Leipä / Sämpylät,  Leivonta,  Ruokakorin Reseptit,  Taikinajuuri

Ruisleipä juureen

R_juuri_ruisleipä1

Juureen tehty ruisleipä maistuu mummin leipomalta. Se tuo mieleen muistoja ja hiukan haikeuttakin. Samalla se pitää muistot vetreinä ja luo uusia sellaisia omille lapsille.

Ruisleivän leipominen on ihan helppoa ja yksinkertaista. Hiukan vaivaa se toki vaatii kaupan pussileivän noutoon verrattuna, mutta maku onkin sitten ihan toista!

Jotkut tykkäävät tästä herkusta juuri uunista tulleena, hiukan vielä höyrävänä voinokareen kera. Toiset taas odottavat päivän pari ennen kuin leikkaavat ensimmäisen siivun ja päällystävät sen sitten voilla, juustolla sekä tuoreilla kurkkusiivuilla. Oli tapa sitten mikä tahansa varmaa on, että ruisleipä on herkkua ja taatusti terveellistä!

300 g taikinajuurta
600 g kädenlämpöistä vettä
900-1100 g ruisjauhoja
2-3 tl suolaa

Lisää juureen vesi, suola ja jauhot. Sekoita.  Vaivaa, kunnes taikina ei enää tartu käsiin. Leivo kahdeksi leiväksi. Jauhota leivän pinta, jos siihen ei ole jauhoa vielä tarttunut.  Anna nousta liinan alla noin 6-8 tuntia tai pidenmpään jos on tarvis. Paista ensin 250 asteessa 15 minuttia ja 200 asteessa noin 60-75 minuuttia lisää. Kääri jäähtynyt leipä liinaan, jotta kuoresta ei tule liian kova.

R_juuri_ruisleipä2

hits counter

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.