Puutarha,  Yhteispostaussarja

Harkkoreunat ja huussikompostia pölyttäjäpenkkiin

Harkkoreunat pölyttäjäpenkkiin ovat rakentuneet hyvää vauhtia. Meillä oli harkkoja jo hiukan ennestään edellisistä projekteista, joten pölyttäjäpenkin reunat alkoivat rakentua niiden varaan. On mukavaa, kun edes osa materiaalista löytyy omista nurkista ja samalla saimme materiaalin käyttöön sen sijaan, että se roikkuisi pihalla odottamassa uutta käyttökohdetta.


– Postaus on osa Omavaraisuus blogeissa-ryhmän postaussarjaa. –

Muista myös Omavaraisuus blogeissa keskusteluryhmä.


Harkkoreunat ja huussikompostia pölyttäjäpenkkiin

Harkkoreunat pölyttäjäpenkkiin

Harkkoreunoihin päädyttiin lähinnä siksi, että kaipasimme penkkiin kunnollisia reunoja. Pölyttäjäpenkki sijaitsee loivassa rinteessä, mutta korkeimman ja matalimman kohdalla väliä on metrin verran enkä ollut tyytyväinen siihen, että möyhennetyn maan päälle olisi tuotu vain lisää multaa ja kukkapenkki olisi ollut siinä. Sateella maa olisi lähtenyt valumaan alaspäin ja lopulta iso osa mullasta olisi karannut penkistä pois.

Harkkoreunat ovat myös kestävät. Emme haluneet lisää kunnostettavia ja uusittavia reunoja ja aitoja pihaamme. Edellisissä oli jo ihan riittävästi ja niidenkin kohdalla kaipaamme jotain kestävämpää vaihtoehtoa. Mikäli ensi vuonna olemme yhä tyytyväisiä harkkoratkaisuun, saatamme uusia kasvimaankin reunat samalla ajatuksella.

Korkeimmalla kohdalla harkkoreuna ei tunnu ihan perinteiseltä penkinreunalta, sillä korkeus muistuttaa ehkä enemmän aitaa. Ja toisaalta jonkinlainen tilanjakaja pölyttäjäpenkin reuna tuntuu olevan. Tietyllä tavalla se myös ryhdittää ja antaa muotoa pihalle.

Harkot pysyvät jo itsestään kohtuu hyvin paikoillaan, mutta vahinkojen välttämiseksi kiinnitimme ne vielä kiviliimalla yhteen.

Muutaman vuoden takainen multakasa, joka siirrettiin kasvimaalaatikoihin. Nyt samainen kasa siirretään laatikoista uuteen pölyttäjäpenkkiin.


Mullansiirtoa

Multa pölyttäjäpenkkiin tulee kasvimaalaatikoistamme. Osa laatikoista on jo hajonnut ihan vanhuuttaan ja osa meni rikki viime syksyn jätevesiremontinyhteydessä. Koskaan laatikot eivät ole yhtäaikaa rikki, joten päätimme, että tässä vaiheessa, kun iso osa niistä alkaa selvästi olla alaosistaan lahoja ja moni liitos repsottaa, olisi täydellinen hetki uusia koko keittiöpuutarha.

Kaikkein helpoiten se sujuu, kun saamme mullan pois alueelta ja pääsemme rakentamaan kaiken ihan alusta saakka. Niinpä melkein kaikki kasvimaiden multa siirrettiin pölyttäjäpenkkiin. Mullan alle hävitimme kaikki viime syksyn lehdet ja risut. Mullan sekaan sekoitimme myös kaiken olemassa olevan kompostin.

Vestellin Biopuhdistajan ympärille laitettiin sorareunus, jonka vielä reunustettiin nurkissa pyörineillä tiiliskivillä.

Vähän erilaista kompostia

Tämä on ensimmäinen kesä, kun käytettävä komposti ei ole enää vain keittiö- ja puutarhajätettä. Nyt kompostissa on ihan sitä itseään — tosin kompostoituneena — eli olemme tyhjentäneet seisotussäiliöön jo useamman kerran lämpökompostorin kautta käyneet jäädyttävän käymälän jätteet sekä ulkohuussin, jonka sydämenä siis Biolanin kuivakämälä eco. (Jätevesiremontista ja WC-ratkaisuistamme voit lukea lisää täältä.)

