Puutarha

Kesäkurpitsat ruukuissa

Tänä kesänä istutin kesäkurpitsoita sekä ruukkuihin että kasvimaalaatikoihin. Ensi kesänä istutan niitä vain ruukkuihin, sillä ne näyttävät kasvavan ihan yhtä hyvin niissä kuin kasvimaalaatikoissakin ja näin säästän laatikon niille, jotka on ehdottomasti parempi kasvattaa laatikossa.

Kesäkurpitsoiden kaveriksi kylvin myös sinne tänne pensaspapua. Ne viihtyvät yhdessä ja pavut mahtuivat mukavasti ruukun reunamille. Kaikki pavun siemenet eivät tänä kesänä itäneet ja ensimmäinen siemensatsi itseasiassa mätäni maahan ja jouduin kylvämään pavut uudelleen. Niistäkin vain osa iti – kiitos kylmän ja märän kesän.

Kesäkurpitsat ruukuissa

Vaikuttaa siltä, että silti saamme papua ainakin jonkin verran, mutta luulen, että tänä talvena joudumme turvautumaan myös kaupan tarjontaan. Millään ei kasvattamamme papumäärä voi koko talveksi riittää.

Kuvan ruukut ovat jyrkähkössä rinteessä ja mieheni tekikin pyynnöstäni jokaiselle ruukulle oman ”portaan”, jotta sain ruukun pysymään suorassa ja paikoillaan. Kastelukin helpottui kummasti, kun  vesi ei valunut toisesta reunasta suoraan maahan.

Pitää kirjata ylös puutarhavihkooni, että päätin kasvattaa kesäkurpitsat ruukussa ensi kesänä. Pitkä talvi välissä haittaa aina asioiden muistamista. Siksi havaintojen kirjaaminen on järkevää ja säästää aikaakin, kun ei tarvitse samoja virheitä ja kokeiluja tehdä moneen kertaan.

Monia vuosia sitten olen muuten kasvattunut kesäkurpitsaa myös pesuvadissa. Se onnistui ihan hyvin, mutta vaati erityisen paljon kastelua ja huolenpitoa, koska multaa ei pesuvatiin kovin paljon mahtunut.

Kesäkurpitsa on loppujen lopuksi varsin helppo ja kiitollinen kasvi. Etenkin lämpiminä kesinä se kasvaa hyvin ja tuottaa runsaasti satoa ihan vain sillä, että muistaa kastella riittävästi.

Kylminä kesinä kesäkurpitsa vaatii sitten jo enemmän ja harso lieneekin viljelijän paras apu silloin, kun kesä yksin ei jaksa kurpitsavauvoja pitää lämpimänä.


free hit counterSeuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


6 Comments

 • marketta

  ’Patio Star’ -lajiketta minullakin oli tänä vuonna kasvamassa rakennuspaljuissa. Lajikkeella sanottiin oleva pienempi lehdistö, kuin tavis kesäkurpilla. Mutta minä en kyllä ole moista huomannut. Aikas viidakon läpi ollaan koko kesä raivattu tietämme sisälle, kun kasvavat rappusilla, oven pielessä. Mutta ihan normi kokoisia, pitkulaisia kurpitsoita tekevät.

  • Maria/Luomulaakso

   En yhtään muista mitä lajiketta minulla oli, mutta hyvin tuntui kasvavan ja kesäkurpitsaa ollaan saatu jo sen verran, että nyt alkaa kurpitsan kuivattaminen hyötykasvikuivurissa. Emme ehdi kaikkea syödä tuoreena ja pakastimet alkavat olla täynnä.

   Ensi kesänä voisi ripotella noita ruukkuja useampaankin paikkaan, siihen portaan pieleenkin kuten teillä. Ovat kauniita katsella. Saavat sitten olla samalla meidän kesäkukkasiamme. 🙂

 • Tiina

  Hei! Löysin blogiisi kumppanuuskasvilistan kautta. Kiitos kiinnostavista kirjoituksista! Minkä kokoisia suunnilleen ovat nuo kesäkurpitsoilla olevat ruukut?

  • Luomulaakson Maria

   Hei Tiina, nuo ruukut taisivat olla vajaa 40 cm halkaisijaltaan (yläreuna) ja vajaa 30 cm korkeita. Tänä vuonna kasvatan altakastelevassa parvekelastikossa ja ainakin vielä kasvu on varsin hyvää. Kurpitsan alkujakin on useita.

 • Tiina

  Kiitos! Nehän eivät sitten ihan mahdottomia saaveja olleetkaan :). Meillä on pienehkö piha, ja koetan tutkiskella erilaisia tapoja kasvattaa syötävää. Ruukuissa menee näköjään monenlaista!

  • Luomulaakson Maria

   Hyvin onnistuu moni asia ruukuissa ja parvekelaatikoissa. Ennen tätä pihaa viljelin pienellä rivitalopihalla ja käytin ruukkuja ja parvekelaatikkoja. Aina kannattaa kokeilla ja jos ei onnistu niin sitten eri tavalla uudelleen. Aina on seuraava kesä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.