Kotitekoinen sitruunapippuri
Sitruunapippuri pääsi yllättäen loppumaan, joten piti alkaa melkein kesken ruuanlaiton väsäämään uutta satsia. Onneksi oli kotona sitruunoita – tosin meillä taitaa olla melkein aina sitruunoita. Lienevät meidän talon vakiovaruste!
Sitruunapippuri on yksi lempimausteistani ja pidän ehdottomasti enemmän siitä versiosta, johon ei ole lisätty lainkaan suolaa. Minusta on mukavampaa laittaa suola suolana ja muut mausteet ilman suolalisiä.
Sitruunapippuria on helppo tehdä itsekin. Tässä nopea ja yksinkertainen resepti suolalla ja ilman.
3-4 luomusitruunan raastettu ja kuivattu kuori
3 tl kokonaisia mustapippureita
(suolaa 1-2 rkl tai maun mukaan)
1. Kuivata uunissa, huoneenlämmössä tai hyötykasvikuivurilla raastettu sitruunan kuori. Itse teen nämä uunissa, jos ei purkissa enää kuivattua luomusitruunankuorta satu olemaan.
Kuumenna uuni n. 50 asteeseen, laita raaste pellille leviteltynä uuniin, uunin luukun väliin puukauha. Kuivumiseen menee noin puolituntia.
(Voit myös laittaa pippurit ja sitruunankuoret uuniin yhtä aikaa ja näin myös pippurit hiukan paahtuvat. Maku on erilainen. Jauha lopuksi seos morttelissa tai vaikkapa maustemyllyssä)
2. Jauha /rouhi mustapippurit. Maustemyllyllä tai muulla vastaavalla jauhettaessa tulee yleensä hienompaa kuin morttelissa. Sekoita joukkoon kuivunut sitruunankuori raaste, jonka muserrat vielä sormien välissä jauhoksi (Lisää tässä välissä suola, jos haluat tehdä suolallisen version.)
Säilytä ilmatiivissä rasiassa. Säilyy aromikkaana ainakin muutaman kuukauden. Muuttamalla pippurin ja sitruunankuoren määriä saat hyvinkin erimakuista sitruunapippuria. Itse teen tätä välillä suuremmalla pippurimäärällä, jos kaipaan voimakkaamman makuista maustetta.
Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.
Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.
14 Comments
Uraäidin Ruuhkavuodet
Olipa hyvä vinkki, kiitos! Mekin ollaan sitruunapippurin suurkuluttajia =)
Maria/Luomulaakso
Kiva kuulla, että reseptistä on iloa. 🙂
Lovelyladylinnaea
Tosi hyvä idea! Tiedätkö en ole edes ajatellut mistä sitruunapippuri tulee 🙂 Sitruunapippuri on niin hyvää kalaleikkeen päällä.
Maria/Luomulaakso
Ei kaikkea aina tule ajatelleeksi. Ennen minäkin ostin sitruunapippurini kaupasta. En yleensä enää. 🙂 Sitruunapippuri taitaa muuten olla hyvää melkein missä vain. 😀
Viltsumari
Mielenkiintoinen postaus. Mausteet ovat meillä iso osa ruuan laittoa. Olipa sitten yrtteinä tai purkista. Ei ole itse tullut tehtyä muuta kuin basilikaa kuivattuna
Maria/Luomulaakso
Kiitos. 🙂 Itselläni on tavoite päästä ainakin osassa yrttejä omavaraiseksi. Monen kohdalla on jo onnistunutkin. 🙂
Johanna
Täällä juuri sitruunapippuria käytettiin lohen päällä, tosin kaupan. Kiva idea tehdä itse! Se on hyvä mauste. Minäkin muuten tykkään suolattomista maustesekoituksista. Saa sitten lisätä just haluamansa määrän suolaa. 🙂
Mukavaa iltaa Maria! 🙂
Maria/Luomulaakso
Tätä on kyllä mukava tehdä itse. 🙂 Ja mukava on sekin, että tietää tarkkaan, mitä tulee syöneeksi.
Ihanaa iltaa, Johanna. 🙂
marketta
Hei! Tosi hyvä ohje! Joskus mietin, mitä sitruunasta jäävillä kuorilla tekisi. En mieti enään!
Maria/Luomulaakso
Ihana kuulla, että ohjeesta on iloa. 🙂 Itse tapaan raastaa ja kuivattaa sitrushedelmien kuoria. Purkissa säilyvät mukavasti ja yleensä on sitten mistä ottaa, kun tavitsee. 🙂
Saara
Kuulostipa hyvältä, rupesi tekemään mieli jotain sitruunaista ja pippurista. Hatunnosto kaikille, jotka osaavat ja kykenevät tekemään mausteensa itse!
Maria/Luomulaakso
Itsetekeminen on mukavaa puuhaa. 🙂
Napamassu- Mami
Menee kokeiluun ensiviikolla !
Voin kuvitella, että tämän tekeminen tuo keittiöön ihanan tuoksun !
Maria/Luomulaakso
Tuoksu on tosiaan ihana! 🙂