Kastike,  Mummilan Keittiöstä,  Ruokakorin Reseptit

Mummilan maistuva sipulikastike

Niin kauan kuin muistan on meillä aika ajoin keitelty erilaisia versioita sipulikastikkeesta. Tämä on niistä toinen ja sopii ympärivuotiseen käyttöön, sillä sipulia saa hyvin vuoden ympäri (myös luomuna).

Vuonna 1912 syntynyt Mummini tapasi tätä sipulikastiketta jo omassa keittiössään valmistaa ja niinpä se on siirtynyt omalta äidiltäni myös minulle. Sipulikastike on helppo ja nopea pikaruoka. Joskin aika energiapitoinen.


Lisää Luomulaakson Mummilan Keittiössä-sarjan reseptejä löydät täältä.


Keitettyjen perunoiden kanssa sipulikastike maistuu herkulliselta ja mieleen nousee lapsuusmuistoja aina oman Mummini keittiöstä lähtien, jossa seinäkello tikitti verkkaiseen tahtiin ja Mummi istui kiikkustuolissa helmen harmaassa keittiössään.

Nykykeittiöissä ei entisaikojen tapaan voita suosita, mutta tästä reseptistä ei samanmakuista vaikkapa rypsi- tai oliiviöljyllä saa aikaan. Voi puolustaa ehdottomasti paikkaansa. Kastiketta voi halutessaan keventää lisäämällä veden määrää, vaikka makukin toki silloin muuttuu. Vettä lisäämällä kastikkeesta tulee toki myös edullisempi ja ruokabudjetista riittää pidemmälle, mikä oli etenkin ennen aikaan tärkeä seikka. Ei toki ohitettava asia nykypäivänäkään.

Muidenkin ainesten määrää voi reseptissä säätää mieleisekseen. Silmämääräisesti Mumminikin ainekset kattilaan heitti ja teki sen mukaan kuin hyvältä tuntui. Itse pidän versiosta, jossa on tätäkin enemmän sipulia.


MUMMILAN MAISTUVA SIPULIKASTIKE

n. 100 g voita
150-200 g sipulia (yksi isohko sipuli)
1-1,5 dl vettä
suolaa maun mukaan


1. Kuori ja leikkaa sipuli haluamasi kokoisiksi paloiksi. Toiset tykkäävät tehdä kuutioita, toiset renkaita.
2. Sulata voi kattilassa ja hauduta muutama minuutti, jotta pilkotut sipulit pehmenevät. Voit myös halutessasi ruskistaa sipulia, mutta Mummini ei niin tavannut tehdä.
3. Lisää joukkoon vettä ja mausta suolalla.


Mummilan maistuva sipulikastike


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.