Luomu,  Luomutila

Wildemansgårdin tuulimylly ja omenantuoksuinen mehuasema

Wildemansgårdin tuulimylly ja omenantuoksuinen mehuasema

Osta tilalta-päivää on vietetty jo kolme kertaa, jos en väärin muista. Yhtenä näistä kerroista kävin ihastelemassa Wildemansgårdin historiallista tuulimyllyä ja tutustuin samalla mm. herkullista luomuomenamehua tuottavaan mehustamoon.

Wildemansgårdin pitkät perinteet omaava luomutila sijaitsee Itä-Uudellamaalla Isnäsissä, noin 75 km Helsingistä ja noin 35 km päässä Loviisasta. Se on kauniin vehreä luomutila, jonka maisemaa kaunistaa upea vanha mylly ja läheltä löytyy myös vanhan kartanon jäännöksiä, jotka löytyvät muinaisjäännösrekisteristä. 

Tilalla kasvatetaan pääasiassa luomuomenaa ja puita löytyy useita satoja. Joukossa on myös hiukan päärynää.

Wildemansgårdin tuulimylly ja omenantuoksuinen mehuasema

Telttakahvilasta mehustamoon

Wildemansgårdin pihamaalle oli Osta tilalta-päivänä laitettu pieni kahvio, jossa sopi istahtaa ja siemaista kupponen syyskesän auringonpaisteessa, vehreää pihapiiriä samalla ihastellen. Mia Aitokari emännöi tottuneesti ja pieni koira tervehti iloisesti päivän vierailijoita. Kupposen päätteeksi kipaistiin mehustamossa, joka loi mielenkiintoisen kontrastin historiaa huokuvalle pihapiirille.

Wildemansgårdilla on oma mehunpuristamo ja se tuottaa luomuomenamehun lisäksi mm. luomujääteetä. Sesongin mukaan myös mm. hilloja ja vaniljasokeria sekä glögiä. Mehustamolle voi viedä myös omia omenoitaan mehustettavaksi.

Tuulimyllyyn tutustumassa

Kiven heiton päässä kahvilasta kurotti kohti taivasta komea tuulimylly. Wildemansgårdin tuulimylly edustaa perinteistä rannikkomyllymallia ja on peräisin 1800-luvun lopulta, tarkemmin sanottuna vuodelta 1896. Se on taidokkaasti rakennettu, tervantuoksuinen rakennus, jonka sisään astuessaan tulee sukeltaneeksi aikaan, jota ei enää ole. Sähköisten jauhimien korvatessa tuulimyllyt, painui osanen jokapäiväistä elämää osaksi historian kirjoja tuulimyllyjen jäädessä tyhjilleen. Onneksi osa niistä on säilynyt tähän päivään saakka ja pääsemme niitä ihastelemaan.

Sisällä tuulimyllyssä liikkuessaan onnistuu hyvin kuvittelemaan entisaikojen ihmiset työssään. Aika ikään kuin pysähtyy myllyn sisällä ollessa ja ulos astuessa kirkas aurinko suorastaan häikäisee ajatusten palatessa taas nykypäivään. Syytä siis olla tarkkana, mihin jalkansa laskee myllyn korkeita portaita alas astellessa.

Osta tilalta päivä tulee taas

Osta tilalta-päivä tulee tänäkin vuonna ja ajattelin, että päivä lienee syytä merkitä kalenteriin heti, jottei se hujahda ohi arjen kiireissä. Olisihan sääli, jos mahtava tilaisuus tutustua (luomu)tiloihin jäisi käyttämättä. Tänä vuonna Osta tilalta-päivää vietetään taas 14. syyskuuta 2019. Vielä on arvoitus, mitkä kaikki tilat lähtevät mukaan, mutta kannattaa seurata Osta tilalta-sivustoa. Mukana on ollut joka vuosi varsin runsaasti niin luomutiloja kuin tavanomaisentuotannon tiloja. Viime vuonna osallistuvia tuottajia oli Osta tilalta-sivun mukaan 237.

Kannattaa siis laittaa päivämäärä kalenteriin, etsiä se itselleen mielenkiintoisin kohde ja pakata koko perhe mukaan. Tilavierailut ovat kesän parhautta.

Ehkäpä nähdään Osta tilalta-päivänä jossain päin Suomea.


Lisää luomutiloja voit etsiä Luomulaakson linkkilistasta maakunnan mukaan.Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


4 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.