Leivonta,  Ruokakorin Reseptit,  Taikinajuuri

Taikinajuuri

Taikinajuuren tekeminen ei ole vaikeaa, mutta pahimmillaan se vaatii ajan lisäksi myös pitkää pinnaa, koska ihan aina juuren alkuun saaminen ei vain syystä tai toisesta onnistu. Onnistuessaan palkkio työstä on kuitenkin mahtava, joten ei kannata heti luovuttaa vaikka ensimmäinen tai toinenkin yritys taikinajuuren aikaansaamiseksi epäonnistuisi.

taikinajuuri

Kaikki alkaa siitä, että otetaan purkki, jossa mielellään on kansi tai sitten sellainen purkki, joka voidaan helposti peittää joko muovipussilla tai kelmulla.

Itse aloitin juuren hoivaamiseen yllä olevan  kuvan lasisessa mitta-astiassa, jonka sujautin pakastuspussin sisään. mutta myöhemmin vaihdoin sen kannelliseen purkkiin, koska sen käyttäminen oli helpompaa.

kuva_taikinajuuri01

1. päivä:
Aamu: Mittaa puhtaaseen astiaan 50 grammaa täysjyvä jauhoja ja 50 grammaa vettä. Käytä mieluiten luomulaatuisia jauhoja, vaikka et niitä ikinä mihinkään muuhun käyttäisikään. Luomujauhoilla onnistut paremmin.

Sekoita hyvin – siis oikeasti hyvin, ei vain kevyesti vaan kunnolla, perinpohjaisesti. Laita purkki lämpimään paikkaan, jääkaapin päälle tai uuniin (uuni ei saa olla päällä), jos asunto tuntuu kovin viileältä. Odota 12 tuntia.

Ilta: Jos purkissa ei vielä näy elämää eli siis kuplia ja/tai kohoamista (tässä vaiheessa ei todennäköisesti näy vielä kumpaakaan) odota toiset 12 tuntia.

2. päivä:
Aamu: Tässä vaiheessa massa mitä todennäköisimmin on alkanut elää. Näet luultavimmin ainakin pieni kuplia ja massa on varmaankin myös kohonnut ainakin lähes kaksinkertaiseksi. (Jos ei ole niin sekoita massa ja odota jälleen 12 tuntia. Toista sama uudelleen vielä kerran, jos elämää ei vieläkään purkissa näy.) Oletamme nyt kuitenkin, että massa on herännyt ja on iloisen kupliva ja/tai kohonnut.
Ruoki se 50 grammalla täysjyväjauhoja ja 50 grammalla vettä. Sekoita jälleen hyvin ja laita lämpimään paikkaan.Odota jälleen 12 tuntia.

Ilta: Juuri on varmastikin taas tuplaantunut ja kupliva. Poista puolet massasta ja ruoki jäljelle jäänyt 50 grammalla täysjyväjauhoja ja 50 grammalla vettä. Sekoita hyvin.

kuva_taikinajuuri02

3.päivä:
Aamu: Poista puolet massasta ja ruoki jälleen 50 grammalla täysjyväjauhoja ja 50 grammalla vettä. Sekoita hyvin.

Ilta: Tee samoin kuin aamulla.

kuva_taikinajuuri03

4.päivä
Aamu: Oletamme, että kupliminen sujuu niin kuin kuuluukin ja juuri on voimistunut. Poista puolet massasta. Nyt juuri ruokitaan 25 grammalla vehnäjauhoja ja 25 grammalla täysjyväjauhoja sekä 50 grammalla vettä. Sekoita hyvin.

Ilta: Poista puolet massasta ja tee kuten aamulla.

5.päivä:
Aamu: Poista jälleen puolet massasta, ruoki tällä kertaa 35 grammalla vehnäjauhoja ja 15 grammalla täysjyväjauhoja sekä 50 grammalla vettä. Sekoita hyvin.

Ilta: Poista taas puolet massasta ja ruoki nyt 50 grammalla vehnäjauhoja ja 50 grammalla vettä. Sekoita hyvin.

6.päivä:
Aamu: Poista puolet massasta, ruoki jälleen 50 grammalla vehnäjauhoja ja 50 grammalla vettä. Sekoita hyvin.

Ilta: Toista sama kuin aamulla.

kuva_taikinajuuri04

7. päivä:
Tässä vaiheessa olen kokeillut kahta vaihtoehtoa: olen ruokkinut juuren samoin kuin päivänä 6 tai sitten vaihtanut jauhot takaisin täysjyväjauhoiksi. Molemmat ovat toimineet ainakin minulla. Muista ruokkia juuri aamulla ja illalla.

