Joulu,  Kotitekoinen,  Ruokakorin Reseptit

Sokeroidut appelsiininkuoret

Etenkin joulunaikaan sokeroituja appelsiinin kuoria (ja toki muidenkin sitrushedelmien kuoria) kuluisi melkein loputtomasti. Ne maistuvat herkullisilta niin kakuissa, pullissa, pikkuleivissä ja ihan sellaisenaankin.

Toki näitä ihanuuksia myydään kaupassakin, mutta ainakaan Suomesta ei näitä ole kovinkaan helppo saada luomulaatuisena. Niinpä helpointa on tehdä ne itse.

Sokeroitujen appelsiininkuorien tekeminen ei ole edes vaikeaa ja raaka-ainettakin tulee oikeastaan siinä samalla kun tulee hedelmiä syöneeksi. Valmista sokeroitua appelsiininkuorta voi tarvittaessa säilyttää pakastimessakin ja jääkaapissa ne säilyvät hyvänä useamman viikon ja pidempäänkin.

Sokeroidut appelsiininkuoret

Tein eilen kohtuu hyvän kokoisen satsin sokeroituja luomu appelsiininkuoria. Heitin joukkoon myös luomu sitruunaa sekä luomu greippiä.

Joululeivonnan alkaessa sokeroituja kuoria tarvitaan aika paljon. Saattaa olla, että joudun tekemään aika pian toisenkin erän, sillä kuivumassa olevia kuoria on hävinnyt hälyttävän paljon. Ihan luvan perään kyllä, mutta määrä ei taida enää riittää kaikeen joululeivontaan. No, onneksi näiden tekeminen on helppoa ja kuoria keittäessä talon täyttää aivan ihana tuoksu.

Sokeroidut appelsiininkuoret

5-6 luomu appelsiinia tai muita sitrushedelmiä suunilleen sama määrä)
n. 400 g sokeria

(1-2 luomu sitruunaa)
n. 2,5 dl vettä
sokeria pinnalle
(tätä tarvitaan paljon)

1. Pese ja kuori sitrushedelmät (appelsiinien lisäksi tykkään itse laittaa joukkoon aina myös jonkin verran sitruunaa) ja leikkaa kuoret suikaleiksi. Voit ennen suikalointia halutessasi poistaa osan valkoisesta pehmeäastä osasta, mutta kaikkea ei kannata poistaa, sillä muuten paloista tulee hyvin ohuita ja nahkamaisia.
2. Keittele kuoria vedessä vartin verran, heitä vesi pois. Toista pari kertaa, niin kuorista lähtee pois kitkerää makua.
3. Laita kattilaan noin 2,5 dl vettä, suikaloidut kuoret sekä sokeri ja keittele hiljakseen noin tunnin verran tai kunnes kuoret muuttuvat läpikuultaviksi ja neste muuttuu siirappiseksi.
4. Ota reikäkauhalla suikaleet nesteestä.
5. Kieritä lämpimät, hyvin valutetut suikaleet sokerissa ja nostele ne sitten alustalle/ritilälle kuivumaan.
6. Suikaleiden kuivumiseen menee 1-2 päivää.
7. Purkita kuivuneet suikaleet ilmatiiviseen rasiaan.


Luomulaakson Joulu-sarjan muita reseptejä löydät täältä.
Postaus on myös osa Luomulaakson Tee itse kotikeittiössä-sarjaa.

Sokeroidut appelsiininkuoret

Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


4 Comments

 • Jael

  Sitruksen kuoret ovat kyllä ihania:) Täällä sitrusten kuoret vaihtuivat vihdoinkin vihreästä oranssiksi, sillä tarvitaan kylmää ilmaa jotta vihreä väri muuttuu keltaiseksi , oranssiksi ym.
  Tuo on kyllä ihana herkku, ja olen kerran tehnyt itsekin noita, mutta en kauheasti tykkää sokeripäällysteisistä juttuista.

  • Luomulaakson Maria

   Muistankin jostain lukeneeni, että kylmää tarvittiin, että sitruksen kuori muuttuu vihreästä muuksi. Olisi ihanaa päästä seuraamaan tuota muutosta ihan paikanpäällä. Sitruspuut ovat minusta aivan ihania ja jaksan haaveilla, että sellaisen saisi joskus pihallekin kasvamaan, mutta ei taida ilmasto olla ihan otollinen tälle haaveelle. 😀 😀

   Meidän sokerihiirille nämä maistuvat turhankin hyvin. 😀 Itse söin muutaman ja alkoi tuntua aika makealta. Joululeivontaan sopivat kyllä vallan mainiosti, kun häviävät kakku- ja pikkuleipätaikinoiden joukkoon.

 • Marketta

  Mites sattuikin, että Tanskalaisen maajussin instasivuilla oli myös kuvia sokeroiduista appelsiinin kuorista! Näitä pitää kyllä kokeilla!

  • Luomulaakson Maria

   Siis onko Tanskalaisella maajussilla instatili???!!!!! En ole sarjaa ehtinyt hetkeen katsoa, mutta instatilin olemassaolo oli mennyt kokonaan ohi. Ei tullut edes mieleen etsiä. Kiitos tästä tiedosta. Nyt on pakko ottaa kyllä seurantaan.

   Toivottavasti sokeroidut appelsiininkuoret maistuvat teillekin. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.