Puuroperjantai,  Ruokakorin Reseptit

Puolukkapuuroa muistojen kattilassa

Äitini tapasi tehdä puolukkapuuroa aina samassa emalikattilassa, jossa oli valkoisella pohjalla oranssiset kuviot.  Kiisseleitä puolestaan keiteltiin sinapin värisessä kattilassa ja kananmunat keitettiin pienessä kuviollisessa kasarissa.

Tänä päivänä kyseiset kattilat ja kasarit eivät ole kovinkaan usein enää käytössä, mutta keittiössämme ne yhä ovat. Kaapin päällä muistuttamassa lapsuuden puuromuistoista ja lämpöisistä yhteisistä ruokahetkistä saman pöydän ääressä.

Puolukkapuuroa muistojen kattilassa

Puolukkapuuro ja nimenomaan vatkattu puolukkapuuro on ollut suurta herkkuani niin kauan kuin muistan. En osaa kuvitella mitään parempaa kuin vielä suloisen lämmin, juuri vatkattu puolukkapuuro, jonka sain lautaselleni ja joukkoon kaadoin ihanan kylmää maitoa ja ripottelin vielä pinnalle lusikan pari sokeria. Makuelämys ei ollut enää läheskään samanlainen  silloin, kun puuro oli jäähtynyt lohkeavaksi, vaikka lusikalla puuropalan lohkaiseminen olikin jotenkin ihana kokemus. Parasta puuro minusta kuitenkin oli suloisen lämpimänä, vaikka meillä moni muu pitikin siitä juuri jäähtyneenä ja lohkeavana.

Yhä tänäkin päivänä syön puolukkapuuroni mieluiten ihanan pehmeänä, hiukan valuvana ja lämpimänä runsaan kylmän maidon kera. Enkä unohda lisätä puuron pinnalle paria teelusikallista sokeria.

Puolukkapuuroa muistojen kattilassa

Vispattu puolukkapuuro

1 l vettä
n. 5 dl puolukoita tai maun mukaan
1, 5 dl luomumannasuurimoita (myös luomu spelttimanna on tässä mainio) 
1- 1, 5 dl luomusokeria
n. 1 tl suolaa
(1-2 tl luomuvaniljasokeria)

1. Laita kattilaan pieni määrä vettä, sokeri ja marjat. Keitä, kunnes marjat hajoavat.
2. Voit siivilöidä marjojen kuoret pois tai antaa olla. Itse en kuoria siivilöi koskaan pois, sillä en halua haaskata hyvää raaka-ainetta ja minusta kuoret ovat puurossa ihan mukavat.
3. Lisää joukkoon loppu vesi, mannaryynit sekä suola. Hauduta puuroa noin 10 minuuttia.
4. Anna jäähtyä hetki ja vatkaa sitten huolella, kunnes puuro on muuttunut kuohkeaksi. Vatkatessa puuron määrä lisääntyy ihanasti ja vatkauksen lopputuloksena saadaan ihanan ilmava herkku, joka sopii niin välipalaksi kuin jälkiruuaksikin.
5. Tarjoile lämpimänä tai kylmänä kylmän maidon sekä sokerin kera.

kattila

Aiempien viikkojen  Puuroperjantai-postauksiin pääset tutustumaan näppärästi täällä. Tähän mennessä on maisteltu monenmoisia makuja aina kahvista valkosipuliin ja kurkkuun sekä taateliin proteiinipuuroakaan unohtamatta.

luomupuurobanneri01

Luomulaakso on monien muiden kanssa  mukana tekemässä Luomupuuron maailmanennätystä! Tule sinäkin mukaan! Ohjeet Maailmanennätykseen osallistumisesta sivulta http://www.luomupuuro.fi/ 

————————————————————————————————

Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.web analytics

web counterSeuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


2 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.