Eko,  Ympäristö

Kuinka jätevesiasetus muutti arkea: Osa 2

Tiedättekö, miltä tuntuu, kun löytää itsensä miettimästä jokaisen vessareissun yhteydessä  mahtaako kaikki käymäläjäte mahtua talven aikana kompostoriin vai pysähtyykö kompostoituminen kesken talven ja lämpökompostoriin ei mahdukaan enää jätettä. Mitä sitten tapahtuu? Useammin kuin kerran olen nähnyt unta, että hukumme käymäläjätteeseen.

Olisikohan pientä stressinpoikasta ilmassa.

Jätevesiasetus on aiheuttanut taloudessamme jo enemmän kuin yhden harmaan hiuksen. Itse asiassa asiat olivat jo sillä mallilla, että pelkkä harmaantuminen ei enää riittänyt vaan edessä oli totaalinen kaljuuntuminen. Sen verran mutkikkaaksi olivat vessa-asiat menneet.

Kauhun sekaisin tuntein odotimme ensi kesää ja uutta pankkilainaa, jolla katettaisiin pihallemme asennettavat umpisäiliöt, jotka keräisivät kaiken jäteveden ja jotka sitten pitäisi niiden täytyttyä tyhjentää.

Askeleita kohti toimivaa ratkaisua

Umpisäiliöiden on tarkoitus olla  viitisen kuutiota kumpainenkin eli kymmenisen kuutiota yhteensä. Kuulostaa ruhtinaalliselta tilalta ensi alkuun, mutta sitä se ei ole. Ei sitten sinne päinkään. Tämän sarjan ensimmäisessä  postauksessa laskeskelin, että ilman dramaattisia vedensäästösuunnitelmia sekä vedenkäyttötapojen muutosta perheemme saisi lisäkuluja vuodessa noin 1760 euroa, jos kaksi kertaa kuukaudessa tapahtuva tyhjennys riittäisi ja noin 2720 euroa, mikäli tyhjennys tapahtuisi kolme kertaa kuukaudessa.

Numeroiden palaessa verkkokalvoille alkoi ahdistuksen poikanen saada aika paljon suuremmat mitat. Ei enää naurattanut. Itse asiassa itketti ja paljon. Ehdimme jo pohtia sitäkin joudummeko myymään kotimme. Mutta sitten päätimme selvitä, sillä selvinneet olemme aina ennenkin.

Pari vuotta sitten jätevesiasiat ottivat askeleen eteenpäin jo parillakin eri tavalla.

Suunnitelma alkaa hahmottua

Pari vuotta sitten istuimme alas ja tiukan suunnittelurupeaman jälkeen alkoi tulevaisuus hahmottua. Päätimme poistaa vessavedet jätevesistä ja umpisäiliöiden täyttyminen olisi jo roimasti pienempi. Tämä yksin ei riittäisi, mutta olisi kuitenkin jo hyvä alku.

Kuinka jätevesiasetus muutti arkea: Osa 2

Niinpä meille muutti lattialämmitettyihin tiloihin tarkoitettu Privettin jäädyttävä kuivakäymälä.  Siinä ei  erotella virtsaa ja ulostetta, vaan kaikki kerätään samaan astiaan ja viedään kompostoitavaksi. Moni muu ratkaisu olisi vaatinut läpivientejä talon rakenteisiin ja vessan sijoituspaikka olisi vaikeutunut huomattavasti. Jäädyttävä kuivakäymälä ei vaadi kuin maadoitetun pistorasian toimiakseen. Ei läpivientejä eikä erotelua. Helppoa. Meillä se näkötti ensin kylpyhuoneen nurkassa, mutta siirtyi tänä vuonna varsinaiseen vessaan, kun varmistuimme systeemin toimivuudesta niin paljon, että uskalsimme poistaa posliinisen pytyn pysyvästi.

Jäädyttävän kuivakäymälän kaveriksi oli kuitenkin mukava saada jotain muutakin, sillä vessajätettä kuuden hengen taloudessa tulee aika kiitettävästi ja siihen päälle sitten vielä satunnaiset kyläilijät. Jäädyttävän kuivakäymälän kapasiteetti ei aina ihan riitä ja myönnettävä on, että täysien pussien ulos kiikuttaminen ei ole sitä maailman hohdokkainta hommaa ja tällä käyttökapasiteetilla sitä saa tehdä kerran päivässä. Käyttöpiikkejä tasoittamaan tarvittiin ratkaisuja.

Jäädyttävä kuivakäymälä sekä huussi

Kuvioihin astui jo alkuvaiheessa toinenkin vaihtoehto, joka tuki ratkaisuamme oivallisesti.  Kunnan näytettyä vihreää valoa suunnitelmallemme, aloimme heti tuumasta toimeen ja pihallemme nousi pari kesää sitten ulkohuussi, jonka sydämenä toimii Biolanin kompostikäymälä eco, joka käyttökuukausiensa aikana todistanut olevansa oikeasti hajuton ja toimiva.

