Leivonta,  Ruokakorin Reseptit,  Taikinajuuri

Voisilmäpulla juureen

Voisilmäpullat ovat herkkua. Leivon niitä silloin tällöin ja ne katoavat pelliltä yleensä alta aikayksikön. Hyvä niin, mutta joskus olisi mukavampi jo ne säilyisivät edes himpun pidempään. Tosin pulla ei koskaan parane vanhetessaan – päinvastoin. Juureen tehty pulla tosin säilyttää ominaisuutensa parempana pidempään – kiitos hapanjuuren. Tällä ohjeella pyöräytät lempipullasi varsin vaivattomasti – miten olisi hapanjuureen leivotut laskiaispullat!

voisilmäpulla

 

Tälläkään kertaa en halunnut käyttää hiivaa viikonlopun pulliin, joten valmistelin pullan leipomista hiukan etukäteen kuten ennenkin ja tein parin sadan  gramman juuren edellisenä päivänä. Pohjana oli ensin 50 grammaa ruisjauhoihin tehtyä juurta (koska minulla ei tällä hetkellä ole vehnäjuurta keittiön nurkassa)  ja lisäsin siihen 75 grammaa vehnäjauhoja ja 75 grammaa vettä. Sekoitin hyvin ja annoin seistä yön yli eli n. 12 tuntia.

Olen tehnyt pullaa kahdella eri tavalla:

Pidemmän kaavan mukaan tehdessä  kaadetaan juuri isoon kulhoon ja lisätään  joukkoon vehnäjauhoja noin 400 grammaa ja kaikki maito ja annetaan tekeytyä tunnin pari hiukan lämpimässä. Pikkuisen lämmin uuni on tähän varsin kätevä apu. Kerran taikinanalku tosin unohtui koko päiväksi uuniin ja pullasta tuli aikamoisen hapanta eli ei kannata upota unelmiinsa kovin pitkäksi aikaa taikinan tässä vaiheessa. 😀 Kun seos kuplii somasti kulhossa on hyvä siirtyä seuraavaan vaiheeseen eli lisätään kanamunat, sokeri, suola sekä loput jauhot ja vaivataan. Lisää vielä sulatettu voi ja vaivaa lisää.  Lisää jauhoja tarpeen mukaan. Anna taikinan levätä puolisen tuntia.

Leivo taikinasta pullia (n.24 kpl) ja kohota niitä lämpimässä liinan alla, kunnes ovat kohonneet kauniisti. Tähän meni tällä kertaa noin 3 tuntia, mutta joskus on mennyt pidempäänkin. Juuren kanssa puuhastellessa ei voi tietää etukääteen ihan tarkkoja nostatusaikoja. Kaikki riippuu niin kovin monesta seikasta. Tekemällä oppii parhaiten. Pullien kohottua  painele niiden keskelle hyvän kokoiset reiät, voitele munalla ja täytä keskusta voi-sokeri-jauhoseoksella. Joskus laitan sekaan mantelirouhettakin, koska se on hyvää – ja tuleepahan näihinkin pulliin sitten edes yksi terveellinen ainesosa. 😀

Lyhyemmällä kaavalla tehdessäni olen heittänyt juuren sekaan kaikki ainekset, vaivannut taikinaksi, antanut levätä ja kohottanut pullat pellillä ja tehnyt vaadittavat loppusilaukset.

voisilmäpulla

Halutessaan jauhot voi korvata spelttijauhoilla. Hiivaleipäjauhot toimivat myöskin.

Taikina:

200 – 250 g juurta
400 g maitoa
n.1 – 1,2  kg jauhoja
3 munaa
2 tl suolaa
(1-2 tl kardemummaa)
255 g (3dl) sokeria
200 g voita

Voisilmäpullan paras osahan on silmä, joten  laitan pullille aina hyvin suuret silmät, jotka leviävät yleensä koko pullan peittäväksi matoksi ja siksi kutsummekin näitä välillä voimangasilmäpulliksi. 😀

Täyte:
n. 300 g voita
n. 200 g  sokeria
n. 150 g vehnäjauhoja
(mantelirouhetta)

Sekoita huoneenlämpöinen voi, sokeri ja jauhot (sekä mantelirouhe) yhteen. Muuttamalla sokerin, voin ja jauhon suhteita saat aikaan erilaista täytettä. Itse laitoin kuvassa oleviin pulliin vähän vähemmän sokeria ja jauhoja kuin ohjeen täytteessä. Ohjeella tehdyllä tulee ”pitsisemmät” voisilmät. Tällä kertaa halusin tehdä pehmeämpää ja leviävämpää täytettä eli enemmän sellaista dallaspullamaista  täytettä. Massan voi muuten maustaa vaikkapa vaniljalla, kanelilla tai kardemummalla. Jotkut tykkäävät myös inkivääristä. Ja jos voipohjainentäyte ei innosta niin pullalle voi helposti laittaa myös komean hillosilmän!  Kokeile ja löydä oma tapasi.

 

R_juuri_voisilmapulla3

hits counterSeuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


3 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.