Joulu,  Pikkuleivät,  Ruokakorin Reseptit

Voisilmäpikkuleivät

Tiedättekö sen ihanan tunteen, kun haukkaa voisilmäpullaa? Siis sellaista, jossa on oikein iso, pitsinen silmä pullollaan mantelirouhetta?

Aina ei kuitenkaan huvittaisi leipoa pullaa. Tai ei vain ehdi. Voisilmän syöminen sellaisenaan olisi ehkä vähän hupsua. Onneksi iki-ihanien kirsikkakranssien resepti pelastaa ja tuosta voisilmäpullan tuomasta makuelämyksestä pääsee nauttimaan paljon nopeammin ja helpommin.

Kirsikkakranssien massa on aika herkkää ja käsittely sen mukaista. Mutta maku on sen verran hyvä, etten halua vaihtaa voisilmien pohjaa muuksi.

Meillä nämä pikkuleivät ovat olleet osana erityislasten hienomotoriikan harjoittelua, jota leipominen juuri on. Massasta saa hienon ja ehjän kupin, kun malttaa tehdä rauhallisesti ja ”kuuntelee”, kuinka kovaa sormilla pitää töitä milloinkin tehdä. Joskus tarvitaan voimaa enemmän kun taas toisinaan riittää ihan kevyt painallus. Voimansäätely on iso asia arjessa. Tarvittaessa pikkuleipää voi toki korjatakin. Massa antaa sen kyllä anteeksi eli on varsin hyvä sekoitus juuri tähän tarkoitukseen. Lopputulos palkitsee sitten niin tekijää kuin syöjääkin.

Mikäli voisilmäpullantäyte ei tunnu omalta, niin näihin voi toki laittaa myös hilloa tai marmeladia ihan oman maun mukaan. Toiset meillä tykkäävät tästä luumuhillosilmällä näin joulun aikaan.

Ja kuten aina — Luomulaaksossa leivotaan tuttuun tapaan luomuaineksista.

Voisilmäpikkuleivät

Voisilmäpikkuleivät

4 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria
200 g voita
1 kananmuna


Voisilmäpullan täyte löytyy kätevästi juureen tehtyjen voisilmäpullien reseptistä täältä. Muista ehdottomasti lisätä mantelirouhetta runsaalla kädellä. Voit halutessassi maustaa sitä jouluisilla mausteilla.

1. Sekoita sokeri, vaniljasokeri, voi ja jauhot hyvin keskenään.
2. Lisää joukkoon kananmuna ja sekoita vain sen verran, että kananmuna sekoittuu tasaisesti massaan. Tässä vaiheessa ylimäräistä sekoittamista tulee välttää.
3. Laita massa pussissa tai kelmussa n. 30 minuutiksi jääkaappiin, jotta sitä olisi helpompi käsitellä. Lämmin massa tarttuu helposti käsiin. Voit tarvittaessa käyttää massaa uudelleenkin aina tarpeen mukaan jääkapissa.
4. Ota taikinasta n. 35 gramman verra (suunnilleen lihapullan kokoinen pallo) ja muotoile siitä pallo, jonka litistät leivinpaperin päällä. Paina litistettyyn massaan sormilla keskelle painauma ja ala muotoilla sormilla reunoja ja kuoppaa niin, että saat aikaan pienen tasapohjaisen kupin.
5. Laita valmis pellillinen pikkuleipiä jääkaappin ja anna niiden viilentyä siellä puolisen tuntia. Näin kupit pysyvät paremmin muodossaan paistamisen aikana.
6. Valmista voisilmäpullan täyte. Resepti löytyy täältä.
7. Täytä viilentyneet kupit ja käytä vielä hetki viileässä, jotta myös täyte jähmettyy hiukan.
8. Paista n. 15-20 minuuttia 175 asteessa, kunnes ovat kypsiä. Pikkuleipiin on tarkoitus tulla aavistus väriä.
9. Anna pikkuleipien jäähtyä ja kun ne ovat vielä vähän lämpimät pyöräytä niitä varovasti sokerissa saadaksesi kauniin pinnan reunoille.


Luomulaakson Joulu-sarjan muita reseptejä löydät täältä.

Voisilmäpikkuleivät
Voisilmäpikkuleipiä etualalla, vieressä hillotäytteisenä versiona ja kirsikkakransseja keskellä.

Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.