Kasvihuone,  Puutarha,  Yhteispostaussarja

Ansariunelmia ja kevättöitä

Siinä se otsikossa jo lukee. Ansari. Meille tulee oikeasti sellainen. Siis ihan oikea. Ei mikään ”muutetaan tämä pergola kasvihuoneeksi”. Sellainen meillä on ollut jo jokusen vuoden, mutta siinä on ollut omat ongelmansa. Ilma ei kierrä kunnolla, syksyllä ja aikaisin keväällä on kylmä, kun rakennelma ei ollut erityisen tiivis, joten lämmittäminen oli haastavaa. Mutta nyt, tänä keväänä meidän pihallemme nousee ihka oikea kasvihuone.


Postaus on osa Omavaraisuus blogeissa-ryhmän postaussarjaa,
jota luotsaavat Tsajut sekä Korkealan Heikki.
Kurkkaa myös Omavaraisuus blogeissa keskusteluryhmä.


Keväämmällä hain jo kunnalta kasvihuoneelle luvan kunnalta ja naapurikin suhtautui suunnitelmiin suopeasti, joten noin viikossa ilmoituksen jättämisestä, oli lupa aloittaa rakentaminen. Vielä piti kuitenkin malttaa, sillä maa oli auttamattomasti jäässä ja olihan siinä päällä vielä aikamoinen lumikerroskin!

Etäkoulun liikunnantunti sai uusia ulottuvuuksia, kun lapsi jos toinenkin pääsi lapioimaan lunta pois tulevan rakennelman tieltä. Lopun lumikerroksen päälle levitettiin vielä tuhkaa eikä aikaakaan, kun lumi oli sulanut ja maa pääsi paremmin sulamaan.

Ansariunelmia ja kevättöitä
Kasvihuoneen paikalta lumi alkaa olla sulanut, mutta maa on vielä jäässä.

Seuraavaksi joudumme siirtämään pari alppiruusut pois kasvihuoneen tieltä. Kasviparkoja on jo aikanaan siirretty aika tavalla, yksi on tullut meille ihan toisesta pihastakin! Eivät ne näköjään vieläkään löytäneet sitä loppuelämän kotiaan. Uusi paikka pitää pihaltamme niille kuitenkin löytää, sillä alppiruusut sattuvat olemaan yksiä lempikasvejani, joten ihan varmasti näille kahdelle siirrettävälle täytyy uusi soppi löytää.

Unelmieni ansari ei ole ihan sen näköinen, kuin se joka meille tulee, mutta toisaalta unelmieni ansari on sellainen, että budjetti ei siihen kovinkaan pian taipuisi. Tämä nyt tuleva on sekin vuosien haaveiden ja säästämisen tulos.

Unelmieni ansari on siis sellainen upea Viktoriaanisen ajan komea lasihuone. Kokoa olisi sen verran, ettei se edes pihaan mahtuisi. Mutta unelmat ovat unelmia. Todellisuus on tässä tapauksessa ehdottomasti makeampi kuin saavuttamattomat unelmat.

Pihaamme nousee 12 neliöinen kaarikasvihuone Strong, jota on kehuttu kestäväksi. Myös Nuoli on saanut kehuja Strongin tapaan niin tuulen kuin lumenkestonsakin puolesta. (Molempia malleja voi kurkkia vaikkapa täältä: Fataliiseeds.net, toki löytyy monista muistakin verkkokapoista.) Nämä olivatkin ne seikat, joiden perusteella päädyttiin etsimään jompaakumpaa kasvihuonetta. Meillä on erittäin tuulinen piha ja täällä olo aikanamme on myrskytuulen vuoksi kaatunut pari kolme puuta, lennellyt kaikenlaista pihatavaraa ennen kuin opimme asuvamme erittäin tuulisella paikalla ja onpa meillä revennyt pätkä kattoakin irti ja tietenkin juuri silloin, kun mieheni oli ulkomailla työmatkalla ja vettä satoi eteiseen kuin saavista kaataen. Lienee siis aika selvää, että kasvihuoneen tuulenkestävyys oli erittäin tärkeä seikka.

Vielä nyt pääsiäislomien aikaan emme päässeet kasvihuoneen kimppuun, mutta muuta kevät puuhaa on pihassa riittänyt yllin kyllin.

Jaki viimeisenä syksynään.

Aidan purkamista

Nyt keväällä purimme myös pätkän koira-aitaa. Kun koiravanhuksemme taival tuli viime lokakuussa päätökseen, emme ole enää varsinaista koiratarhaa tarvinneet, joten purimme nyt viikonloppuna osan aidasta pois. Se tuntui hiukan vaikealta yhä ja olenkin kovasti kevätpuuhien lomassa kaivannut Jakia. Se tapasi aina tassutella ihan siinä vierelläni ja pysähtyessäni pidemmäksi aikaa johonkin kohtaa, laittoi Jaki maate ihan siihen lähelle. Välillä se nousi ja käveli luokseni antaen ison määrän pusun ja työnsi päänsä kainalooni. Siinä se oli tovin ja palasi sitten taas makaamaan.

