Elintarvike,  Kokemuksia luomu-/ekotuotteista,  Leivonta,  Luomu

Steenberg ja muut leipojan tähdet

T_esanssit1Luomulaaksossa leivotaan nykyisin hurjan paljon enemmän kuin ennen. Kasvaneen leivonnan – sekä vuosia sitten muuttuneen asenteen – myötä nousi myös uusia ongelmia eteen. Kaikenlaiset esanssit ja väriaineet luomulaatuisina tai edes syötäväksi kelpaavina ovat kiven alla.

Mietin myös sitä ovatko ne tarpeellisia. Eivät ne ehkä tarpeellisia ole, mutta ehdottomasti ne ovat hauskoja! Hauskuuden vuoksi en kuitenkaan suostu kaatamaan kakun päälle ties mitä ainetta, mutta luomulaatuisena ja kasveista saatuina värit ovat ihan hyvä juttu. Luomulaatuiset värit ja esanssit myös helpottavat leipojan arkea. Vaikka kannatankin ehdottomasti tee-se-itse henkeä niin ihan kaikkeen ei aika aina riitä. Täytyy tehdä valintoja. Tämä on niistä yksi.

——

Värejä saa  kasveista. Samanlaisia ne eivät toki ole kuin elintarvikevärit, mutta värejä silti ja tekevät kakuista hauskemman näköisiä. Keltainen on yksi helpoimmista väreistä ja sitä saa mm. *luomu porkkanamehusta.* Linkin takana oleva tuote on sama kuin se, jota käytin tässä kakussa reilu vuosi takaperin. Punaisen sävyjä saa kohtalaisen mukavasti punajuuren mehusta. Ihan vahvaa punaista ei helpolla saa – joskin netin syövereistä löytyi tapaus, jossa sitkeällä kokoon keittämisellä saatiin aikaan ihan oikea vahva punainen väri. Itse en ole kuitenkaan sitä alkanut ainakaan vielä yrittämään. Ehkä vielä joskus.

Jauhemaisiakin värejä on olemassa – siis ainakin Saksassa. Onneksi meille saapuu tulevaisuudessa tuollainen paketti, kun ystäväni Saksasta laittaa sen meille tulemaan. Moni meillä käytettävä asia matkaakin Saksasta, jossa luomu elintarvikeita on huimasti enemmän ja leivontajutut on myös huomioitu. Yksinkertainen elämä on mukavaa, mutta joskus on kiva tehdä kuppikakkuja ja koristella ne samalla tavoin kuin muutkin tekevät. Kotoisesta Suomestamme ei tunnu strösseleitä ja muita luomuna pahemmin löytyvän, mutta Saksastapa löytyy!

Uutteet olivat hankalampi juttu. Monta asiaa saa ihan oikeasta aineesta suoraan, mutta joskus sitä oikeaa joutuu lotramaan leivonnaiseen aivan liian paljon ja massan koostumus muuttuu. Sekään ei ole toivottavaa. Mukava olikin kun löysin Steenbergin tuotteet. Heiltä löytyy montaa eri luomulaatuista uutetta. Itse tykkään hurjasti sitruunauutteesta sekä *vaniljauutteesta*. Valmistajalla on myös appelsiininkukkavettä, ruusuvettä sekä piparminttu-uutetta, jotka kaikki ovat ihania käyttää. Ruohonjuurikin on myynyt näistä osaa. Pikaisella katsomisella en sitruunauutetta löytänyt nyt mistään –  se pitää tilata sitten tarvittaessa muualta.

Sitruunauutetta tulee laitettua jonkin verran juustokakkuihin, kuivakakkuihin sekä myös joihinkin pikkuleippiin.  Mausta tulee siten voimakkaampi. Tosin sitruunanmehu toimii kahvikakuissa hyvin myös, mutta juustokakuissa sekä pikkuleivissä pidän kyllä enemmän tuosta Steenbergin uutteesta.

Jäätelöiden teossa Steenbergin vaniljauute on ihan ykkönen. Tietenkin voi käyttää aitoa vaniljaa ja raaputella sitä tangosta irti, mutta se on aika arvokasta tavaraa ja lapsiperheen budjettiin en ole sitä kovin usein suostunut sisällyttämään. Vaniljauute tuli edullisemmaksi ja luomulaatuisena se on ihan hyvä ja toimiva vaihtoehto. Sisusluettelo pullon kyljessä osasi kertoa, että nesteeseen on käytetty luomu etanolia, vettä sekä Reilun kaupan luomu vaniljauutetta. Ei ihan paha siis!

Etenkin lapset ovat olleet innoissaan ystäväni Saksan tuliaisista. Ja täytyy myöntää, että oma leipomishimoni on kasvanut uusien tuotteiden myötä. On mukava leipoa perheelle herkkuja, kun nyt saa kaiken koristeltuakin kauniisti ja helposti. Ehkäpä nuo Biovegan-sarjan tuotteet päätyvät meidänkin kauppoihimme joskus.


shopify analytics ecommerce
trackingSeuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.