Arki,  Eko,  Ympäristö

Biolanin kuivakäymälä eco ja muutama lapsuusmuisto

Mummin ja papan vesiklosetti oli minusta  ihanan erikoinen. Se oli vanha ja pöntön yllä oli sellainen vesisäiliö, jonka kyljessä oli ketju, josta vedettiin, kun haluttiin huuhtoa vessanpönttö. Se oli minusta jotenkin ihana. Tuntui ihan juhlalliselta käyttää  mummin ja papan vessaa. Ehkäpä juuri sellaista vessaa sopi hyvinkin kutsua Hotelli Helpotukseksi. Voi, olisipa minulla siitä kuva!

Toinen muisto on eräältä lapsuuteni aikaiselta kesämökiltä järven rannalta. Siellä ulkovessa ei ollut sellainen korkea ja kapea niin kuin ne yleensä tapaavat olla. Tässä vessassa oli lääniä sen verran, että mahtui vaikka hiukan pyörähtämäänkin niin halutessaan. Minulle se toi aina jostain syystä mieleen leikkimökin, vaikkei leikkimökeissä taida vessoja yleensä ollakaan. Seinillä oli joitain vanhoja kuvia ja ikkuna aukeni ihanasti järvelle. Tunnelma oli rauhallinen ja ympäröivän metsän puiden humina oli ainoa asia, joka kantautui korviin.

Oma ulkohuussimme ei ehkä yllä samanlaiseen tunnelmaan tai edes ole niin juhlallinen kuin mummini Hotelli Helpotus, mutta silti se on muodostunut osaksi arkeamme tavalla, josta varmasti jää muistoja. Ja mikä parasta – vessajätteen huuhteluun viemäriin ei enää kulu puhdasta, juomakelpoista vettä.

Meidän ulkovessamme

Meidän ulkovessamme on perinteitä kunnioittaen maalattu sisältä siniseksi. Tavataan sanoa, että sininen pitäisi kärpäsiä loitolla. Tiedä sitten toimiiko vai eikö, mutta ei sisällä pahemmin kärpäsiä ole näkynyt. Ulkohuussimme ei ehkä ole koreudella pilattu ja maisemakin aukeaa ihan vain takapihallemme, jossa järvinäkymästä saa vain uneksia, mutta varsin toimiva ja viihtyisä huussimme kuitenkin on. Rauhaisan, vehreän pihamme suojissa voi samalla kuunnella lintujen laulua ja leppien liplatusta. Voin sanoa, että paikka on oikeastaan aika tunnelmallinen.

Ikkunakin rakennuksessa on, mutta se on ovessa eikä siitä näe ulos, koska sen on sen verran ylhäällä. Toisaalta siitä ei myöskään näe helposti sisään, joten se lienee plussa. Valoa sen kautta tulvii kuitenkin ihan mukavasti. Rakennus on Luoman tuotantoa, valmis paketti, joka on suunniteltu juuri Biolanin kompostikäymälälle.

huussi06
Vielä riittää sahalle ja pensselille töitä ennen kuin polku ulkohuussille on valmis. Ovikin kaipaa vielä työstämistä, sillä haluisin siitä piharakennustemme tapaan punaisen. Karmit ja ikkunanpuitteet saavat jäädä valkoisiksi.
Laituri

Ensimmäisenä vuonna opimme, että takapihallemme täytyy tehdä jotain, jos mielimme huussia käyttää syksyn ja talven vesisateilla. Polku nimittäin muuttui jo parin ensimmäisen sateen jälkeen niin liukkaaksi ja mutaiseksi, että käyttäminen oli vähintäänkin vaikeaa. Yksi jos toinenkin tuli noilla syksyisillä vessareissuilla harjoitelleeksi lentämisen jaloa taitoa, kun kädet ja jalat sätkivät ilmassa ennen kuraista mahalaskua. Seuraavana kesänä aloitettiinkin laudoituksen rakentaminen, jonka tarkoitus oli tuoda oma ripauksensa luksusta huussireissuille.

Tänä kesänä systeemi ulkohuussin osalta saatiin käytännössä kaiteita ja väriä vaille valmiiksi. Laudoitus, jota kutsumme laituriksi vie kasvihuoneen edustan kivilaatoilta aina ulkovessalle saakka ja jalat pysyvät puhtaina ja vessaan voikin näppärästi kipitellä vaikka paljain varpain. Laiturin myötä väheni merkittävästi myös eteiseen tuleva sotku.

Ensi kesänä saamme mitä todennäköisimmin koko takapihaprojektimme loppuun. Maltan tuskin odottaa, sillä tämän hetkinen epämääräinen viidakko ei ole ihan se, mitä takapihaltamme toivoisin, mutta kaikki aikanaan.

huussi03
Pirkanmaan Lintutieteellisen yhdistyksen julisteet pesäpöntöistä ja talviruokinnasta somistavat seiniä.

huussi02

Ulkohuussin sisätilat sisustimme kehystetyillä lintujulisteilla ja pienet puput ja oravat kilpikonnan kera  pääsivät somistamaan pientä metallista kulmahyllyä.

Syksyn pimeyttä ajatellen laitoimme istumatasolle laitettuun kukkaruukkuun liiketunnistimella varustetun valon, joten heti kun huussin oven avaa, syttyvät valot ja näkee kulkea eteenpäin kompastumatta. Toinenkin valo päätettiin hankkia, jotta hiukan pidempikin vessareissu olisi miellyttävämpi, jos haluaa vaikka lukea istumatason alla koreissa olevia lehtiä tai muuten vain tarvitsee enemmän valoa vaikkapa huussin huoltoon iltahämärässä.

Kokonaisuus on varsin toimiva ja vessa on käytössä lähes ympäri vuoden, hiukan säistä riippuen. Ihan pahimmilla pakkasilla systeemi jäätyy hetkellisesti, mutta ison osan talvesta käymälä on toiminnassa ja massa painuu kasaan varsin hyvää vauhtia. Jos jäätyminen Biolanin varsin hyvistä eristyksistä huolimatta pääsee vaivaamaan liiaksi, niin kannattaa ehdottomasti asentaa systeemiin mukaan Biolanin kompostorinlämmitin, joka sopii niin pikakompostoriin ja kompostikäymäläänkin. Itselleni tämä laite on vielä uusi, mutta vakaasti harkitsemme sen hankkimista yhteen lämpökompostoreista, jonne kiikutamme sisällä talossa olevan pakastavan käymälän jätteet. Kyseinen kompostori tuppaa nimittäin kylmenemään viileämmillä keleillä vähän turhan paljon. Tämä ratkaisseekin viimeisen käymäläjätettä koskevan kompostointiongelmamme.

Kahden vuoden kokemuksella voin jo sanoa, että käymäläjätteeseen ei huku kuin pahimmissa painajaisissa ja ensi talvena ei ehkä kompostilämmittimen myötä enää silloinkaan.

Alla olevasta videosta pääset halutessasi kurkkimaan tarkemmin ulkohuussimme sisustusta.


Muut tähän mennessä julkaistut postaukset jätevesiremonttiin liittyen pääset lukemaan täältä.


Web Analytics Made Easy - StatCounter


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.