Olen erittäin onnellinen, ettei talo kuitenkaan tyystin tyhjentynyt ja jäljellä on yhä yksi karvaturri, joka nuoruuden innolla juoksentelee ympäri pihaa, vartioiden jokaista porttia ja ilmoittaen aika äänekkäästi, jos joku uskaltautuu turhan lähelle taloa.

Hyönteishotelleja

Koiraverkkoa ilmestyi aika palanen roikkumaan nurkkiin purettuamme aidan. Niinpä päätimme tehdä siitä pohjan hyönteishotelliseinälle. Verkkoon olisi nimittäin todella helppo ripustaa ötökkähotelli jos toinenkin. Lopulta verkolla katettiin n. 8 metrin mittainen pätkä seinää.

Tällä hetkellä en ole aivan varma, mitä tulen tekemään puuosille. Ehkä ne voisi maalata valkoisiksi tai sitten vain antaa harmaantua ajan kanssa. Niin tekevät ötökkähotellitkin ja osa onkin jo harmaantunut, kun taas osa on ihan uuden uutukaisen kirkas, koska ovat ollut suojassa odottamassa ripustamista. Muutaman ripustin kokeeksi, mutta työ on vielä ihan kesken.

Verkon alapuolelle ajattelin laittaa joitain paljuja, joille tehdään somistuskehikko, jotta lopputulos näyttäisi jonkinlaiselta kukkalaatikolta eikä epämääräiseltä paljuriviltä. Alle tulee myös eräänlainen ”kukkalautanen”, jotta ei tarvitse murehtia talon kastumisesta kasveja kastellesssa En oikein osaa päättää kuitenkaan, mitä laatikkoon laittaisin kasvamaan. Seinänvierusta on vähän haastava.

Ehkä humala olisi mukava. Toisaalta aidanteentapaan istutetut viinimarjapensaat voisivat myös olla mukavat ja saisi satoa. Ja ehkä jotain köynnöstävää kesäkukkaa… krassia vaikka… köynnös olisi kaunis seinällä ötökkähotellien lomassa.

Ansariunelmia ja kevättöitä
Viime kesänä muurilla kasvoi krassia.

Muuri

Viime kesänä muurilla kasvoi krassia. Tänä kesänä ajattelin laittaa siihen pääasiassa amppelitomaattia. Toivon, että kokeilu onnistuu ja näky on sellainen kuin kuvitelmissani. Viime kesäiset krassit olivat erittäin kauniit, mutta nyt haaveilen astuvani ulos ovesta ja napsivani muutaman herkullisen kirsikkatomaatin ihastellessani samalla muurilta kauniisti rönsyilevää amppelitomaattia.

Ansariunelmia ja kevättöitä

Jos tilaa jää niin saatampaa kylvää joukkoon hiukan persiljaakin, joka on itseasiassa aika kaunis lisä muurilla. Laskeskelin, että koko muurille mahtunee noin 16 tomaattia, jos saan ne istutetuksi siten kuin kuvittelen.

Viime kesänä päästiin tähän saakka.

Hiekkalaatikko

Viime vuonna aloitettu hiekkalaatikkoprojekti alkaa vihdoin olla loppusuoralla. Viikonloppuna saatiin sen reunalle nikkaroiduksi laudat, jotta reunalle voi istua rikkomatta housujaan. Harkoista rakennettu laatikko on ainakin kestävä ja sopii yhteen pihan muiden laatikoiden kanssa. Plussaa sekin, että tätä eivät muurahaiset ainakaan ihan heti syö niin kuin tekivät puisen laatikon kohdalla.

Suunnilleen viikko takaperin tilasin laatikkoon hiekat ja ne saapuivat juuri sopivasti torstaina jolloin jo nuorimmaisen kanssa lapion 1000 kg hiekkaa laatikkoon. Laatikkoa piti tosin testata jo 11 lapiollisen jälkeen.

Hiekkalaatikon puureunat pitää vielä maalata, mutta sitä ei enää viikonloppuna ehditty. Lisäksi sunnuntaina tuuli niin kovasti, ettei maalaaminen ollut edes järkevää — paitsi jos tykkää nyppiä roskia pois märästä maalista. Toisena päivänä sitten. Onhan tässä vielä kevättä ja kesää jäljellä!