Osa kompostista on seissyt jo kaksi vuotta, kuten meille alunperin suositeltiin, jos aiomme kompostia ruokakasveilla käyttää. Nyt tosin luin, että vuosikin riittäisi. Tällä kertaa komposti menee kuitenkin koristekasveille eikä kasvimaalle, vaikka alunperin toisin suunittelimmekin. Ekokympin Kuivakäymälästä kompostiin-esitteestä muuten löytyy kätevät ohjeet esimerkiksi virtsan lannoitekäyttöön.

Harkkoreunat ja huussikompostia pölyttäjäpenkkiin


Muurin täyttö

Harkkojen sisään jää mukavasti tilaa kasveille. Tulevan kasvimaan kohdalla ajattelin hyödyntää tilaa vaikkapa samettikukille, mutta kyllä niissä kasvaa hyvin salaatti tai mikä tahansa pinnalle sadon tekevä hyötykasvi. Miksei ehkä porkkana tai jokin muukin, sillä harkkoreunan korkeudesta riippuu mullan syvyys. Ehkä kuitenkin pitäytyisin salaatti ja kukka linjalla. Tai jokin matala yrtti voisi myös olla mukava.

Pölyttäjäpenkkiin pohdimme monenlaisia vaihtoehtoja, mutta monen mutkan jälkeen ainakin tällä hetkellä voittava idea olivat mansikantaimet jo siksikin, että meillä niitä valmiina oli. Moni meillä toivoi uutta mansikkapenkkiä vuosia takaperin ränsistyneet suuren mansikkamaan tilalle. Laskin, että 82 mansikan alkua harkkojen reikiin menisi, jotta kaikki kolot saataisiin täyteen. Jos siitä todella tulisi vielä ihan oikea sato mansikkaa niin VAU!

Niinpä lähdemme kokeilemaan tätä ideaa ja katsotaan, miten asian kanssa käy. Puutarha on siinäkin mielessä mukava asia, että siellä voi rauhassa kokeilla yhtä jos toista. Tekemällä oppii ja kokeilut poikivat monesti iloisia yllätyksiä. Ja jos tämä kokeilu epäonnistuu tai muuten vain osoittautuu vähemmän toimivaksi ratkaisuksi, niin sitten heittelen koloihin ensi keväänä vaikkapa pensaskrassin siemeniä. Voin jo sieluni silmin nähdä kuinka kauniilta reunus näyttäisi oranssisen kelaisena putouksena.

Koko perhe oli multahommassa mukana ja pienin kuljetti multaa omilla hiekkaämpäreillään harkojen reikiin. Pienet ämpärit olivat itseasiassa aika optimaaliset työkalut juuri tähän eikä multaa mennyt juurikaan pitkin. Samalla mullan lapiointi ja painavien ämpäreiden kantaminen sekä kottikärryjen työntäminen antoi jokaisella aistipulmaiselle mukavasti vastetta aina syvätuntoon saakka. Piha muuttui hetkessä aistihuoneeksi sekä HopLopiksi ja illalla levolle menokin sujui helpommin. Harmi, ettei multahommia riitä ihan jokaiselle päivälle. 😉

Samalla kun saimme mullan siirretyksi saimme myös puretuksi vanhan kasvimaalaatikkoalueen. Vähän on surullinen olo, sillä tämä tarkoittaa sitä, ettei tänä vuonna kasvatella oikein paljon mitään. No, hiukan kasvihuoneessa ja jos sitten vaikka laastipaljussa jotain — vähän edes salaattia, mangoldia, retiisiä… listasta alkaa tulla heti ainakin kilometrin pituinen. Niin vaikeaa on sisäistää, ettei tänä vuonna todellakaan viljellä paljon mitään. Sydän kaihoaa jo ensi vuotta, kevättä ja uutta kasvimaata.

Samalla pohdin sitäkin, että niin paljon on tänä kesänä rakennettavaa ja kunnostettavaa, ettei aika kyllä riittäisi edellisvuosien kaltaiseen kasvattamiseen. Päivässä on vain määrätty määrä tunteja ja kesän valoisuudesta huolimatta joskus on pakko nukkuakin. Tämä kesä mennään nyt näin ja ensi kesänä sitten otetaan vahinko takaisin.

Tämän kesän jatkosuunnitelmat

Tänä kesänä on edessä vielä monen moista aina perennoiden siirtämisestä ja istuttamisesta marjapensaiden istuttamiseen ja pihan laatoitukseen sekä kaikenlaiseen muuhun korjaamiseen jätevesiremontin jäljiltä. Ja vähän elättelen toivettan, että josko syksyllä saisimme ne uudet laatikotkin rakennetuksi keittiöpuutarhaan.