Tästä eteenpäin ruoki juuri aina 12 tunnin välein eli aamuin illoin.

7 päivän ikäisen juuren pitäisi olla riittävän vahva nostattamaan leipä. Itse käytin viikon aikana kertyneen juuren myös leipään ja loppu viikkoon mentäessä se nostatti leivän jo melko hyvin. Juurta voi käyttää myös pannukakkutaikinoihin, pikkuleippiin ja osaksi leipätaikinaa, vaikka leipurin hiivalla varsinaisen nostatuksen tekeekin. Makua juuri tuo mukavasti silloinkin. hyvin toimiva juuri on tarpeen silloin, kun ei halua käyttää hiivaa lainkaan.

Jos juuri näyttää jossain vaiheessa viikkoa reppanalta eikä oikein tunnu kuplivan tai kohoavan niin sekoita se hyvin ja anna olla lämpimässä paikassa vaikkapa 12 tuntia. Todennäköisesti juuri alkaa tuona aikana taas toimia.

Oma juureni on ruisjauhoilla ylläpidetty ja teen siihen vaaleatkin leivät, jotta niissä edes vähän olisi kuitua mukana. Tiedän tosin ihmsiä, jotka ylläpitävät kahta tai useampaakin juurta, joita hoidetaan erilaisilla jauhoilla ja saadaan siten isompi leipien kirjo. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että meille riittää tämä yksi juuri. En halua heittää mitään hukkaan ja välillä on ihan riittävän haastavaa saada tämän yhden juuren tuotokset käytettyä. Luulen, että hävikkiä alkaisi syntyä väkisinkin, jos talossa olisi useampi juuri-vauva.

Itse siirrän poistettavan juuren osan toiseen, isompaan purkkiin, ruokin sen kuten juuren alkuperäisessä purkissa ja käytän tämän sitten leivän tekoon, kun sitä on sopiva määrä. Meillä se on yleensä noin 300 grammaa juurta.

Huomasin myös, että tuo 50 grammaa jauhoja ja vettä on mukava määrä aloittaa juuri, mutta pari kuukautta juuren aloittamisen jälkeen muutin ylläpitoannoksen siten, että ruokin nokareen aktiivista juurta 25 grammalla jauhoja ja 25 grammalla vettä. Se oli sopivampi määrä ja käytettävää juurta ei syntynyt ihan niin kamalan nopealla vauhdilla.

Toki juuren voi myös laittaa jääkaappiin, jossa se on hyvä ruokkia kerran viikossa. Pakastaakin juuren voi, mutta siitä minulla ei ole kokemusta,koska omani on aina käytössä ja pakastamiselle ei ole tarvetta.

Joskus – syystä tai toisesta – juuren tekeminen ei vain onnistu. Siihen on olemassa lukuisia syitä, joita voi sitten yrittää arvailla seuraavalla yrityksellä ja kokeilla uusia konsteja. Tämä konsti toimi minulla, toivottavasti myös muilla.

Antoisia hetkiä oman juuri-vauvan parissa!

Jos tarvitsen enemmän juurta esimerkiksi useampaan leivontaprojektiin, ennakoin tarvetta sen verran, että ruokin yksi kaksi päivää ennen suuremmalla määrällä jauhoja ja vettä.

Lisäys: 23.4. 2015: Nykyisin en poista astiasta juurta lisätessäni sinne jauhoja ja vettä. Purkkini on sen verran suuri, että voin tehdä näin. Juuren ylläpito on yksinkertaisempaakin, kun purkista ei tarvitse poistaa joka välissä jotain eikä joudu tavallaan ylläpitämään kahta juurta. Olen myös siirtynyt  ruokkimaan juurta 50 g jauhoja ja 50 g vettä. Leivon suunnilleen joka toinen päivä.

Lisäksi olen oppinut, ettei juuri kuole kovinkaan helpolla – ei vaikka unohtaisi ruokkia sen parinakin päivänä. Se kyllä näyttää kurjalta ja pinnalle saattaa olla noussut nestettä ja koko massa on raskaan ja tahmean oloinen eikä lainkaan ilmava niin kuin hyvin kohottava ja toimiva juuri. Juuren saa kuitenkin pelastettua hyvällä hoidolla eli lisäämällä siihen jauhoja ja vettä (sama määrä molempia) ja sekoittamallla tehokkaasti. Sekoittaminen kannattaa tehdä useamman kerran päivässä, mutta jauhoja ja vettä ei lisätä joka kerralla vaan korkeintaa 12 tunnin välein. Näin olen saanut oman juureni puhallettua eloon.Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.


2 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.