Seuraavaksi aloitamme kasvihuoneen rakentamisen ja sen jälkeen ratkotaan mansikkamaaongelma eli kuinka saada tänä kesänä poimituksi mansikat ennen kuin muurahaiset ovat niihin leukansa iskeneet. Ikävä kyllä niihin ei sama ratkaisu käy kuin kirsikkapuuhuun, jonka sadon pelastimme viime kesänä, mutta ratkaisu on silti löytynyt. Jos kaikki sujuu suunnitellusti on meillä alkukesästä käytössä roikkuva mansikkamaa. Tästä ja muista projekteista lisää kevään ja kesän mittaan.

Varmaa on, että kasvihuone olisi kuitenkin kiva saada pian pystyyn, sillä alati kasvava taimitarha olohuoneessa alkaa olla aikamoinen viidakko!

Ansariunelmia ja kevättöitä
Kuva taimista parin viikon takaa. Pituutta on tullut toimasti lisää.
Ansariunelmia ja kevättöitä
Amppelitomaatit kukkivat jo.

Myös nämä omavaraistelevat blogit osallistuivat yhteispostaukseen ja kertoivat kuulumisistaan:

Vyöhyke 1

Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2021/04/suuntana-omavaraisuus-huhtikuu2021.html

Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/04/ylpea-kompostin-omistaja.html

Apilankukka http://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-4-kompostointia-ja-sita-ihtiaan/

Kakskulma https://kakskulma.com/aloitin-bokashoinnin-kun-jate-muuttuu-raaka-aineeksi/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/huhtikuu2021/

Toivola puutarha https://toivolapuutarha.blogspot.com/2021/04/bokashi-kompostointi.html

Vyöhyke 2

Finland Urban Farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/04/komposti-puutarhailun-sydan-ja-keuhkot.html

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2021/04/huhtikuu-2021.html

Omavarainen vegaani https://www.omavarainenvegaani.fi/post/bokashi-on-vegaanisen-puutarhurin-paras-kaveri

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/04/helppo-ja-toimiva-komposti-omavaraisuus.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-4/

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/04/omavaraisuutta-vuodelle-2021-huhtikuu.html

Caramellia https://caramellia.fi/huhtikuu2021/

Villa Kotiranta https://www.villakotiranta.fi/kotipuutarhurin-huhtikuun-kuulumiset-omavaraisuus-osa-4-2021/

Metsä Heini https://metsanheini.wordpress.com/2021/04/04/suuntana-omavaraisuus/

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/04/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/04/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-4.html

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/04/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/meilla-kompostoidaan-jokaisella-nurkalla-ja-lannoitetaan-miten-sattuu/

Vyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/?p=680

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/04/05/huhtikuu-21-lannoitus/


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


25 Comments

  • Luomulaakson Maria

   Minuakin jännittää millainen alueesta tulee. Mitat otettiin hangen päällä, muisteltiin maan pinnanmuotoja ja pohdittiin minkä verran raaskii kriikunametsikköä karsia. Ja vielä on täysin mysteerinä se kuinka paljon kiviä/kalliota tulee vastaan, kun aletaan kaivaa. Oikeasti en olen olenkaan varma kohtaavatko suunnitelmat ja todellisuus. Aurinkoista huhtikuuta teillekin!

 • Emma/Caramellia

  Tuulenkestävä kasvihuone olisi kyllä täälläkin tarpeen, se viime vuonna kokeilussa ollut muovihuppusysteemi hajosi palasiksi ensimmäisessä myrskyssä. Ja kuitenkin ollaan ihan metsän keskellä… Mietinkin sitä keinunrungon muokkausta siltä kantilta että varmaan laitan ihan kunnon pleksiä/kennolevyä siihen seiniksi ohuemman muovin sijaan. Saa nähdä mitä tulee maksamaan ja kestääkö siltikään 😀

  • Luomulaakson Maria

   Meillä oli täällä aikoinaan sellainen muovitettu kaarihuone, josta lensi kaikki pitkin heti ekana kesänä. Se oli ollut ihan hyvä ja toimiva vanhassa kodissamme, jossa tuuli ei ollut ongelma. Täällä se repesi ekana enemmän tuulisena päivänä. Strong ja Nuoli ovat olleet kehuttu ja ja Nuolen kesto on vielä Strongiakin parempi. Tosin hintaakin on niin uutena kuin käytettynäkin enemmän.

   Toivottavasti keinunrungonmuokkaus tuottaa tulosta. Monesti kierrätyskamppeesta saa hyvää jatkokäyttöä.

   Ihanaa huhtikuuta!

 • Nora/Kakskulma

  Siis vau mitkä muurit! Meilläkin on jäänyt yli valuharkkoja ja hetken jo kiihkeästi pohdiskelin, enkö saisi vastaavaa tomaattimuuria mihinkään, mutta ei meille taida mahtua…onnea ansarihankintoihin, kiva seurailla teidän pihan kehitystä!

