leipomisesta. Kreetalainen (ja kreikkalainen) ruoka on lähellä sydäntäni ja myöskin italialaisesta ruuasta pidän ja näitä sitten enimmäkseen kokkailen. Ja totta kai joskus ihan kotoista, suomalaista ruokaakin, leivontaa unohtamatta. Kaikki aina oikeista aineksista. Pääpaino terveellisessä ruuassa, mutta välillä pitää herkutellakin.

Moni on kysellyt sähköpostillakin, mitä me syömme. Toivon, että näiden reseptien myötä asia selviää paremmin. Ohjenuorana meillä on kreetalainen ruokavalio (siis ei kreikkalainen vaan kreetalainen), joka on varsin hyväksi havaittu – myös meillä!

Ruokakori3

Luomulaakson ruokakori sisältää ruokaa, joka on tehty oikeista raaka-aineista. Niistä samoista, mitä isoäitimme (ja tässä tapauksessa myös kreetalaiset isoäidit) ovat käyttäneet ja voineet hyvin. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kesäisin ruokakoriimme päätyy myös tuoreita villivihanneksia ja talvella niitä käytetään pääasiassa kuivattuna tai pakastettuna. Etenkin nokkonen on meillä kovassa käytössä ja yksi kasvimaalaatikko kasvaakin nykyisin pelkkää nokkosta. 🙂

Kreetalla hortoillaan yhä ja parhaat kerääjät tuntevat ainakin sata syötävää kasvia. Meillä suomalaisilla olisi paljon opittaa heistä, sillä meillä tuppaavat nuo marjat ja sienetkin jäämään metsiin – villivihanneksista sitten puhumattakaan!

Kreetalla tapa siirtyy edelleen äidiltä tyttärelle. Ikävä kyllä se alkaa sielläkin pikku hiljaa vähentyä ja perimätieto katoaa. Se on sääli. Nurmikoilla, niityillä ja metsissä kasvaa yllättävän paljon syötäviä, käyttökelpoisia kasveja. Me emme vain enää osaa niitä tunnistaa ja käyttää. Itsellänikin on tällä alueella hyvin paljon opeteltavaa, sillä toistaiseksi keräily keskittyy muutamaan kasviin, jotka varmasti tunnistan. Joka kesä kuitenkin oppii uutta!

Ruokakori2

Meillä leivotaan melkein joka päivä leipää. Mikään ei voita tuoreen leivän tuoksua, joka levittäytyy koko taloon ja saa veden kihoamaan kielelle. Eikä ole paljon parempaa kuin juuri uunista tullut leipä, jonka päälle saa nokareen voita.  Nykyisin teemme leipää pääasiassa taikinajuureen. Olemme taas askeleen lähempänä isoäitien aikasta kotitaloutta.

Taikinajuuri keittiön nurkassa on kuin oma pieni lemmikki, jota hoivaa ja vaalii ihan ilokseen.

R_juuri_ruisleipä2

Kuvissa näkyy  satoa vuosien varrelta. Kriikunapuu notkui hedelmistä, kurpitsa yllätti meidät suloisilla palloilla, jotka säilöimme ja portulakkakin suostui kasvamaan! Sen sanotaan olevan helppo kasvi, mutta aikaisemmin en ole saanut sitä kasvamaan. Taimi on aina kuollut. Yhtenä kesänä unohdin koko kasvin ja se kasvoi hienosti! Ehkä salaisuus olikin siinä…

Toivon, että viihdytte reseptien parissa. Innostutte ehkä luomusta ja lisäaineettomasta ruuasta. Ja kukapa tietää, ehkä meitä hortoilijoita on ensi kesänä taas muutama enemmän! Se on yllättävän mukavaa puuhaa ja lapsetkin on helppo ottaa siihen mukaan. Meillä etenkin vanhin lapsista nauttii, kun pääsee keräämään talvivarastoja! 🙂

Ruokakori1

SELAA AIHEITA  YLÄPALKIN VALIKOSTA KOHDASTA RESEPTEJÄ

One thought on “Reseptejä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

|LuomuBlogi | EkoBlogi |