Siinä matkan varrella on jo syntynyt ideaa siitä, kuinka kasvattaa karhunvatukkaa ja viiniköynnöstä ja kirsikkaa ja pilariomenapuuta ja marjasinikuusamaa ja… Huomaa, että puutarhassa on vietetty hiljaiseloa viime vuosina. Pää pursuaa kaikenlaisia ideoita ja nyt sopii vain toivoa, että jaksaminen tulee yhtä ehtymättömästä lähteestä kuin nuo ideatkin.

Toivossa on hyvä elää ja remontin keskellä syytä muistaa, että halaus ja suukko auttavat kummasti oli päivä sitten kuinka rankka tahansa.
Kevään puutarhakuulumisensa ja -suunnitelmansa kertoivat myös:

Tsajut, Sarin puutarhat, Metsäläisten elämää, Puutarhahetki – Suurien unelmien puutarhablogi, Kohti laadukkaampaa elämää, Urban Farming, Palokankaan pientila, Elämää korvessa, Korkeala, Maalaiskaupungin piha, Alussa oli Vehkosuo, Riippumattomammaksi, Laura eli Javis, Torpan Tyttö, Sorakukka, Villa Koira, Ku ite tekee, Maatiaiskanasen Elämää, Stellan kolmas luonto, Talopäiväkirja/omavarainen.fi, Rakkautta ja maanantimia ja Harmaa torppa


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.
13 Comments

 • Sanni / Riippumattomammaksi

  Ihanaa, että muitakin kokeilevia hyötyviljelijöitä löytyy! 😀 Olen itse ihan samanlainen, testailen kaikkea ja jos se ei toimi alkuperäisen suunnitelman mukaan, niin sitten ideaa sovelletaan ja kokeillaan jotain muuta.

  Mahtava tuo sinun pikku puutarha-apulaisesi pienine multaämpäreineen! Tuollaiset pienet, tärkeät apupuhteet ovat kyllä pelastus pienten lasten kanssa. Meilläkin on hommattu kaikenlaista pikkuämpäriä ja miniharavaa kolmevuotiaalle, jotta saa osallistua. Pikkuihmisillä on aina niin hurja tarve saada olla avuksi.

 • Urban Farming

  Alunperin mietin jotain pientä pölyttäjäsysteemiä, kun luin pölyttäjäpenkistä, mutta teillähän tulee oikea suurkortteli. Itsekin haaveilen kompostoivasta vessasta kaupunkiasuntoon. Pakastusversiota en ole ennen miettinyt vaihtoehtona, mutta ehkä se olisi sittenkin ….

 • Kotivaaraska

  Harkot pitävät kyllä varmasti kasvimaan ja muun erillään. Onkin jännä seurata, miten mansikoiden käy harkon rei’issä, pärjäävätkö talven siinä myös, vai pitäisikö olla isompi multamäärä? Lueskelin tätä kirjoitustasi jo maanantaina, mutta eksyin sitten lopulta noihin teidän jätevesikäsittely linkkeihin ja ahmin kaiken tiedon myös sieltä :). Mielenkiintoista luettavaa kaikin puolin!

 • Stellan kolmas luonto

  Harkoista tulee varmasti ryhdikäs rajaus.
  Itse olen ihan pulassa tuon huussijätteen kanssa. Haluaisin käyttää sen ruokakasveille, mutta jäte pääsi kastumaan (pohjastaan suljettu tynnyri) ja pelkään että kompostoituminen on nyt häiriintynyt enkä tiedä milloin tavaraa uskaltaa käyttää. Pitää kai vain luottaa nenäänsä.

 • Stellan kolmas luonto

  Harkoista tulee varmasti ryhdikäs rajaus.
  Itse olen ihan pulassa tuon huussijätteen kanssa. Haluaisin käyttää sen ruokakasveille, mutta jäte pääsi kastumaan (pohjastaan suljettu tynnyri) ja pelkään että kompostoituminen on nyt häiriintynyt enkä tiedä milloin tavaraa uskaltaa käyttää. Pitää kai vain luottaa nenäänsä 😀

 • Sorakukka

  Tuota harkkoideaa suunniteltiin aluksi meillekkin mutta suunnitelmat muuttuivat. Nauroin että harkkojen raot tulee olemaan niin täynnä kaikkea mahdollista ettei harkkoreunan taakse enää pääsekkään 😀 Kaikki tila hyötykäyttöön

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.