  • Luomulaakson Maria

   Meillä rakennettiin ihan ensin pölyttäjäpenkki noista valuharjoista ja kun ne toimivat siinä niin hyvin päätettiin tehdä niillä niin muuri kuin kasvatuslaatikotkin. Enää eivät lahoa. 😀 Ja kiitos, ansarihankinnat ovat kyllä erittäin mielenkiintoisia. Ihan jännittää itseäkin, millainen lopputuloksesta tulee. Ihanaa kevättä!

 • Jovelan Johanna

  Tuo muuri jaksaa aina vaan ihastuttaa kuvissa. On se vaan niin upea! Täällä ollaan oltu kuule ihan samoissa puuhissa! Rodoja on siirrelty muuten vaan parempaan paikkaan ja marjapensaita pitäisi siirtää uuden kasvihuoneen tieltä heti kun maa antaa kunnolla kaivaa syvälle. Vielä on sen verran routaista, ettei lähdetty tuskailemaan siirron kanssa. Meilläkin siis kasvariprojekti tulossa parin viikon sisällä. Budjetti on pakosta niin pieni, että mennään pääasiassa kierrätys ja ylijäämämateriaaleilla, joita on haalittu kasaan. Sellainen viktoriaaninen kasvihuone olisi kyllä upea, samoista olen haaveillut itsekin, mutta realismi.. Tehdään siis sellainen, mihin itse taivumme kustannusten ja kykyjen mukaisesti. Iloista kevätkautta sinne!

  • Luomulaakson Maria

   Tuo muuri on kyllä yksi omiakin suosikkejani. Vähän jännitin tuleeko rakennelmat sellainen kuin kuvittelin vaiko aivan hirveä. Sen verran jo katselin, että multa reunoissa on talven jälkeen painunut ja pitää sitä lisätä, jotta on kauniin näköinen. Valuharkkojen röpövälit eivät nimittäin kovin silmiä hivelee, jos multapinta on laskenut.

   Toivotaan, että niin teidän kuin meidänkin rodot pian löytävät se lopullisen paikkansa. Marjapensaat myös. Meillä niiden uudelleen kasvua edelleen odotellaan jätevesiremontin jäljiltä. Repoanat ovat niin useasti joutuneet kokemaan kovia.

   Teidän kasvariprojekti kuulostaa ihanalta. Itseäni kiehtoo kaikki kierrätysmateriaaleista valmistettu ja jos aika ja hermot olisivat antaneet myöden, niin meille varmaan olisi tullut kierrrätysikkunoista tehty. Mutta hyvä näin nyt. Ihanaa kevättä teille!

  • Luomulaakson Maria

   Kiitos. Toivottavasti asennus menee ilman suurempia ongelmia. Pahoin kyllä pelkään, että meidän kivinen maa kyllä heittää eteen pulman jos toisenkin.

   Muuri on yksi oma suosikkini. Se jaksaa ihastuttaa talvella ja syksyllä lyhtyineen ja kesällä kasveineen.

   Aurinkoista huhtikuuta teillekin!

  • Luomulaakson Maria

   Tämä taimikasvatus lähti kyllä minulla lapasesta tänä vuonna siinä mittakaavassa, että vähän hirvittää, millainen toukokuu on edessä. Tänään satoi lunta ja kasvari on yhä paketissa. Voi olla että seuraavan yhteispostauksen aikaan olen hävinnyt tomaattiviidakkoon.

 • Kotivaaraska

  Kasvihuoneesta odotankin mielenkiinnolla tarkkaa raportointia, kun mekin satumme asumaan erittäin tuulisella paikalla. Hurjan kokoisia ovat jo taimesi ja paljon…. Nuo harkkorakennelmat luovat kyllä yhteinäisen ja kivan ilmeen pihaan.

  • Luomulaakson Maria

   Nyt ollaan jo kasvihuoneen rakentamisessa pidemmällä, mutta vielä on paljon tehtävää. Toivottavasti kasvihuoneen valinta osui nappiin ja pysyy pystyssä tuiskussa ja tuulessa. Nuo harkkorakennelmat ovat kyllä ihan omakin suosikkini pihassa.

  • Luomulaakson Maria

   Kiitos. <3 Kyllä oli pitkään tätä odotettukin. Niin kauan, että en enää edes muista kuinka kauan. Uskoisin, että valinta osui ihan nappiin kasvarin suhteen. Eiköhän sitä jo tänä kesänä/syksynä näe, miten hyvin pysyy ehjänä ja pystyssä. Strongia on kyllä isosti kehuttu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.