Leipä / Sämpylät,  Leivonta,  Ruis,  Ruokakorin Reseptit,  Taikinajuuri

Maltainen Ruislimppu

Ruisleivän leipominen on aina jotenkin hirveän ihanaa. Taikina on niin erilainen kuin vehnäleivässä, jossa sitkoa pitää saada aikaan voimakkaasti vaivaamalla. Ruisleivän kanssa tuntee ihan eri tavalla milloin taikina on valmis nostatettavaksi eikä tarvitse kokeilla sitkoverkoston venyvyyttä. Koostumuksen vain tuntee käsissään.

Maltainen Ruislimppu

Tämä leipä sai alkunsa siitä, että kaapissa oli maltaita ja piti saada muutos siihen ihan perusruisleipään. Korvasin kolmas osan ruisjauhoista maltailla ja lopputulos oli aika herkkua – hiukan makea eikä hiukkaakaan sellainen ”harmaan” makuinen niin kuin ihan perusruisleipä monesti on. Perhe ehtikin iskeä kyntensä leipään ennen kuin ehdin sitä kuvaamaan. Eipä siinä auttanut kuin kuvata jäljellä oleva pala, koska loput kaksi leipää oli jo pakastettu.

550-600 g juurta
n. 1100 g vettä
1100-1200 g ruisjauhoja
800 g maltaita
suolaa

1. Sekoita kädenlämpöiseen veteen juuri, maltaat ja suola. Sekoita.
2. Lisää loput jauhot
3. Sekoita ja vaivaa sitten jauhotetulla leivinlaudalla, kunnes taikina on sopivan kiinteää eikä tartu enää käsiin. Lisää jauhoja tarvittaessa.
4. Leivo taikinasta kolme leipää ja anna niiden kohota lämpimässä paikassa levinliinan alla kunnes pinnat ovat repeilleet kauniisti.
5. Paista leipiä ensin n. 15 minuttia 250 asteessa ja sitten n. 60-75 minuttia 200 asteessa.

Maltainen Ruislimppu

hits counterSeuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.