Välimerelliset Ruissämpylät
Tässä reseptissä supisuomalainen ruis kohtaa välimeren ja pelastaa siinä sivussa perunankuoret kompostisammakolta. 🙂
Lopputulos on ihanaa herkkua, vaikka ei ehkä ensilukemalta siltä tuntuisikaan. Ruissämpylät voi halutessaan tehdä ilman perunankuoria, mutta mausteiset kuoret tuovat leipään ihan uutta makua ja tuntumaa. Tämä on yksi hyvä käyttökohde kuorille, jotka muuten päätyisivät hävikiksi. Aika hienoa, mitä kaikkea jostain niin usein kompostiin päätyvästä voi tehdä!
Reilun viikon verran erilaisia versioita testailtuani päädyin seuraavanlaiseen reseptiin. Se sai myös kehut testipeltejä tyhjentäneiltä maistajiltani.
300 g juurta
400 g raakoja perunankuoria
600 g vettä
900-1000 g ruisjauhoja
suolaa
Perunankuorien valmistukseen löydät ohjeen täältä. Leipää varten jätän monesti suolan pois perunankuorista tai sitten vähennän vastaavasti suolaa leipätaikinasta. Erona linkin takaa löytyvään reseptiin myös, se, että taikinaan tulevat kuoret pilppuan hyvin pieneksi ennen kuin laitan ne uuniin paistumaan mausteiden kera.
1. Sekoita juureen vesi ja suola sekä paistetut perunankuoret.
2. Lisää joukkoon jauhot ja sekoita hyvin. Lisää jauhoja tarvittaessa. Massasta ei saa tulla liian kuivaa. Parempi lopputulos tulee, kun massa jää kosteammaksi.
3. Leivo jauhotetuilla käsissä pieniä leipäsiä (noin 21 kpl, tein jokaisesta sämpylästä n. 100 g painavan), jauhota pinta tarvittaessa ja laita leipäset pellille kohoamaan.
4. Kun pinta on halkeillut kauniisti paista 225 asteessa n. 30 minuuttia.
Ruissämpylät ovat parhaimmillaan ja tuoksuvaisimmillaan juuri uunista tulleina ja niitä kannattaakin ehdottomasti maistaa heti, kun suu ei enää sämpylää haukatessa pala. Hyviä ovat kyllä jäähtyneinäkin, mutta mausteet pääsevät paremmin oikeuksiinsa leipäsen ollessa vielä hiukan lämmin.
Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.
Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.