Pari vuotta sitten  hankkimamme jäädyttävä vessa palvelee perhettämme ympärivuoden, mutta täydellä teholla vasta, kun ensimmiset pakkaset astuvat kuvioihin.

Tällä hetkellä iso osa perheestämme käyttää pihalle noussutta ulkovessaa ja sitä käytetään niin kauan kuin sää suinkin sallii. Syksyn viima jo hiukan tuntuu, kun vessareissulle suuntaa, mutta emme ole antaneet sen häiritä, vaikka varpaita jo hiukan aamulla ja iltamyöhällä paleltaakin. Paksuhko matto ulkovessan lattialla on jo nyt aika luksusta.

No, sen verran on annettu periksi, että kenenkään ei tarvitse pihalle kömpiä yöllä eikä illalla sen jälkeen, kun on jo päänsä tyynyyn laittanut, vaikka vessahätä iskisikin. Silloin saa ihan luvan kanssa kömpiä asioiman jäädyttävässä käymälässä.

kuva_biolankompostikäymala03

Miksi ulkovessa ja mitä vikaa vesivessassa on?

Moni on kysynyt, miksi ihmeessä ulkovessa. Ja miksi emme vain jatkaisi vesivessan käyttämistä, kun umpisäiliöt saadaan asennettua?

Olisipa se ihanaa, jos noin voisikin tehdä. Se olisi helppoa ja yksinkertaista ja aiheuttaisi paljon vähemmän päänvaivaa. Asiassa on kuitenkin yksi jättiläismäinen mutta – nimittäin umpisäiliöiden koko. Jo pelkät vessavedet (Motivan mukaan  40 litraa vuorokaudessa per henkilö) täyttäisivät umpisiliöitä 7200 litran edestä joka kuukausi ja tämä  nopeuttaisi tyhjennysväliä siinä mittakaavassa, ettei kyseinen ratkaisu tulisi meillä millään toimimaan.

Lisäksi näiden kaikkien muutosten keskellä aloimme myös tajuta, kuin typerää oli vetää puhdasta vettä viemäriin vessajätösten mukana.

Kuivakäymälän voi toki asentaa taloonkin, miksei siis meilläkin

Yksinkertaisin ratkaisu toki olisi ollut saada taloon sisään kompostoiva kuivakäymälä, mutta sellaisen sijoittaminen yksikerroksiseen asuntoomme olisi ollut hyvin vaikeaa ja muutenkaan todella hyvää sijaintia kompostoivalle kuivakäymälälle ei tuntunut löytyvän, vaikka sitäkin vaihtoehtoa todenteolla pohdittiin ja viisaammilta vielä kyseltiinkin.

Niinpä meille parhaaksi ratkaisuksi muodostui jäädyttävän kuivakäymälän ja ulkovessan yhdistelmä. Lisäksi se toi tavallaan luksusta vessaasioihin, vaikka ei siltä ensi ajattelemalla ehkä tuntuisi. Kuuden hengen taloudessa yksi vessa oli joskus aika hankala, mutta nythän meillä on niitä kaksi!

Lisätietoa erilaisista kuivakäymäläratkaisuista  löytää Käymäläseura Huussista.

13692522_10208738958623744_7071697290635044796_n


Muut tähän mennessä julkaistut postaukset jätevesiremonttiimme liittyen pääset lukemaan täältä.



Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


4 Comments

  • Eeva

    Mielenkiintoista! Mutta jos teillä ei enää mene vessavesiä viemäriin, miksi umpisäiliö? Eikö pelkille pesuvesille riitä joku muukin systeemi? Meillä on sama urakka edessä ja olemme auttamattomasti myöhässä…

    • Luomulaakson Maria

      Hei Eeva, asumme pohjavesialueella ja pari vuotta sitten meitä näin informoitiin. Tällä hetkellä on selvittely loppusuoralla toisen vaihtoehdon osalta, josta lisää todennäköisesti ensi viikolla. Kannattaa pysyä kuulolla siis. 🙂

  • Maija

    Meillä oli myös samanlainen projekti uusien jätevesiasetuksien jäljiltä meidän kesämökillä. Jäteveden pumppaamiselle hommasimme nuo samat eli umpisäiliöt, jotka on ainakin tähän mennessä tarvinnut tyhjentää vain noin kerran vuodessa. Tuohan kuulostaa kätevältä myös tuo jäädyttävä käymälä ja ihan tavallinen huussi, niin on ainakin valinnan varaa!

  • Masa

    Kiitos tästä mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Jätevesiasetus monille tarkoitti suuria investointeja. Kaverillani joutui myös uusimaan jätevesijärjestelmänsä. Hän päätyi WehoPuts pienpuhdistamoon. Mielenkiintoinen päätös teillä siirtyä jäädyttävän kuivakäymälän ja huussin käyttöön. Ymmärrän toki miksi tähän ratkaisuun päädyitte koska nuo umpisäiliöt ovat todella isoja varsinkin jos kyseessä on suurempi talous, missä useampi henkilö asuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.